Evropští diplomaté: Británie na poslední chvíli před katastrofou brexitu bez dohody couvne

18. 9. 2018

čas čtení 1 minuta
 

Odchod Velké Británie z EU bez dohody by byl pro tuto zemi tak katastrofální, že britská vláda pohlédne do té propasti a pak změní svůj postoj, konstatují evropští diplomaté přčed nadcházejícím summitem EU v Salzburku.

Evropští diplomaté varují, že Theresa Mayová stále ještě musí učinit podstatné ústupky, má-li být ohledně brexitu dosaženo dohody.

 

Hlavním problémem je otázka hranice mezi Severním Irskem a Irskou republikou. EU a Irská republika požaduje, aby hranice zůstala otevřená, což ovšem znamená, že Severní Irsko musí zůstat v jednotném evropském trhu. Mayová to odmítá.

Francouzský prezident Macron chce klíčové podmínky dohody o odchodu Británie z EU konkrétně dohodnout nyní a nedopustit, aby zůstaly po 29. březnu 2019, kdy má Británie odejít z EU, záměrně neřešitelné otázky neřešené.

Evropští diplomaté varovali, že Británie bude zjevně nejprve muset "pohlédnout do propasti" katastrofálního brexitu bez dohody, než ve všem ustoupí-.

Evropská unie nepřipustí, "aby se vlk nažral a koza zůstala celá", tedy aby Británie odešla z EU, ale zachovala si výhody členství. Evropská unie nedopustí narušení jednotného evropského trhu britským rozmělněním jeho principů.

Christine Lagarde, ředitelka Mezinárodního měnového fondu varovala v Londýně v pondělí, že brexit bez dohody by znamenal pro Británii vážnou ekonomickou katastrofu, nárůst rozpočtového deficitu a propad britské měny.

Podrobnosti v angličtině ZDE
 

0
Vytisknout
7643

Diskuse

Obsah vydání | 20. 9. 2018