Assange "usiloval o ruské vízum"

19. 9. 2018

čas čtení 1 minuta
Zakladatel WikiLeaks Julian Assange podle některých pramenů usiloval o získání ruského víza. Začal předkládat příslušné dokumenty v den, kdy po něm bylo vyhlášeno mezinárodní pátrání.


Získáním pasu na ruském vyslanectví pověřil Assange svého přítele, informuje AP. Dokument pochází z 30. listopadu 2010. Tehdy Interpol vydal zatykač na novináře kvůli obvinění ze znásilnění ve Švédsku. Tento fakt příjezd Assange do Ruska fakticky znemožnil.

Ruskoizraelský spisovatel Izrael Šamir, který měl věc zařídit, prohlásil, že si na věc dobře nepamatuje, a označil zde uvedené vylíčení za "polpvymyšlené". Přitom v rozhovoru pro moskevskou rozhlasovou stanici Ruskaja služba novostěj v roce 2011 uvedl, že osobně odnesl dokumenty na zastupitelský úřad, ovšem to už nemohlo zakladatele WikiLeaks zachránit před obviněním.

O spojení mezinárodní organizace WikiLeaks s Moskvou se hodně hovořilo během předvolební kampaně v USA v roce 2016. Kandidátka Demokratické strany Hillary Clintonová ji označila za filiálku ruské rozvědky. Assange se čtyři roky skrývá na ekvádorském velvyslanectví v Londýně.

Podrobnosti v ruštině: ZDE

0
Vytisknout
8342

Diskuse

Obsah vydání | 21. 9. 2018