Německá policie zahájila celoevropské pátrání po organizátorech protestů proti G20

19. 9. 2018

čas čtení 1 minuta
Hlavní hledané osoby jsou obviněny ze zločinů spáchaných během levičáckých demonstrací proti summitu skupiny G20 v Hamburku v červenci 2017. Jeden muž byl již v Hamburku zatčen, když zde policie provádí razie spojené s protesty.


Hamburská policie v úterý zahájila celoevropské pátrání po čtyřech podezřelých. Zveřejnila fotografie čtyř osob - tří mužů a jedné ženy - a vyzvala všechny, kdo o nich mají informace, aby ji kontaktovali.

Čtyři zmiňovaní jsou podezřelí z podílu na žhářských útocích na ulici Elbchaussee během tzv. demonstrace "vítejte v pekle" 6. července. Akce způsobila materiální škody v odhadované výši 1,5 milionu eur.

Několik stovek ultralevicových aktivistů vytvořilo "černý blok" a bojovalo s policií ve dnech 6.-7. července. Srážky se nejprve odehrávaly v okolí ulice Elbchaussee a později v oblasti Schanzenviertel.

"Byla to operace speciálních sil, která měla šířit strach a děs," tvrdí Jan Hieber, šéf zvláštní komise, který zároveň trvá na tom, že účastníci nedemonstrovali v souladu s právem shromažďovacím, ale věnovali se násilí a ničení majetku.

Pátrání bylo vyhlášeno poté, co policie v Hamburku zatkla pětatřicetiletého muže. Důvod zatčení nebyl zveřejněn.

Pátrání se soustřeďuje na Itálii, Španělsko, Francii a Švýcarsko, Rakousko, Nizozemsko, Belgii, Dánsko, Švédsko, Finsko a Řecko. Řada podezřelých zřejmě dorazila ze zahraničí.

Zvláštní vyšetřovací komise nyní pátrá po 109 osobách. V Německu policie dosud hledá 585 podezřelých, z toho 41 identifikovaných.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6745

Diskuse

Obsah vydání | 21. 9. 2018