Izrael sestřelil syrský letoun "v izraelském vzdušném prostoru"

25. 7. 2018

čas čtení 2 minuty
Izrael sestřelil syrský letoun, který podle něj narušil jeho vzdušný prostor na okupovaných Golanských výšinách. Sýrie obvinila Izrael, že se zaměřil na letoun "v syrském prostoru".


Izrael včera sestřelil syrský letoun, zatímco síly podporované ruským letectvem znovu získávají kontrolu nad územím kolem státní hranice.

Izraelské obranné síly (IDF) oznámily, že vypálily dvě střely země-vzduch typu Patriot na syrský letoun Suchoj, který "pronikl asi míli (1,609 km) do izraelského vzdušného prostoru".

"Jediné co víme o letounu je, že se zřítil, nejpravděpodobněji v jižní části syrských Golanských výšin," prohlásil před novináři mluvčí IDF Jonathan Conricus.

Dále řekl, že letoun byl syrský, nikoliv ruský, a byl monitorován od vzletu na syrské vojenské letecké základně T4 ve střední Sýrii.

Organizace Syrian Observatory for Human Rights se sídlem v Británii oznámila, že jeden člen osádky zahynul a osud druhého je nejistý.

Letoun byl sestřelen po několikatýdenní režimní ofenzívě podporované ruským letectvem s cílem znova obsadit jižní Sýrii. V posledních dnech režimní ofenzíva dosáhla linie OSN dělící Sýrii od Izraelem okupovaných Golanských výšin.

Syrské zdroje uvedly, že letoun byl sestřelen nad vlastním územím. "Izraelský nepřítel potvrzuje svou podporu ozbrojených teroristických skupin a zaměřil se na jeden z našich bojových letounů, který útočil na jejich uskupení v oblasti Sajdy na okraji údolí Jarmúk v syrském vzdušném prostoru," tvrdil nejmenovaný syrský vojenský zdroj citovaný státní agenturou SANA.

Části Golanských výšin byly okupovány Izraelem po arabsko-izraelské válce v roce 1973. Sýrie si stále nárokuje suverenitu nad územím anektovaným Izraelem.

Izrael se obává, že syrská armáda vstoupí do nárazníkové zóny vzniklé v roce 1974 a monitorované silami OSN. Je také znepokojen možností, že by syrský prezident Bašár Asad mohl povolit íránským jednotkám a libanonskému Hizballáhu rozmístit se nedaleko Golanských výšin, navzdory ruskému ujišťování, že budou udrženy v odstupu od hranice.

Sestřelení letounu bylo druhým případem nasazení izraelského systému protivzdušné obrany ve dvou dnech. Protiraketový systém Davidův prak v pondělí ráno vypálil na dvě syrské rakety země-země SS-21.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6683

Diskuse

Obsah vydání | 27. 7. 2018