Němečtí lékaři: Aktivista Pussy Riot Pjotr Verzilov "zřejmě otráven"

19. 9. 2018

čas čtení 1 minuta
Aktivista ruské protestní skupiny Pussy Riot Pjotr Verzilov, který minulý týden onemocněl po soudním slyšení, je patrně obětí pokusu o otravu, oznámili němečtí lékaři, kteří jej ošetřují.


Třicetiletý Verzilov byl v sobotu letecky přepraven z Moskvy do Berlína, když byl předtím převezen do nemocnice ve vážném stavu. Jeho symptomy údajně zahrnují ztrátu zraku a řeči.

Verzilov je nejznámější coby účastník protestu během finále mistrovství světa ve fotbale.

Na tiskové konferenci doktor Kai-Uwe Eckardt z berlínské nemocnice Charité oznámil, že je "vysoce pravděpodobné, že jde o případ otravy". Dodal, že Verzilov je mimo nebezpečí, ale dosud nedošlo k identifikaci použité látky.

Aktivistka Naďa Tolokonnikovová, členka Pussy Riot a bývalá manželka, sdělila listu Bild, že je přesvědčena, že Verzilov byl "záměrně otráven" buď kvůli "zastrašování nebo dokonce pokusu o zabití".

Verzilov strávil několik dní na jednotce intenzívní péče, než v pátek znova nabyl vědomí.

Dlouholetý prominentní aktivista Pussy Riot Verzilov má ruské a kanadské občanství.

Počátkem týdne kanadský premiér Justin Trudeau prohlásil, že situace vyvolává "obavy, samozřejmě, vzhledem k ruským akcím v Británii v posledních měsících," s narážkou na otravu bývalého ruského špiona a dalších osob v Salisbury.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6490

Diskuse

Obsah vydání | 21. 9. 2018