Ultrapravicoví Švédští demokraté se vytahují, že "budou mít obrovský vliv"

10. 9. 2018

čas čtení 2 minuty


Ve skutečnosti však všeobecné volby ve Švédsku prohráli

Rád bych, kdyby se o švédských volbách informovalo takto: V členské zemi EU s největším počtem uprchlíků na jednoho obyvatele 82 procent voličů NEHLASOVALO pro ultrapravicové národovce:






Švédsko čelí delší době politické nejistoty, poté, co oba hlavní parlamentní bloky získaly velmi podobný počet hlasů a ultrapravicoví Švédští demokraté slibují, že budou mít v parlamentu "skutečný vliv", navzdory tomu, že posílili své postavení daleko méně, než se předpovídalo.

Podle předběžných oficiálních výsledků získali Švédští demokraté 17,6 procent hlasů, více než 12,9 procent, které získali r. 2014, ale daleko méně než předpovídaných 25 procent a více.



Vládnoucí sociální demokraté si uchovali postavení nejsilnější politické strany, ale jejich podpora klesla na 28,4 procent a podpora hlavní centristické strany Umírněných klesla také na 19,8 procent.

Posílily menší strany: Bývalá komunistická Levice a středopravicové centristické a křesťansko-demokratické strany. Strana zelených se dostala do parlamentu s podporou 4,4 procent hlasů.

Nová vláda ale bude potřebovat aliance z opozičního tábora, protože centristická levice získala 40,6 procent hlasů a centristická pravice 40,2 procent hlasů. Budou se konat zřejmě velmi složitá jednání. Na levici koalice potřebuje exkomunistickou levici, což by vyloučilo spolupráci pravicových stran. Mnozí pozorovatelé si myslí, že se vládu pokusí utvořit středopravicoví Umírnění, snad s křesťanskými demokraty a s mlčenlivou podporou Švédských demokratů. To by dalo populistické straně vliv nad imigrační politikou.

Šéf sociálních demoratů Stefan Löfven odmítl odstoupit a požaduje spolupráci obou politických bloků. "Švédští demokraté nikdy nenabídnou nic, co by pomohlo společnosti. Zvýší jen konflikty a nenávist." Mainstreamové strany mají podle něho nyní "odpovědnost" utvořit vládu.

Švédští demokraté budou mít 63 křesel ve švédském parlamentu, který má 349 křesel. "Nikdo nám to nemůže vzít," řekl jejich šéf Jimmie Åkesson.

Menší liberální a centristické strany v současné koalici Umírněných jsou ostře proti jakékoliv spolupráci se Švédskými demokraty, stejně jako celá levicová koalice.

Švédsko v roce 2015 přijalo největší počet uprchlíků na jednoho obyvatele. Švédští demokraté v předvolební kampani zdůrazňovali volbu: "Buď uprchlíky, anebo švédský sociální systém."

Podrobnosti v angličtině ZDE

https://www.theguardian.com/world/2018/sep/09/swedish-election-far-right-on-course-for-sizeable-gains-in-vote

0
Vytisknout
6719

Diskuse

Obsah vydání | 13. 9. 2018