O kvalitě českých politiků: Neskutečná debata v Poslanecké sněmovně

25. 9. 2018

čas čtení 14 minut

Redakčně krácený výtah z rozpravy Poslanecké sněmovny ČR ze dne 19. září 2018 k informaci vlády o postoji České republiky ke globálnímu paktu o bezpečné, řízené a legální migraci a globálnímu paktu o uprchlících:

 

Jan Hamáček (ČSSD)

Je nutné jasně zdůraznit, že oba dva tyto dokumenty nemají žádnou právní závaznost a ani vymahatelnost. Dokumenty obsahují především výčet možných opatření, zásad a praktik, které lze dle rozhodnutí zúčastněných států v jednotlivých migračních situacích uplatňovat… Sjednání nebo vytvoření těchto dvou dokumentů neznamená pro ČR žádné nové povinnosti, žádné nové závazky. Ty dokumenty jsou politickou deklarací, která se projednává na úrovni OSN, a je tedy právně nezávazná.

Anglický bulvár: "EU jsou špinavé krysy!" Komisařka Jourová to odsuzuje

25. 9. 2018

čas čtení 3 minuty

Média definují hranice toho, co je ve společnosti přijatelné. Mají v tom smyslu velkou odpovědnost.

Způsob, jak britská (tedy přesněji: anglická; Skotsko a Severní Irsko není posedlé nenávistí k Evropě, naopak ty země chtějí zůstat v EU stůj co stůj,  pozn. red.) média píší o brexitu, vyvolává konflikty, konstatovala eurokomisařka pro rezort spravedlnosti Věra Jourová. Apelovala na anglický tisk, aby se choval odpovědněji poté, co londýnský bulvární deník The Sun, majetek australského magnáta Ruperta Murdocha, označil Evropskou unii za "špinavé krysy" a stěžoval si, že "V Salcburku Mayovou přepadli evropští gangsteři". Komentář listu, otištěný na titulní stránce, pokračoval: "Nemůžeme se dočkat, až se osvobodíme od primitivních gangsterů, kteří vládnou Evropské unii."

Eurokomisařka Věra Jourová promluvila ve Vídni na Fóru základních práv. Varovala, že britskou debatu ohledně brexitu pošpinila média, která vyvolávají konflikty.

Rozhovor Britských listů 183.

Jaká je situace v USA před nadcházejícími volbami do Kongresu

21. 9. 2018

čas čtení < 1 minuta



Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE

Sledujme, co se děje v USA, protože to pak ovlivní i situaci v ČR. Zatímco ČT zve do rozhovoru o USA Ladislava Jakla, my dáváme přednost rozhovorům s odborníky. V dnešním Rozhovoru Britských listů hovoří o předvolební situaci v USA Bohumil Kartous s amerikanistou Kryštofem Kozákem. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionalnitelevizi.cz, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 21. září 2018.

Publikum se v OSN Trumpovi vysmálo

25. 9. 2018

čas čtení < 1 minuta

Donald Trump řekl na Valném shromáždění OSN, že jeho vláda dokázala skoro víc než jakákoliv jiná vláda v historii USA. Přítomní se tomu začali smát. "Takovou reakci jsem nečekal," řekl Trump.


Trump požaduje, aby se mu lidi na veřejnosti nesmáli

25. 9. 2018

čas čtení 1 minuta

Zveřejnil toto na Twitteru:

"Potřebujeme prezidenta, který není zdrojem posměchu pro celý Svět. Potřebujeme opravdy vynikajícího vůdce, strategického génia a vítěze. Respekt!"

Trump znovu pochválil Saúdskou Arábii, brutální diktaturu, která hrubě porušuje lidská práva na svém území a v zahraničí, v Jemenu, masakruje civiisty a páchá tam zvěrstva:

Trump také pochválil Polsko, které má vládu, jež ochromila kritická média a snaží se zlikvidovat nezávislost soudnictví a ovládnout je:




Metanová apokalypsa v Arktidě

24. 9. 2018

čas čtení < 1 minuta

Foto: "Podivné" jezero Esieh, jehož hladinou trvale probublává uvolňující se podzemní metan.

Washington Post publikoval děsivou obrazovou reportáž ze severní Kanady, kde v Arktidě taje permafrost a vzniklá jezera bublají rychle se uvolňujícím, kdysi v hlubokém podloží zmrzlým metanem.  Metan je skleníkový plyn a jeho překotné uvolňování z nyní tajícího permafrostu znamená radikální zrychlování globálního oteplování, které může být už nezastavitelné.

Zdroj v angličtině ZDE


Proč jsme začali mluvit o sirotcích a jak se k tomu mají křesťanské hodnoty

25. 9. 2018 / Boris Cvek

čas čtení 6 minut

Nejprve – ústy tehdejšího ministra vnitra, sociálního demokrata Milana Chovance – bylo sděleno veřejnosti, že Česká republika přijala již dvanáct uprchlíků, a ani o jednoho více už nevezme. Navzdory tlaku našich západních spojenců. Navzdory desítkám tisíc uprchlíků ve srovnatelně velkém Rakousku nebo Bavorsku. To je výchozí bod současné debaty o sirotcích.

Mezitím tehdejší premiér Bohuslav Sobotka, také sociální demokrat, dokonce tehdy předseda ČSSD, vykládal rakouskému tisku, že muslimy v České republice nechceme. Sociální demokracii to od katastrofálního propadu z dvaceti procent na necelých osm procent ve volbách do Sněmovny PČR loni na podzim nezachránilo. Samozřejmě se ČSSD snaží tutéž taktiku opakovat, aby propadla i v letošních volbách. Práci zdar!

Rusko v Sýrii eskaluje. A může na to doplatit

25. 9. 2018 / Karel Dolejší

čas čtení 4 minuty

Izraelská strana vynaložila bezprecedentní úsilí vysvětlit incident kolem sestřelení ruského výzvědného letounu Il-20M syrskou protivzdušnou obranou. Velitel izraelského letectva Amikam Norkin osobně odletěl do Moskvy se čtyřicetistránkovou zprávou. Navzdory všemu Moskva svaluje veškerou vinu na Izrael, přičemž v pondělí oznámila "odvetné" kroky: Dodá Asadovi pokročilé systémy PVO S-300 a elektronické systémy třídy IFF (rozlišující vlastní letouny od cizích). Bude také rušit satelitní navigaci a palubní elektronické systémy v syrském vzdušném prostoru a přilehlých oblastech Středozemního moře ZDE. - Navzdory ruským formulacím ohledně "chlazení horkých hlav" představují ohlášené kroky Moskvy jednoznačnou eskalaci syrského konfliktu, na kterou může Kreml nakonec vážně doplatit.

Extremista Orbán poděkoval britským konzervativním poslancům za podporu

25. 9. 2018

čas čtení < 1 minuta

Extremistický maďarský premiér Viktor Orbán, ten, který nařídil, aby uprchlíci zadržovaní v maďarských vazebních střediscích přestali dostávat jídlo a organizuje oficiální nenávistné antisemitské kampaně, oficiálně poděkoval europoslancům z britské Konzervativní strany, že hlasovali proti demokratickým hodnotám a na podporu jeho zvráceného režimu.


Pro stoupence Czexitu: Přestane letecký provoz, kamiony budou muset žádat o povolení ke vstupu do EU

25. 9. 2018

čas čtení 2 minuty

 

Britská vláda vydala další, už třetí soubor dokumentů, varujících britské občany a podniky před tím, co se stane, odejde-li Británie z EU bez dohody.

Letecká doprava mezi Británií a Evropskou unií bude zastavena, protože letecké licence, vydané Evropskou unií, ztratí platnost a letecké společnosti budou muset zažádat o individuální svolení k létání do jednotlivých států.

"Pokud Británie v březnu 2019 odejde z Evropské unie bez dohody, britské a evropské licencované letecké společnosti přijdou o automatické právo provozovat leteckou dopravu mezi Británií a Evropskou unií a budou muset žádat předem o svolení," konstatuje britská vláda.

Britská vláda uvádí, že by jednostranně udělila leteckým společnostem z Evropské unie svolení přistávat na britských letištích a že doufám, že členské státy EU udělají totéž.

Taková dohoda by tvořila základ pro "minimální" úmluvu s EU, aby byla dál umožněna letecká doprava. Ovšem letecké společnosti licencované v EU by ztratily právo provozovat lety čistě v Británii (napříáklad z Edinburku do Londýna) a britské letecké společnosti by už nesměly provozovat lety jen v rámci Evropské unie (např. z Milánu do Paříže).

Postihlo by to i letyy z Evropské unie do Británie a lety amerických leteckých společností, které létají do Evropy prostřednictvím britských partnerů, jako je firma British Airways.

Náhradní díly letadel vyrobené v Británii by už nebyly použitelné pro opravu letadel létajících do Evropské unie, protože by neměly evropský bezpečnostní certifikát.

Britská vláda také varuje, že majitelé domácích zvířat, jako psů, koček a fretek, je už nebudou moci volně převážet do Evropské unie, ale budou muset zažádat o svolení přivézt  je do EU nejméně čtyři měsíce před cestou.

Majitelé domácích zvířat budou muset prokázat, že jsou jejich zvířata efektivně očkována proti vzteklině. Zvířata se budou muset podrobit zvláštnímu testu a získat certifikát. Po příjezdu do EU se budou muset majitelé zvířat s nimi hlásit na úřadech k tomu určených.

Pokud se nějaký majitel domácího zvířete chystá cestovat s ním do Evropské unie po březnu 2019, musí zažádat o svolení k cestě pro zvíře před koncem listopadu 2018.

Pro kamiony skončí možnost volného průjezdu na území Evropské unie. Řidiči kamionů budou muset žádat o speciální povolení k průjezdu určitými hraničními přechody a počet těchto povolení bude omezen.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

Doktor Kriegel v srpnu 1968

25. 9. 2018 / Pavel Rybák

čas čtení 2 minuty

 



V čase československého Pražského jara a následné sovětské invaze mnohé zaujal jediný komunistický politik, František Kriegel, dlouholetý levicový intelektuál a lékař. Zajistil si uznání zejména odmítnutím podpisu „moskevského protokolu“ (sovětských okupačních podmínek) a tím, že hlasoval v československém parlamentu proti ratifikaci smlouvy o přítomnosti sovětských invazních vojsk (pravda v této věci nebyl jediný). V před invazních měsících vybízel občany k podporování těch politiků, u kterých mohli očekávat zachování reformního procesu.

Proč odmítl podepsat moskevský protokol?

Vietnam bez presidenta

25. 9. 2018 / Petr Komers

čas čtení 6 minut


Předčasná smrt vietnamského presidenta Tran Dai Quanga (12.10.1956-21.9.2018) přišla v okamžik, kdy VSR řeší řadu zásadních problémů. Teď k nim přibyl ještě problém nástupnictví v presidentském křesle.


Tran Dai Quang se přitom stal presidentem teprve nedávno, v dubnu 2016, to znamená, že tuto funkci zastával pouhé dva roky. Při nástupu do funkce se o něm přitom hovořilo jako o možném budoucím hybateli vietnamské politické scény.


Občané Babišovi: Zachraňte lesy!

25. 9. 2018

čas čtení 12 minut


STOVKY LIDÍ PÍŠÍ PREMIÉROVI: „PANE BABIŠI, ZASAĎTE SE O VÝSADBU PESTRÝCH LESŮ, SMRKY HYNOU.”

PŘEDSEDU VLÁDY UPOZORŇUJÍ NA VYHLÁŠKU, KTERÁ MŮŽE VÉST K ROZPADU POLOVINY ČESKÝCH LESŮ



Přes 200 lidí od Zlína, Chomutova, z Brd a mnoha dalších částí republiky zasílají osobní zprávou premiérovi Andreji Babišovi zprávy a fotografie nových smrkových výsadeb. Na výzvu Hnutí DUHA tak upozorňují, že vyhláška k zákonu o lesích snižuje podíl nejvíce zranitelného a nejrizikovějšího druhu současnosti, tedy smrku, téměř neznatelně. Přitom právě zvýšení odolnosti porostů vůči soustavnému suchu patří mezi hlavní důvody uváděné samotným Ministerstvem zemědělství pro novelizaci vyhlášky. [1]

Rakousko se vydává fašistickou cestou

24. 9. 2018

čas čtení < 1 minuta



Rakouský ultrapravicový ministr vnitra Herbert Kickl chce změnu v médiích: Budou muset vyrábět propagandistické seriály, zdůrazňovat "původ" pachatelů trestných činů. Médiím "kritickým" vůči vládě bude omezen přístup k vládním informacím.

Rakouská vláda dala policii seznam "hodných" a "zlých" médií a doporučila jí, aby poskytovala informace jen těm sdělovacím prostředkům, které budou psát o vládě hezky. Tisková svoboda?


PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL v srpnu 2018

1. 9. 2018

čas čtení 2 minuty

V srpnu 2018 přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 58 466.08 .    Výdaje na provoz Britských listů byly 86 289.51 Kč.   

Z výše uvedeného vyplývá, že jsme v dlouhodobém deficitu a potřebujeme ***přibližně o třetinu*** větší finanční pomoc od čtenářů. Děkujeme.

Zůstatek byl koncem srpna 2018 249 661.49 Kč.  

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu. 

Potřebujeme normálně cca 80 000 Kč měsíčně na provoz. STAČILO BY, KDYBY Z 218 000 UNIKÁTNÍCH ČTENÁŘŮ BL ZA KAŽDÝ MĚSÍC JICH PŘISPÍVALO KAŽDÝ MĚSÍC 400 ČÁSTKOU 200 KČ.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

V USA zemřel ve věku 87 let bývalý československý špion Ladislav Bittman

24. 9. 2018

čas čtení 1 minuta

Foto: Ladislav Bittman kolem roku 1957

Píše o tom v nekrologu v New York Times Richard Sandomir. Bittman byl v československé rozvědce odborníkem na dezinformace. Proslul falešným "objevem" nacistických dokumentů v bednách v šumavském Černém jezeře v polovině šedesátých let (dokumenty dodala sovětská tajná služba). Účelem akce bylo zabránit promlčení nacistických zločinů v NSR, což se podařilo. (O akci, o níž ČST natočila a vysílala deziformační dokument, píše i Martin Štoll ve své nové knize  Television and Totaliarianism in Czechoslovakia.)

Bittman emigroval po sovětské invazi r. 1968 a stal se v USA hlavním zdrojem informací o tajných službách sovětského bloku. Vyučoval o tom na univerzitě. V Praze byl odsouzen k smrti. V nakladatelství Josefa Škvoreckého 68 Publishers vydal memoáry s názvem Špionážní oprátky.


Americký film o životě Ladislava Bittmana:

Ve slovenském rozhlase o brexitu

24. 9. 2018

čas čtení < 1 minuta

Ve slovenském rozhlase v pondělí diskutovali o problémech realizace brexitu Radovan Geist ze server euroactiv.sk a Jan Čulík z Britských listů. Půlhodinový pořad je ZDE.


Zálohován je ZDE


Putin je špatný stratég: z Ukrajiny, někdejšího spojence, vyrobil úhlavního nepřítele Ruska

24. 9. 2018

čas čtení 2 minuty

 

Upozorňuje na to v deníku Washington Post Anne Applebaum v článku, napsaném v západoukrajinském městě Lviv:

Nekončící rusko-ukrajinská válka hluboce proměnila postoje Ukrajinců. Došlo ke "geopolitickému rozvodu století" - oddělení dvou zemí, které byly součástí téhož impéria po mnoho staletí. Obchod mezi Ukrajinou a Ruskem, jejichž ekonomiky byly provázány od středověku, drasticky poklesl. Namísto s Ruskem obchoduje Ukrajina nyní s Evropou a ostatním světem. Indie, nikoliv Rusko, nyní kupuje ukrajinské potraviny. Starobylé náboženské kontakty také odumřely. Ukrajinská pravoslavná církev se nyní oficiálně oddělila od ruské. Přímá letecká doprava mezi Ukrajinou a Ruskem je zakázána a Ukrajinci dnes daleko častěji než v Rusku žijí a pracují v Polsku.

Klaus ml. versus syrská realita

24. 9. 2018

čas čtení 2 minuty

Z vystoupení poslance Václava Klause ml. v Poslanecké sněmovně 20.9. 2018:

Syrské ti patří primárně do Sýrie. My nejsme hollywoodské hvězdy, abychom je sem tahali. Sýrie je samostatná země, která je v OSN, má velké části území, kde se vůbec nebojovalo, čili primárně ty děti jsou jejich, stejně jako české ti patří do České republiky.”

Z britského nedělníku The Sunday Times 24.09. 2018 (placený přístup):

https://www.thetimes.co.uk/edition/world/archive-of-evil-damns-syrias-president-assad-fpvs8cn2l

Stohy 265 identických krabic z kartonu na ocelových policích vypadají neškodně. Jsou však uzamčeny v sejfu, monitorovány bezpečnostními kamerami a uloženy na tajném místě v jednom z evropských měst. Z jejich obsahu běhá mráz po zádech.

Lži v ruské zprávě o izraelské vině za katastrofu letounu Il-20M

24. 9. 2018

čas čtení 4 minuty

Ruské ministerstvo obrany nyní svalilo celou vinu za fakt, že Sýrie sestřelila ruský výzvědný letoun, na Izrael, napsal Ron Ben-Jišaj. Podrobná analýza zprávy odhaluje řadu lží a polopravd, které mají skrýt nekompetenci a omyly, jichž se dopustili ruští a syrští operátoři.

Pozn. red. Putin však posléze konstatoval, že sestřelení ruského letadla bylo důsledkem souhry nepříznivých okolností. ZDE

Rusko "se chystá využívat vojenskou leteckou základnu v Íránu"

24. 9. 2018

čas čtení 3 minuty

Teherán po teroristickém útoku v Ahvazu, který stál život více než 30 lidí, včetně invalidů a dětí, bude při prosazování svých zájmů v regionu provádět ještě ostřejší politiku, napsal Vladimir Muchin. Íránské vedení zjevně nevěří, že organizátory tragédie v administrativním centru provincie Chúzistán byli ozbrojenci "islámského státu", kteří se k činu přihlásili, a také sunnitští Arabové bojující za oddělení Ahvazu od Íránu.

 12978

Jak tlak veřejnosti prostřednictvím sociální sítí stále intenzivněji ovlivňuje média

24. 9. 2018

čas čtení 3 minuty

Šéfredaktor renomovaného týdeníku The New York Review of Books Ian Buruma přišel o místo, protože otiskl článek bývalého kanadského rozhlasového moderátora Jiana Ghomeshiho, v němž si autor stěžoval na všechny ty hrůzy, které se mu staly v důsledku toho, jak se choval k ženám. 130 000 pravidelných čtenářů časopisu New York Review of Books se zhrozilo, že týdeník poskytl prostor k obhajobě někomu, kdo se stal terčem obvinění ze sexuálního zneužívání žen. Buruma se hájil, že Ghomeshi nebyl odsouzen u soudu, ale že ho "odsoudily sociální sítě". Nepomohlo to.

Rozčílit čtenáře v době, kdy je na tom tisk z ekonomické stránky nesmírně nejistě, je velmi riskantní, píše v deníku Guardian Emily Bell,   bývalá šéfredaktorka, jeho digitální verze,  nyní profesorka médií na Columbia University. Pokračuje:

Pro příznivce czexitu: Jak Orbán podvedl brexitéry

24. 9. 2018

čas čtení 4 minuty

Proč jsou příznivci starého režimu tak přitahováni policejními institucemi nových iliberálních států?, ptá se Anne Applebaum. Pro obyvatele Britských ostrovů státy Střední Evropy vždy existovaly v poněkud mýtickém stavu, dost na to, aby byly uznávány za poněkud evropské, ale příliš vzdálené, než aby byly brány vážně. Neville Chamberlain je znevažoval coby "vzdálené země, o nichž mnoho nevíme"; Shakespeare připsal vnitrozemským Čechám pobřeží. V britských učebnicích se Polsko objevilo poprvé v roce 1939 - a pak stejně rychle zmizelo.

PiS: Zrušit demokracii - nahradit ji silným státem!

24. 9. 2018

čas čtení < 1 minuta

Strana Právo a spravedlnost jmenovala svým hlavním kandidátem v komunálních volbách ve Štětíně internetového aktivistu, který anonymně provozuje facebookovou stránku požadující "likvidaci demokracie" a její "nahrazení silným státem".


Nechá se Írán vlákat do pasti?

24. 9. 2018 / Daniel Veselý

čas čtení 4 minuty

O víkendu v íránském městě Ahváz zaútočili uniformovaní ozbrojenci na dav přihlížející vojenské přehlídce i na samotné vojáky a usmrtili téměř 30 osob včetně žen a dětí. Íránští političtí představitelé z útoku bez důkazů obvinili arabské země a Spojené státy. Ačkoli je vždy třeba posuzovat výroky politiků s patřičným nadhledem, tento incident je nutno chápat v širším kontextu, a to na pozadí arabsko-íránského či sunnitsko-šíitského zápasu o hegemonii na Blízkém východě.

Žádní sirotci neexistují...

24. 9. 2018

čas čtení < 1 minuta


Strana PiS frenologií "dokazuje", že právní kritik je "potomkem agresorů z východu"

24. 9. 2018

čas čtení < 1 minuta

Prominentní poslanec polské strany Právo a spravedlnost analyzoval rysy tváře (čelo a velikost lícních kostí) ve snaze dokázat, že věhlasný profesor práva (a kritik likvidace nezávislosti polského soudnictví) je potomkem "agresorů z východu". Ošklivá ozvěna Německa třicátých let v dnešním Polsku.


Ruská strategie soupeření se Západem

24. 9. 2018

čas čtení 6 minut

Přinejmenším od roku 2005 je ruské vedení přesvědčeno, že je ve válce se Západem, píše Stephen Blank. Tato válka není primárně kinetickým bojem, ačkoliv nedávné kroky naznačují, že Moskva stále více považuje i takovou válku za myslitelnou. Spíše by měla být popsána jako nová forma politické války, která v mnohém navazuje na sovětské precedenty.

Energetický pupek Evropy?

24. 9. 2018

čas čtení 7 minut

Vážená redakce,

nedá mi to, cítím potřebu reagovat na článek, který se otřel o
energetiku pod Krušnými horami a v naší zemi vůbec.

Vezmu to bodově, píše František Ryšánek.

Pana Hausenblase si vážím, v momentálním ústeckém zastupitelstvu ho
řadím mezi lidi se zdravým rozumem, rovnou páteří a transparentním
jednáním. Škoda že byl při "rozpadu koalice" odstaven od dohledu nad
hospodařením.

30095

"Přehrada nás spasí." - Dosud neumíme snít jinak?

24. 9. 2018 / Karel Dolejší

čas čtení 5 minut

"Pršky z Vysočiny a z Manhartských vrchů sdruží se do jednoho mohutného společenství, aby podpořily ruku člověka, pomohly mu budovat zemi. Ponesou lodě, jež sem připlují od Černého moře, napojí pole a rozvíří turbíny. Bude to nové a velkolepé." 

Jaromír Tomeček: Admirál na Dyji. 1967

Na místě bývalých severočeských dolů by měla podle ředitele Palivového kombinátu Petra Lence vzniknout obrovská přehrada s přečerpávací elektrárnou. Ta by prý zlepšila energetickou kapacitu ČR a současně zvýšeným odparem vody přispěla k podpoře krátkého srážkového cyklu v české krajině. - Zda při obrovském exportu nadbytečné elektrické energie potřebujeme či nepotřebujeme další přečerpávací elektrárnu, to zde nekomentuji. Ale skutečně může superpřehrada na severu Čech nějak pomoci řešit problémy vyvolané historickým suchem, jehož příčinou je globální změna klimatu?

Obrovské výzvědné fiasko ruské GRU

23. 9. 2018

čas čtení < 1 minuta

Ruská vojenská tajná služba GRU vydala svým špionům, kteří se vydali do Salisbury "obdivovat katedrálu" (ve skutečnosti otrávit bývalého špiona Skripala) cestovní pasy s čísly jdoucími po sobě. Bylo zjištěno, že dalších 38 pasů s čísly jdoucími po sobě GRU vydala dalším svým špionům, kteří nyní mohou být identifikováni, stejně jako jejich akce.


Německo v pátek v Postupimi zahájilo zkušební provoz tramvaje bez řidiče

23. 9. 2018

čas čtení 1 minuta



V pátek byl v německém městě Postupimi v bývalé NDR, nedaleko Berlína, poprvé na světě,  zahájen zkušební provoz první automatizované tramvaje bez řidiče. Řidič pro jistotu jen seděl na svém místě a tramvaj zpomalila nebo zastavila, kdykoliv někdo nebezpečně vstoupil do jízdní dráhy. Je to tramvaj značky Combino a vyrobila ji firma Siemens.

O neutěšené situaci dětských uprchlíků v Libanonu

23. 9. 2018

čas čtení 3 minuty

Ze severního Libanonu hlásím, že zde sirotci jsou, byť jich není mnoho.Třeba tihle dva kluci - ti žijí šest let v tomto stanu. Klukům je 13 a 9 let. Žijí spolu se starším bratrem a jeho ženou. Každý den spolu s bráchou (tomu je 25) chodí po okolí sbírat plast a kovy, které pak prodávají. Z toho žijí. Každý denně vydělá dva dolary informuje  Markéta Kutilová.

Musí totiž platit i za pronájem místa na stan - 20 dolarů měsíčně. Jenže poslední tři měsíce dluží. Přestali totiž dostávat poukázky na potraviny 27 USD na osobu a měsíc. Ty dříve platil zejména Katar. Ale kvůli krizi mezi SA a Katarem končí tato pomoc, stejně tak svoji pomoc pro Syřany v Libanonu zastavují USA a omezuje EU. Dopad to má i na tyhle dva bratry - dřív chodili do školy a teď jim UNICEF přestal platit autobus, který je do školy vozil. Všech 300 dětí z tábora tak je bez školy. Kluci říkali, že se chtějí strašně moc vrátit do Sýrie a znovu si postavit dům. Starší plakal.


Lži v Babišově bulváru

23. 9. 2018

čas čtení < 1 minuta

V Libanonu sirotci samozřejmě jsou, ale stará se o ně většinou širší rodina. V Libanonu je přes milion uprchlíků ze Sýrie, jejich situace je strašná, nemají zde ani právo pracovat, ani právo svobodného pohybu po zemi. Žijí buď ve stanech, nebo namačkání v bytech. Katar a USA teď stoply pomoc a vše je ještě horší. Nemají zde budoucnost. Ti, kteří jsou na černé listině Asadovy tajné policie, zpět nemohou, zmizeli by. Návratu se bojí všichni, byť o Sýrii sní. Pokud by někdo chtěl dát šanci na lepší život dětem bez rodičů, musí přijmout i jejich babičky, bratry atp., aby rodina zůstala celá. To je základ blízkovýchodní kultury.

Novinky opět publikují neověřené nesmysly

23. 9. 2018

čas čtení 2 minuty

Foto: Alexander Tomský


Počet neněmeckých osob (tedy imigrantů), podezřelých z trestných činů, poklesl meziročně o 22,8 procent.

Kdykoliv píšu jakýkoliv článek pro renomovaná mezinárodní média, hotový text prochází v redakcích mezinárodních deníků pečlivou verifikací. Editoři posílají text před publikací zpět s dotazy o upřesnění a požadují doplnění odkazů, které dokládají, že tvrzení uvedená v článku jsou ověřená a jsou pravdivá, poznamenává Jan Čulík.

Novinky.cz zjevně nic takového nedělají. Zdá se, že si tam může každý publikovat jakýkoliv nesmysl. Budou-li ovšem média i nadále z komerčních důvodů strašit lidi lžemi, Česká republika se nikdy nedostane ze své současné virtuální reality. Média musejí mít odpovědnost a nepublikovat blázny a lháře.

Alexander Tomský v Novinkách.cz nyní  odmítá tvrzení, že kriminalita v Německu klesá, navzdory migraci:



Oficiální statistiky německé policie, dokazující, že kriminalita v Německu klesá, navzdory migraci, editory Novinek.cz nevzrušují. Koho by nějaká fakta zajímala.

Zde jsou, vybraná z oficiálního dokumentu policejních statistik zločinnosti za rok 2017, který vydal Bundeskriminalamt ve Wiesbadenu:

"Celkový počet zaznamenaných trestných činů v roce 2017 poklesl o 9,6 procent ve srovnání s předchozím rokem.

Míra trestných činů (počet trestných činů spáchaných na 100 000 obyvatel) poklesla z 7755 na 1000 obyvatel v roce 2016  na 6982 v roce 2017. Jde o pokles ve výši 10 procent.

V roce 2017 poklesl počet osob podezřelých z trestných činů z 2 360 806 v roce 2016 na 2 112 715. Je to pokles o 10.5 procent.

Ve srovnání s rokem 2016 poklesla pouliční zločinnost o 8,6 procent. Krádeže poklesly o 11,8 procent.

Počet násilných trestných činů poklesl o 2,4 procenta. Počet vražd poklesl o 1,6 procent.  Počet vážných zranění poklesl o 2,1 procenta."
 
Počet neněmeckých osob (tedy imigrantů), podezřelých z trestných činů, poklesl meziročně o 22,8 procent.

Kanadský zákon zakázal českou pušku CZ-858

23. 9. 2018

čas čtení < 1 minuta

Nový kanadský zákon reklasifikuje dva typy střelných zbraní - většinu modelů pušky České zbrojovky CZ-858 a určité švýcarské střelné zbraně jako "zakázané" - což znamená, že jejich majitelé budou muset požádat o znefunkčnění těchto zbraní, anebo budou čelit jejich konfiskaci.


Pročpak se najednou v ČR netrestá poškozování obecního majetku? Tedy některé...

23. 9. 2018

čas čtení < 1 minuta

Pozn. red. Je to také trestný čin vyvolávání nenávisti vůči náboženstvím a menšinám. Zde jsou příslušné paragrafy Trestního zákoníku ČR. Nikdo je nepoužívá.

Britská krize: Pokud Británie vypadne z EU bez dohody, země se rozpadne, varují ministři

22. 9. 2018

čas čtení 2 minuty


Vysocí činitelé britské Konzervativní strany nyní varují, že premiérka Mayová po pro ni katastrofálním summitu EU v Salcburku riskuje katastrofu na úrovni suezské krize v roce 1956. Mnozí činitelé Konzervativní strany se Mayovou snaží přesvědčit, aby začala usilovat o volnější obchodní svazek Británie s EU. To ale bude znamenat vznik hranice mezi Severním Irskem a hlavním britským ostrovem, což by "zahájilo proces odchodu Severního Irska z Británie". Takový proces by znovu obnovil debatu o nezávislosti Skotska. "Nikdo nezamýšlel hlasováním pro brexit rozbít Spojené království," řekl jeden ministr. "Ti, kdo usilují o tvrdý brexit a jen vzdálenou vazbu Británie na EU si musejí uvědomit, jaké to bude mít důsledky pro budoucí existenci britského státu."

Corbyn: "My chceme, aby měli lidé ve svém každodenním životě moc"

22. 9. 2018

čas čtení 1 minuta

 

Šéf britských labouristů Jeremy Corbyn na právě probíhajícím výročním sjezdů své strany:


"My chceme, aby měli lidé ve svém každodenním životě moc. To znamená demokracii při řízení těch průmyslových podniků, znamená to demokracii při řízení, an, při řízení britského denního tisku, a také to znamená demokracii na pracovištích."




Corbyn vyhlašuje explicitní otevřenou válku "mainstreamovým médiím". Zdá se to být nyní oficiální labouristickou politickou strategií:

K tomu šéfredaktor Financial Times Lionel Barber: Corbyn bojuje v minulé válce. Měl by skoncovat s posedlostí labouristů s tiskem a začít analyzovat koncentraci moci prostřednictvím gigantů sociálních sítí, jako je Facebook a Google a porozumět digitálnímu trhu zpravodajství...



Zajímavé: Svobodná Evropa začíná po deseti letech znovu vysílat do Bulharska a do Rumunska. Kdy začne do Česka?

22. 9. 2018

čas čtení < 1 minuta

Deset let po zrušení bulharského a rumunského vysílání jej Rozhlasová stanice Svobodná Evropa znovu obnovuje.

České a slovenské vysílání Rozhlasové stanice Svobodná Evropa bylo zrušeno v roce 1994. Demokratický ráj však v ČR ani na Slovensku nenastal. Kdy budou obnovena i tato vysílání, vtírá se otázka? (JČ)

30089

Média nastolují agendu a selhávají: Kde byli novináři, když vrcholila imigrační krize?

Ty syrský děti jsou v táborech už 3 roky...

22. 9. 2018

čas čtení 2 minuty

Autor obrázku: Jáchym Bohumil Kartous

Tohle fakt musí ven - od včerejška mi volalo asi 15 novinářů, že by děsně rádi jeli někam, kde jsou ty syrský děti, kde to je a jak se tam jako dostanou a prosimvás, ideálně hned, do pondělka abych to měl hotový. Aby bylo jasno, já sama píšu a tak trochu se za novinářku považuju, většina mých kamarádů jsou novináři a co se týče tématu migrace, spolupracuju s novinářema už dlouho a mám zkušenosti dobrý i špatný a snažím se sama psát o tom, proč je to v médiích tak, jak to je a upozorňovat, že nejsou všichni novináři blbý a marný, že jich tu spousta dělá skvělou práci. Ale tohle je na mně fakt moc. "Ty syrský děti" jsou v "těch táborech" už zhruba tři roky, pravidelně vychází reporty o tom, jak páchají sebevraždy a jsou traumatizovaný. Nezajímalo to NIKOHO, když jsme se na to s Pomáháme lidem na útěku snažili upozornit, většinou lidi v redakcích krčili ramenama, hele, sorryjako, teďka to nefrčí, píše Marie Heřmanová na Facebooku.

Angličané zuří proti "zločinné Evropské unii"

22. 9. 2018 / Jan Čulík

čas čtení 11 minut


Selhání britské premiérky Theresy Mayové, jejíž plán pro brexit evropská sedmadvacítka na pokraji summitu EU v Salcburku tento týden odmítla, vyvolal v anglické pravici a v anglickém bulvárním tisku zuřivé útoky proti "zločinné Evropské unii".

V evropském tisku zůstaly víceméně bez povšimnutí. Anglie mluví jen sama se sebou.

V Anglii - záměrně nepíšu "v Británii", protože ve Skotsku, v Severním Irsku a částečně nyní i ve Walesu převládají ostře proevropské postoje - šíří většina politiků a médií ohledně brexitu pozoruhodně lživý narativ, velmi silně připomínající lhaní někdejších komunistických režimů z doby před rokem 1989.

Argumentace je takováto:

Odtoku dividend z ČR lze bránit jedině podporou školství a domácího podnikání

22. 9. 2018 / Jiří Hlavenka

čas čtení 1 minuta

Odtok dividend z ČR za loňský rok: 237 miliard, celkem 4.55% domácího HDP (druhé nejvyšší procento v Evropě, už jsme předběhli i Irsko, které je dividendovým průtokáčem).

Poměr dividend versus reinvestovaný zisk: v roce 2007 byl jedna ku jedné, dnes už převažují dividendy v nad reinvesticemi v poměru 1:0.6 (pět ku třem, pokud se to někomu takto líp vizualizuje).

Celkový historický odtok dividend: 3 000 miliard.

Téma pro komunální volby

Nebezpečné řešení cyklistické dopravy v českých městech, na venkově i v přírodě

22. 9. 2018 / František Řezáč

čas čtení 4 minuty

Cyklista srazil sedmdesátiletou ženu. Pod tímto nadpisem se v Plzeňském Deníku z 27. července píše:

Ke střetu cyklisty s chodkyní došlo včera kolem 14. hodiny v sadech Pětatřicátníků.

"Při jízdě se cyklista ročník 1993 střetl s chodkyní, ročník 1948. Došlo ke zranění chodkyně," sdělila Deníku policejní mluvčí Dagmar Jiroušková. Žena utrpěla středně těžké poranění.(hrl).

Později uvěřejnila rubrika Plzeňsko výzvu policie, aby se přihlásili svědci  této dopravní nehody.

Jak byla nehoda vyšetřena a kdo byl viníkem, se mi nepodařilo zjistit. Místem nehody je frekventovaná plzeňská křižovatka, kde se střetávají automobilová a veřejná doprava, která zde má přestupní uzel několika linek autobusů a tramvají.

To nevymyslíš...

22. 9. 2018

čas čtení < 1 minuta



Tohle by měli v Praze vidět všichni voliči kohokoliv...

21. 9. 2018

čas čtení < 1 minuta

Já myslím, že tohle by měli vidět pražští voliči kohokoliv, píše Josef Šlerka.

Kateřina Kňapová: Použití zobrazení stigmatizované skupiny pro politický boj, přičemž tato skupina má reprezentovat politického oponenta (zde Pirátskou stranu, která je rámovaná jako uživatel drog, tj. skupina neschopná spravovat obec).

A teď začne zběsilej hon na sirotky...

21. 9. 2018 / Štefan Švec

čas čtení 1 minuta

No vida. A teď začne zběsilej hon na sirotky ve všech uprchlickejch táborech, co jich kolem Sýrie je. Jelikož všechny reálně ohrožený děti už si odvezly civilizovanější státy, představuju si europoslankyni Šojdrovou, jak se síťkou na motýly v Řecku zběsile loví náhodně pobíhající caparty, kteří před ní mezi stany zoufale prchají a křičí "Ne, do Haviřova ne!". Z tohoto zážitku se pak rozšíří strašidelná uprchlická legenda o Humanitární Polednici, která si odnese každé dítě, co se rychle nezařadí do nějaké širší rodiny, nenalepí si vousy a neoblíkne se do vlajky ISIS.

Ale jako radost mám :-) I kdyby nic jinýho, je to důkaz, že vykašlat se na děcka si před volbama nakonec netroufne ani Babiš. Jasně, že to má z průzkumů, ale pak o nás ty průzkumy řikaj hezký věci. Jinak všichni pravděpodobně plánujou, že to po volbách usne. Tak uvidíme. Každopádně jsme aspoň prorazili jednu hnusnou, zdánlivě pevně zacementovanou zeď.

Vladimír Oršulík U hranice dítě stálo, z plna hrdla křičelo!

Do Babišistánu Neé!


Skotsko přestane firmě Amazon dávat státní dotace, pokud nezačne svým zaměstnancům platit 240 Kč za hodinu

21. 9. 2018

čas čtení < 1 minuta

Bernie Sanders: Jestliže Skotsko dokáže požadovat, aby Amazon přestal zneužívat korporátní podpory a začal svým zaměstnancům platit slušnou mzdu, USA by to měly udělat taky. Je načase, aby se lidi dali dohromady a postavili se proti chamtivosti oligarchů.


 

Italská ultrapravice prosazuje proruského odpůrce očkování do vedení státní televize

21. 9. 2018

čas čtení < 1 minuta

 

Rada italské státní televize RAI už podruhé nominovala Marcella Foau, euroskeptického novináře, který často šíří fake news, do funkce svého ředitele.

Foa zastává protihomsexuální, protiimigrantské a proruské nuázory a bojuje proti očkování dětí. Jeho kandidaturu podporuje vládnoucí ultrapravicová Liga, Pětihvězdičkové hnutí i Silvio Berlusconi.

Šéf Pětihvězdičkového hnuti Luigi Di Maio se vyjádřil, že Foa pomůže očistit televizi od "parazitů" z mainstreamových stran, které ji ovládaly po desetiletí.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

Nejsou lékaři a přes hranici do německé nemocnice nesmíme

21. 9. 2018

čas čtení 2 minuty


S mozkovou mrtvicí vás raději povezou skoro 40 km, i když nejbližší německá nemocnice s potřebným vybavením je jeden km daleko, a i s českými lékaři, takže by nebyla jazyková bariéra.

Dobrý den, napíšu Vám, i jak funguje Evropská unie - trojmezí Německa, Polska a České republiky, -  zdravotnictví a zásobování elektrickou energií ve Šluknovském výběžku,  ozval se  Mirek Bena. Tam - trošku přehnaně - nejsou (za socialismu byli) a ještě nějakou dobu asi nebudou lékaři, zubaře neseženete (většinově jsou v důchodovém věku).

Přečetli jsme:

Svébytná výpověď o abcházské válce před 25 lety

21. 9. 2018

čas čtení < 1 minuta

Gruzínský spisovatel Guram Odišaria odhaluje děsivé reálie dnes již téměř zapomenuté války v Abcházii v letech 1992 až 1993, v jejímž centru se řízením osudu ocitl. Nevyrovnají-li se obě strany sporu – Gruzie a Rusko – s touto minulostí a nezačnou nazývat věci pravými jmény, bude hrozit, že se její stíny s ještě větší silou vrátí.

Zdroj: ZDE

Rusko se připravuje vystoupit z Rady Evropy

21. 9. 2018

čas čtení < 1 minuta


Předsedkyně horní komory ruského parlamentu Rady federace Valentina Mavijenková na jednání s předsedkyní Parlamentního shromáždění Rady Evropy (PACE) Liliane Maury Pasquierovou prohlásila, že Rusko zkoumá možnost vystoupení z Rady Evropy v souvislosti s rozpory, které vznikly ve vztazích mezi Moskvou a Štrasburkem.

"Nazrává u nás vnitřní rozhodnutí vystoupit z Rady Evropy. Říkám vám to upřímně," prohlásila Matvijenková.

Podrobnosti v ruštině: ZDE

Stane se Česko "energetickým pupkem Evropy"?

21. 9. 2018

čas čtení 2 minuty

Chceme být zemí se strategickým, vpravdě klíčovým, významem pro Evropu? Staňme se energetickou páteří a baterií Evropy. V minulých týdnech jsem vyslechl dvě pozoruhodné myšlenky, které mi doslova vyrazily dech svým potenciálem, píše Martin Hausenblas.

Jak se Češi vyrovnají s příští ekonomickou krizí?

21. 9. 2018 / Karel Dolejší

čas čtení 4 minuty

Češi obecně vzato v současných (přechodně) mimořádně příznivých podmínkách mají zřejmě vůbec nejlépe, jak se mohou mít - v porovnání s tím, jak se budou mít přinejmenším po jednu či dvě následující generace.

Na globálním žebříčku společenského a ekonomického rozvoje zaujala letos Česká republika 26. pozici ZDE. Mezi lety 2005-2015 stouply disponibilní příjmy mediánové (nejčastěji se vyskytující, tedy nikoliv "průměrné") české domácnosti o 22 %, přičemž chudším stoupaly rychleji než bohatším ZDE. Během periody ekonomického růstu vláda každoročně hospodaří s mnohamiliardovým rozpočtovým schodkem, kterým dotuje státní výdaje nad rámec reálných příjmů ZDE a stále ještě získává z evropského rozpočtu o 50 miliard více, než do něj odvádí ZDE.

Přečetli jsme:

Máte se sirotky pravdu, psala šéfka podivné organizace Babišovi. Premiér text poslal do Lidovek, ty ho otiskly

21. 9. 2018

čas čtení < 1 minuta

Taťjana Horáková vede organizaci, kterou přední české neziskovky neznají (jak už jsme psali). Uvádí, že je s premiérem v kontaktu a řeší s ním problémy, kterým musí její organizace čelit. “Komunikujeme spolu po telefonu, po e-mailu, jakkoliv. Já když je potřeba, tak s panem premiérem komunikuji. Musím to zopakovat: Premiér není náfuka, premiér je správný chlap na správném místě,” uvedla v telefonickém rozhovoru s Novým deníkem. Ten redakce chystá ke zveřejnění.

Zdroj: ZDE

Pro stoupence Czexitu:

Nepřekvapivě, britská premiérka utrpěla v Salcburku tvrdou porážku ohledně brexitu

20. 9. 2018 / Jan Čulík

čas čtení 6 minut


Vedoucí představitelé evropské sedmadvacítky během summitu EU v Salcburku relativně rázně odmítli plán Theresy Mayové na údajný "kompromis" ohledně brexitu. V rámci tzv. "plánu z Chequers" Mayová navrhovala, že by po odchodu z EU  Británie jaksi prováděla celní kontroly pro zboží přicházející zvnějšku do Evropské unie a předávala do Bruselu vybraná cla. Zároveň se chtěla Mayová víceméně plně přidržovat evropských předpisů ohledně kvality dováženého zboží a doufala, že to umožní Británii i po odchodu z EU volný obchod se zeměmi Evropské unie.

Páteční Guardian: Mayová ponížena, evropští předáci jí řekli: váš plán pro brexit nebude fungovat


Guardian: Brusel naléhá, aby byl Babiš vyšetřován

20. 9. 2018

čas čtení 1 minuta



Babišův Agrofert dostal v roce od EU dotace ve výši 75 milionů euro, píše Guardian


Deník Guardian informuje o obvinění od organizace Transparency International, že Babiš nese odpovědnost za podvod s dotací od EU ve výši 2 miliony euro. Babiš totiž podle dokumentace, kterou získala organizace Transparency International na Slovensku, má stále prospěch z podniku Agrofert. Takže na schůzích v Bruselu Babiš spolurozhoduje o dotacích pro vlastní firmu a má střet zájmů. Ty dotace zneužívá k financování vlastní politické kariéry, takže dominuje svým oponentům," konstatuje David Ondráčka, ředitel Transparency International v ČR. 

Agrofert obvinění od Transparency International odmítl. Je prý založeno na chybné interpretaci slovenského zákona a termínu "konečný příjemce prospěchu" ve slovenském právu. 

Babiš v BBC: Británie by měla mít druhé referendum o brexitu. Mayová: Nikdy!

20. 9. 2018

čas čtení 2 minuty

 

Ve čtvrtek v hlavních zprávách citoval rozhlas BBC Andreje Babiše a ministerského předsedu Malty Josepha Muscata, kteří svět informovali o převažující náladě evropské sedmadvacítky při jednání v Salcburku ohledně brexitu. Theresa Mayová se ovšem vzdorně zapřela a nové referendum odmítá. Její nepovedený plán pro brexit odmítá jak Evropská unie, tak brexitoví fundamentalisté v Konzervativní straně, tak Labouristé. Odchod z EU bez dohody bude pro Británii katastrofa. Začíná to být zajímavé (JČ): 

Babiš: "Doufáme, že nakonec uzavřeme nějakou dohodu, ale v podstatě jsem velmi nespokojen, že Británie odchází, takže možná bude lepší uspořádat nové referendum a možná, že lidi mezitím změní svůj názor. Evropa má spoustu problémů. Máme problémy s panem Trumpem ohledně cel, máme problémy se sankcemi s Ruskem, brexit, migrace, Turecko a tak dále, takže pro Evropu je to docela složitá doba a já jsem byl docela šokován, když bylo referendum oznámeno. 

Proč si myslíte, že by se mělo konat nové referendum? 

Protože pak bychom vyřešili tento problém docela rychle. 



Mayová: Žádné druhé referendum nebude. Moje vláda druhé referendum nepřijme:



Ostře stoupla pravděpodobnost, že Británie vypadne z EU bez dohody. Bude to pro ni katastrofa:



V Británii se blíží ústavní krize:


Zbrojením pro mír a stabilitu?

20. 9. 2018

čas čtení 5 minut

Foto: Děti v Jemenu, zraněné bombardováním Saúdské Arábie prostřednictvím i českých zbraní

Tisková zpráva NESEHNUTÍ, Social Watch Česká republika a Česko proti chudobě a nerovnostem ze dne 20. září 2018

Při příležitosti Mezinárodního dne míru 21. září volá nezisková organizace NESEHNUTÍ po zastavení vývozu zbraní z České republiky do Saúdské Arábie. Poukazuje na to, že k embargu už dříve vyzval Evropský parlament či expertní tým OSN. Důvodem jsou především válečné zločiny, které koalice vedená Saúdskou Arábií páchá v humanitární krizí zmítaném Jemenu. Kontrola vývozů českých zbraní je podle aktivistů a aktivistek nedostatečná a vede k porušování lidských práv a narušování míru ve světě.

Česká republika nadále podporuje konfliktní a násilné režimy dodávkami zbraní a dalšího válečného materiálu. A to navzdory tomu, že před třemi roky spolu s dalšími státy OSN přijala 17 Cílů udržitelného rozvoje. V nich patří mezi hlavní priority prosazování míru.

Přežili jsme tady válku. Víme, co to znamená nemít nic

20. 9. 2018

čas čtení 1 minuta


Tento Bosňan uzavřel svou restauraci a teď vaří jen pro uprchlíky




Tato restaurace vaří jen jídlo zadarmo pro migranty a uprchlíky, každý den.  Majitel, Asim Latić, svou restauraci přestal provozovat pro místní lidi letos v únoru. Od té doby poskytl více než 80 000 jídel úplně zadarmo.

Každý den do jeho restaurace přijde 400 až 500 migrantů.

Severní a Jižní Korea na cestě k denuklearizaci?

20. 9. 2018

čas čtení < 1 minuta

Jihokorejský prezident Mun Če-in a severokorejský lídr Kim Čong-un na třetím mezikorejském summitu v Pchjongjangu podepsali důležitou dohodu o redukci vojenského napětí v militarizovaném pásmu. K 1. listopadu bude nad hranicí ustanovena bezletová zóna a obě armády zastaví dělostřelecká cvičení a další vojenské aktivity. Soul a Pchjongjang se dohodly také na tom, že odstraní několik těžce ozbrojených strážných stanovišť v demilitarizované zóně a že vytvoří námořní mírovou zónu ve Žlutém moři. Tyto postupné kroky a další opatření, o nichž se teprve diskutuje, mají vytvořit vzájemnou důvěru mezi oběma znepřátelenými zeměmi. Trumpova administrativa by neměla být tolik fixována na denuklearizaci Severní Koreje. Naopak by měla diplomatické úsilí Soulu a Pchjongjangu podpořit.

Bližší informace v angličtině ZDE

Pro stoupence czexitu | EYE - Evropské setkání mladých | Babiš | Iracionální nenávist v České republice | Rozhovory Britských listů | Filmový festival Karlovy Vary 2017 | Filmový festival Karlovy Vary 2016 | V Londýně zvolili muslimského primátora labouristu Sadiqa Khana | Panama Papers | Násilné útoky v Bruselu, 22. března 2016 | Žhářský útok na pražské centrum Klinika | Sexuální útoky v Kolíně nad Rýnem | Útoky v Paříži, listopad 2015 | Imigrace do Evropy | Filmový festival v Karlových Varech 2015 | Zavraždění ruského opozičního politika Borise Němcova | Ukrajina | Rusko za Vladimíra Putina | Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti | Český film | Útok na časopis Charlie Hebdo | Prezident Miloš Zeman ve funkci | 17. listopad | Noam Chomsky v České republice | Festival dokumentárního filmu Jihlava | Dohoda TTIP | Komunální volby a senátní volby, říjen 2014 | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | 21. srpen 1968 | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Filmový festival Karlovy Vary 2014 | Otrokářský stát Česká republika | Kulturní diplomacie ve prospěch České republiky v zahraničí | Předčasné volby 2013 | Důchodci a obhajoba jejich zájmů v české politice | Rasismus | Sýrie | O likvidaci kulturního dědictví v Čechách | Ústav pro studium totalitních režimů | Daniela Drtinová | Národní divadlo a odvolání Jana Buriana, léto 2013 | Rusnokova úřednická vláda, léto 2013 | Poměry v ČSSD | Premiér Nečas, milenka Nagyová a pád vlády, jaro 2013 | Útoky bezpilotními letadly | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Filmový festival Karlovy Vary 2013 | Aféra Putna, jaro 2013 | Prezidentské volby 2013 | Tykadlový řidič Roman Smetana | Řádění exekutorů v České republice | Školství | Krajské a senátní volby říjen 2012 | Metanolový skandál v České republice | Církevní restituce v ČR | Žena za pultem | Byl život před rokem 1989 horší nebo lepší než dnes? | Veřejné mínění v České republice | Smlouva ACTA | Václav Havel - dramatik a politik | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Egypt | Libye | Koutek reklamní tuposti | Wikileaks | Zdravotnictví a reformy | Írán | Útok na USA, Afghánistán, Irák
29211