Maďarsko: Orbánova vláda "úspěšně" omezuje počet absolventů vysokých škol

12. 10. 2018

čas čtení 2 minuty
Počet absolventů univerzit v kategorii 25 - 34 let klesá z celé EU takřka jedině v Maďarsku, píše John Woods. Ačkoliv trend je přesně opačný než v Evropě, má v příštích letech pokračovat.


Počet absolventů jinak klesá již pouze v Lucembursku; nicméně zde vlastní diplom 50 % populace v dané věkové kategorii. V Maďarsku to je pouhých 30 %. Podíl vysokoškoláků v této skupině klesá od roku 2014, kdy ještě dosahoval 32,1 %. To znamená, že pokud by podíl z roku 2014 zůstal zachován, mělo by Maďarsko v roce 2017 v dané věkové kategorii asi o 23 000 absolventů více. Vloni kvalifikační úroveň mladých Maďarů zaostávala za standardem EU o 8,8 %. V ostatních zemích Střední Evropy naopak podíl absolventů roste rychleji, než činí průměr EU.

Například na Slovensku za poslední tři roky vzrostl podíl o 5,3 %, v České republice o 3,9 % a i v Bulharsku o 2,1 %. Tento trend zhoršuje maďarský propad vůči Evropě. Pouze v Rumunsku a Itálii je podíl absolventů vysokých škol nižší.

Je to způsobeno tím, že vláda strany Fidesz změnila základní cíle vzdělávání. Za prvé ze sektoru odvedla velký objem finančních prostředků. Za druhé je nyní těžší získat státem financované pracovní místo na univerzitě. Za třetí vláda uplatnila několik dalších opatření za účelem omezení přístupu k univerzitám pro neelitní studenty.

Podle nedávno publikovaného průzkumu vláda dosáhla svého cíle. Počet univerzitních studentů klesal rychleji, než by vysvětloval demografický pokles v Maďarsku. Navíc omezuje sociální inkluzi, takže pro chudší studenty je těžší získat vyšší vzdělání.

Například změnila Korvínovu univerzitu v Budapešti ze státní univerzity na instituci podporovanou nadací. Takže od podzimu 2019 zde budou na největší ekonomické univerzitě v Maďarsku pouze studijní místa hrazená ze školného.

Kvalifikační statistiku navíc zhoršuje exodus mladých a vzdělaných Maďarů na Západ.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8195

Diskuse

Obsah vydání | 16. 10. 2018