Prosadí se ve Spojených státech nová ekonomická platforma?

20. 9. 2018

čas čtení 1 minuta

Od kolapsu americké investiční banky Lehman Brothers a vypuknutí globální finanční krize uplynulo deset let. Tato krize vdechla život celosvětovému antikapitalistickému hnutí - včetně Occupy Wall Street v USA či M-15 ve Španělsku. Novinář Nathan Schneider se domnívá, že jsme se dosud seriózně nezabývali příčinami tohoto ekonomického kolapsu a jeho drastickými dopady na obyčejné lidi. Schneider ve své nové knize Everything for Everyone: The Radical Tradition That Is Shaping the Next Economy popisuje alternativní ekonomický model, založený na družstevním vlastnictví, který se zrodil a následně rozvíjel po vypuknutí finanční krize.

Přestože globální finanční krach, k němuž došlo před deseti lety, doslova zničil životy milionů lidí, někteří z postižených si uvědomili, že je to zároveň i příležitost, jak vzít život do vlastních rukou. Schneider uvádí, že v roce 2011 stovky tisíc Američanů přesunuly své účty z velkých bank do malých finančních institucí, jež tito lidé vlastnili. Tehdy také vznikl enormní zájem o zaměstnanecké vlastnictví. Spousta lidí se stala spoluvlastníky podniků, v nichž původně pracovali jako řadoví zaměstnanci. Tato strategie se těší stále většímu zájmu v celých Spojených státech, a dokonce si získala podporu u některých demokratů a republikánů. 

Schneider hovoří o realizaci demokracie v každodenním životě, jež má ve Spojených státech tradici kupříkladu v hnutí za občanská práva. Je tedy na čem budovat. Dnes v USA existuje řada sociálních hnutí, která tuto agendu pozoruhodným způsobem rozvíjejí.

Bližší informace v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7498

Diskuse

Obsah vydání | 21. 9. 2018