Nikaragujský prezident Ortega navzdory krveprolití odmítá odstoupit

25. 7. 2018

čas čtení 1 minuta
Nikaragujský prezident Daniel Ortega odmítá vyhovět protestujícím a odstoupit. V rozhovoru pro americkou televizi prohlásil, že dokončí své funkční období, které trvá do roku 2021.


"Naše volební období končí volbami v roce 2021, kdy proběhnou následující volby," řekl Ortega Fox News. Dodal, že nevyhoví požadavku opozice na předčasné volby.

Dvaasedmdesátiletý lídr, který vládne zemi 22 let od doby, kdy jeho sandinistická revoluce svrhla diktátora podporovaného Američany, prohlásil, že krvavé protesty propuknuvší v dubnu "skončily". Přiznal však současně, že pokojné demonstrace pokračují.

Tvrzení, že protesty skončily, následuje po krvavých ofenzívách policie a provládních polovojenských jednotek proti základnám povstalců, k nimž došlo počátkem července. Organizace na ochranu lidských práv hlásí, že zemřelo takřka 300 osob.

Ortega odmítl domněnky, že kontroloval provládní polovojenské jednotky, které byly spatřeny, jak koordinují svůj postup s policií. Místo toho obvinil opozici, že řídí protivládní milice, které podle něj usilují o financování z pašování drog a od USA. Podle něj tyto jednotky zabily "desítky" policistů.

Ortega také popřel zprávu protestujících a kněží, podle níž jeho jednotky ve dnech 13. - 14. července zastřelily dva mladíky zabarikádované v managujském kostele.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
5721

Diskuse

Obsah vydání | 27. 7. 2018