Putinovo zasahování do amerických voleb podkopává důvěru v demokracii

25. 7. 2018

čas čtení 2 minuty
Otázky ohledně legitimity amerických prezidentských voleb v roce 2016 se vynořují stále znova a prohlubují stranickou nedůvěru v USA, napsala politoložka Pippa Norrisová z University of Sidney.


Pochybnosti podpořilo obvinění 12 Rusů po zveřejnění zpravodajských informací o ruském zasahování do voleb. Zprávy vyslovují podezření, že Rusové použili řadu metod, včetně falešných zpráv, dezinformačních kampaní na sociálních médiích a pokusů získat přístup k volebním záznamům na úrovni jednotlivých států.

Podle obvinění ruští hackeři pronikli do oficiálních voličských záznamů v několika státech, včetně Illinois. Zůstali uvnitř systému několik týdnů před volbami, což jim mohlo umožnit změnu voličských registračních údajů a dokonce i výsledků - ačkoliv zpravodajský výbor Senátu dospěl k závěru, že k poslednímu nedošlo.

Ruské vměšování zhoršilo toxické a stranící přístupy, které zvýšily obavy ohledně voleb. A vítězství Donalda Trumpa záviselo na těsném výsledku. Volby rozhodlo asi 80 000 voličů ve třech státech. Sbor volitelů zvolil kandidáta, který v lidovém hlasování prohrál.

Tato atmosféra vyvolává otázku: Jak vážné musejí být vnímané chyby voleb, aby vyvolaly pochybnosti nejen o průběhu a výsledcích, nebo o legitimitě vyhlášeného vítěze, ale o samotné demokracii?

Výzkum Gallup World Poll zjistil, že v roce 2016 jen 30 % Američanů vyjádřilo důvěru v poctivost voleb. To je méně než většina veřejnosti, 52 %, před deseti lety. To není jen hořký plod posledních voleb, ani globální trend. V poslední dekádě důvěra Američanů ve volby byla důsledně nižší, než v mnoha srovnatelných demokraciích jako britská, australská nebo kanadská.

Pocit, že volby byly svobodné a spravedlivé, je úžeji spojen s demokratickou spokojeností, než mnoho dalších prediktorů, včetně příjmů domácnosti a finančního zabezpečení, pohlaví, rasy, věku a vzdělání.

Specifické americké problémy zahrnují příliš mnoho peněz v politice, nedostatek genderové rovnosti a zastoupení menšin - plus ochranu již zvolených prostřednictvím stranických manipulací.

Podle mého názoru trvání těchto mnoha vážných chyb kombinovaných se stranickými útoky na volby a nedostatek účinných reforem představují hru s ohněm a ohrožují důvěru v americkou demokracii.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6126

Diskuse

Obsah vydání | 27. 7. 2018