Pro stoupence Czexitu:

Nepřekvapivě, britská premiérka utrpěla v Salcburku tvrdou porážku ohledně brexitu

20. 9. 2018 / Jan Čulík

čas čtení 6 minut

Vedoucí představitelé evropské sedmadvacítky během summitu EU v Salcburku relativně rázně odmítli plán Theresy Mayové na údajný "kompromis" ohledně brexitu. V rámci tzv. "plánu z Chequers" Mayová navrhovala, že by po odchodu z EU  Británie jaksi prováděla celní kontroly pro zboží přicházející zvnějšku do Evropské unie a předávala do Bruselu vybraná cla. Zároveň se chtěla Mayová víceméně plně přidržovat evropských předpisů ohledně kvality dováženého zboží a doufala, že to umožní Británii i po odchodu z EU volný obchod se zeměmi Evropské unie.

Páteční Guardian: Mayová ponížena, evropští předáci jí řekli: váš plán pro brexit nebude fungovat





Fundamentalističtí odpůrci brexitu na ultrapravicovém křídle Konzervativní strany tento její plán z Chequers odmítli, protože podle nich je to vzdání se Evropské unii a nekonečné dodržování dosavadních předpisů Evropské unie.  Ultrapravice v Konzervativní straně chce provést v Británii v rámci brexitu extremistický puč: zrušit všechna evropská regulační nařízení, týkající se například kvality potravin, vpustit do země americká chlórovaná kuřata, umožnit americkým soukromým zdravotnickým firmám, aby zlikvidovaly britské státní zdravotnictví a zprivatizovaly ho. Zároveň chtějí zrušit dana a konkurovat Evropské unii levnými výrobky bez kvality.

Fundamentalističtí odpůrci brexitu chtějí, aby Británie vypadla z EU bez dohody. Nemají pro to ovšem žádný plán. Takový vývoj by byl pro Británii katastrofický. Došlo by k vážné hospodářské krizi, likvidaci britského automobilového průmyslu a dalších průmyslových odvětví, které závisejí na volném pohybu součástek z Evropské unie a do ní, k zastavení leteckého a železničního provozu mezi Británií a EU, k nedostatku léků a potravin a k propadu zemědělství.

Mayová doufala, že na summitu v Salcburku představitelé evropské sedmadvacítky její plán schválí.

Jenže - je podivuhodné, jak naprosto mimo jsou angličtí vyjednavači v této věci a jak vůbec nejsou schopni vnímat evropský diskurs v této věci - plán Mayové z Chequers byl odmítnut.

Zaprvé: Jde totiž o známý britský postoj, aby se "vlk nažral a koza zůstala celá". Vyplývá to z arogantního a bezdůvodného anglického pocitu výlučnosti. Známým heslem pro brexiťáky bylo od samého začátku "Oni nás potřebují víc než my je" a představa, že Británie bude moci z EU odejít, nebude muset plnit žádné závazky EU, ale udrží si všechny výhody členství.

To nyní představitelé Evropské unie důrazně odmítli. Pokus Mayové vloupat se britskými výrobky do evropského společného trhu bez cel i po odchodu Británie z EU byl právem odmítnut jako pokus rozbít integritu jednotného evropského trhu. I pro Británii platí celoevropská zásada: Buď budete dodržovat čtyři svobody, včetně volného pohybu obyvatelstva, anebo prostě jděte kamsi!

Vláda Mayové se pokoušela žadonit, aby EU přijímala bezcelně její výrobky a služby i po odchodu z EU, chce ovšem zakázat občanům Evropské unie volný přístup do Británie. Tak to tedy není možné.

Británii bylo jasně od samého začátku sděleno, že vyjednávání o odchodu z EU vede Michel Barnier. Po celou řadu dlouhých měsíců se Británie toto snažila narušovat a vyjednávat s jednotlivými členskými zeměmi EU, ve snaze rozbít jejich jednotu.

Ani to se nepodařilo.

Zadruhé není vyřešena otázka hranice mezi Severním Irskem a Irskou republikou. Irská republika a EU  bezpodmínečně požadují, aby hranice zůstala otevřená. Jinak totiž dojde k obnovení severoirského terorismu proti pohraniční infrastruktuře. Toho lze dosáhnout pouze rozhodnutím, aby Severní Irsko setrvalo v jednotném evropském trhu a v celní unii. Mayová to v žádném případě nechce připustit, protože to odmítá tvrdě fundamentalistická protestantská severoirská strana DUP, na jejíž podpoře konzervativní vláda Mayové plně závisí v Dolní sněmovně.

Mayová je nyní teď naprosto v háji. Bohužel, zdá se, že ani teď nepochopila, v jak nezáviděníhodné situaci se octla. Na tiskové konferenci v Salcburku tvrdila, že její plán z Chequers podle vzoru "aby se vlk nažral a koza zůstala celá" je "jedinou realistickou alternativou" a dokonce se vyjádřila - jako obvykle, londýnská vláda to tvrdí už dlouho ! - že odmítnutí jejího plánu evropskou sedmadvacítkou není nutno brát vážně, protože EU  prý je bluffuje. Je to prý všechno jen součást "tvrdého vyjednávání" a Evropská unie opravdu ustoupí.

Skutečně? Zdá se, že Británie se nyní opravdu slepě řítí do katastrofy. A blbost Angličanů, kteří přitom netrpělivě opakují v televizi, proč odchod Británie z EU trvá tak dlouho a ať už se to provede, je donebevolající.

Jednou z nejvýmluvnějších idiocií neinformovaných Angličanů je skutečnost, že v civilizovaných zemích se neprovádějí hlubinné ústavní změny, jako je odchod z EU po čtyřiceti letech, na základě těsného hlasování 48-52 procent , ale na základě dvoutřetinové volební většiny. Že referendum o brexitu bylo připraveno naprosto nekompetentně, nejen tím, že lidé hlasovali o něčem, o čem vůbec netušili a dodnes vlastně netuší, jak to drsně ovlivní jejich životy, je teď naprosto jasné. 

Po katastrofě, kterou drsný odchod Británie z EU vyvolá, pokud k němu dojde - mnoho lidí se snaží přimět britskou vládu k zopakování referenda o brexitu, zatím zcela bezvýsledně - dojde mezi Angličany k svornému kňučení. Za jejich ožebračení bude podle jejich názoru nést odpovědnost čistě ona "zlá Evropská unie". Že si to způsobili sami debilním hlasování pro brexit, to si nepřipustí.

Bude to ještě vypadat velmi zajímavě.

0
Vytisknout
9705

Diskuse

Obsah vydání | 25. 9. 2018