Proti nesystémovému propouštění v Českém rozhlase

20. 6. 2018

čas čtení 2 minuty
tisková zpráva



Odborová organizace Českého rozhlasu a další pracovníci Českého rozhlasu jasně odmítli chystané hromadné propouštění. Členové odborů i neorganizovaní pracovníci na dnešní mimořádné schůzi představili Otevřený dopis proti nesystémovému propouštění zaměstnanců ČRo v tomto znění:



  • Rada odborové základní organizace a další pracovníci a pracovnice Českého rozhlasu odmítají plánované propuštění 100 – 120 zaměstnanců, které generální ředitel Českého rozhlasu vyhlásil 5. června 2018.

  • Nepříznivou finanční situaci Českého rozhlasu nezavinili zaměstnanci, a proto nemohou na překotné řešení situace doplatit ztrátou místa. Za vývoj finanční bilance nesou zodpovědnost představitelé managementů – minulých i současného. Přesto ještě 5. června 2018 trval generální ředitel na tom, že nebude usilovat o zvýšení koncesionářských poplatků.

  • Jsme přesvědčeni, že propuštění zaměstnanců na principu plošně stanovených kvót se negativně promítne do úrovně programu. Po takto masivním odchodu zaměstnanců nebude v žádném případě možné zachovat dosavadní rozsah a kvalitu služeb Českého rozhlasu.

  • Požadujeme, aby vedení Českého rozhlasu od tohoto záměru ustoupilo a předložilo personální koncepci s návazností na koncepci rozvoje a programu Českého rozhlasu.

Pod dopis se za jednu hodinu podepsalo více než 100 pracovníků, podpisové archy jsou nyní k dispozici dalším zaměstnancům Českého rozhlasu.

Vedení Českého rozhlasu prosazuje masivní propouštění bez představy, jaké dopady to bude mít na úroveň programu,“ varuje předseda Rady odborové základní organizace Jiří Hubička.


Sběr podpisů pod tento dopis potrvá do 27. června 2018. Iniciátoři dopisu předali text vedení Českého rozhlasu a následně ho zaslali na vědomí Radě Českého rozhlasu, Radě pro rozhlasové a televizní vysílání, Volebnímu výboru Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky, Českomoravské konfederaci odborových svazů a ministerstvu kultury ČR.



Jiří Hubička
předseda Rady základní odborové organizace



0
Vytisknout
7752

Diskuse

Obsah vydání | 26. 6. 2018