Michael bydlí v popelnici

11. 10. 2018

čas čtení 3 minuty
Britské televizní zpravodajství Channel 4 News se systematicky věnuje bezdomovectví. Tuto reportáž vysílal včera, v Den bezdomovců. Ví vůbec někdo v ČR, že byl Den bezdomovců a zabývá se bezdomovectvím  nějaké české médium?

Tento bezdomovec žije v popelnici

Michael: "Nejprve jsem začal spát v tamtom rohu, potom, když se počasí začalo měnit, přesunul jsem se do této popelnice na kolečkách.

Reportér: Tohle je domov?


 

Michael: Ano, tohle je domov. Tamhle je můj spacák. Takže sem přicházím večer, abych tu složil hlavu. Je to volba, kterou musíte udělat. Chcete spát ve vchodu do obchodu, kde na vás plivou, kopou do vás, anebo si zvolíte lepší možnost... A skočíte do popelnice na kolečkách.

Michael musel odejít ze svého bytu poté, co byl z něho vystěhován bez své viny. Zákon dovoluje pronajímatelům bytů vyhodit nájemníky bez důvodu.

Jiný bezdomovec: Představte si, že jste na nejhorším možném místě. Doslova. Jsem naprosto vyčerpaný. Pořád.

Z nové studie vyplývá, že se stále více lidí než dosud vrací do bezdomovectví.

Wesley nebýval na ulici pořád. Ale vrací se tam - a z nových informací, zveřejněných dnes, vyplývá, že se to týká stále většího množství lidí. Vracejí se k bezdomovectví. Naposledy, když Wes dostal ubytování, bylo nevytopené - tak dovolil kamarádovi, aby se k němu připojil - a tím porušil podmínky své nájemní smlouvy.

Reportér: Jak dlouho to trvalo?

Bezdomovec: Asi čtyři dny. Možná týden nebo čtyři dny. Nepamatuju se.

Reportér: A předtím?

Bezdomovec: Předtím? To si už opravdu nepamatuju. Snažím se vypnout.

Reportér: Zoufalá touha žít mimo ulici je vtištěna do Wesleyho tváře. Ale nedokáže to bez podpory.

Bezdomovec: Chci říct, není to fér. Měl bych stát na vlastních nohou.

Reportér: To si myslíte?

Bezdomovec: Ano.

Reportér: Bylo by lehké si pomyslet, že dostat Wesleyho pod střechu vyřeší všechny jeho problémy. Ale to je člověk se složitými problémy, tvrdě zakořeněnými pobytem na ulici, a pravdou je, že udržet tu střechu nad hlavou je pro něho stejně tak obtížné jako ji vůbec získat. Podtřebuje sociální podporu, sociální služby, které jsou nedostatečné a přepracované - nejen tady, ale po celé zemi. Vláda říká, že nyní investuje 1,2 miliardy liber do boje proti všem formám bezdomovectví s cílem ukončit přespávání na ulici. Nový Zákon o snížení bezdomovectví, tvrdí vláda, požaduje, aby komunální úřady zasáhly dříve, když jsou lidé v rizikové situaci, že nebudou mít kam jít. A vláda poskytuje 19 milionů liber  na pomoc lidem v krizi, aby mohli dlouhodobě bydlet ve svých příbytcích.  

0
Vytisknout
10401

Diskuse

Obsah vydání | 16. 10. 2018