Trump čelí ostré kritice za oddělování imigrantských dětí od rodičů

20. 6. 2018

čas čtení 1 minuta


Republikánská strana a americká veřejnost reagovala se zuřivou kritičností na Trumpovu strategii oddělování uprchlických dětí od rodičů na texaské hranici. Rodiny jsou děleny, proto, že Trump chce imigranty trestně stíhat za překročení americké hranice, i když to není trestný čin: imigrant má právo překročit hranici a požádat o azyl. Děti nemohou být zadržovány ve vazebních střediscích pro dospělé, proto jsou separovány od rodičů.

 

Podle celostátního amerického průzkumu, provedeného Quinnipiac University, proti oddělování dětí od rodičů jsou dvě třetiny amerických voličů. Zuřivá kritika od demokratických i republikánských politiků, bývalých prvních dam, církví, komentátorů a podnikatelů sílí.

Trump nicméně přilévá oleje do ohně. V úterý napsal na Twitteru: "Demokraté chtějí, aby imigranti zaplavili a zamořili tuto zemi."

Zatímco Trump prohrává válku o americké veřejné mínění, základna Republikánské strany jeho strategii odebírání dětí imigrantským rodičům podporuje poměrem 55 procent ku 35 procentům. Zatímco američtí občané jako celek odmítají stavbu zdi na hranici s Mexikem poměrem 58 procent ku 39 procentům, tři čtvrtiny Republikánů ji podporují.

Nicméně reakce veřejnosti na oddělování dětí od rodičů - od 5. května do 9. června bylo odebráno 2342 dětí od 2206 dospělých znepokojuje mnoho Republikánů, kteří čelí v listopadu volbám. Emotivní záběry dětí v klecích přiměly celou řadu Republikánských politiků, aby to kritizovali.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

0
Vytisknout
6712

Diskuse

Obsah vydání | 22. 6. 2018