Politická sonda Brno

Kmotrovská ODS v plné síle aneb když je i Ano lepší a Piráti potápějí vlastní loď...

11. 10. 2018

čas čtení 4 minuty
Primátorkou bývalá asistentka Dona Pabla (důvěrně známá přezdívka brněnského člena ODS Pavla Blažka), která hovoří nejen o tom, že zastaví rozvoj projektů sociálního bydlení, ale dokonce i o tom, že bude pakovat z bytů lidi, co už bydlí, Brno autem, šíbři z ODS, šíbři z ČSSD, to všechno odporné, co se vypakovalo z magistrátu v minulém volebním období tam vrací mimo jiné....brněnští Piráti.

Jsem si prakticky jistý, že Piráti v Praze by něco takového nikdy neudělali a raději by byli v opozici. Prostě je dobré dívat se na to, kdo vaši oblíbenou stranu reprezentuje v daném regionu, píše v postu na Facebooku brněnský politik z Žít Brno Martin Freund a pokračuje...

Pod mým včerejším komentářem k nastupující koalici vznikla velmi živá debata. Než bych odpovídal na každý komentář zvlášť, dovolte mi se ještě několika řádky vyjádřit a dovysvětlit některé věci.


  • Fotka, kterou vidíte, je velmi výmluvná pro dnešní dny. Ten pán vzadu za Vaňkovou a Koláčným je Vlastimil Žďárský. Letitý kmotr ČSSD, který je symbolem tmavých klientelistických sítí Brna před rokem 2014. Vše, co jsme v Brně kdy dělali, v rámci občanské společnosti, v rámci dřívějších poměrů, byl boj proti této hydře. Proti Žďárským, Blažkům a dalším, kteří symbolizovali to nejhorší v Brně. Nyní se vrací zpět. A vrací je tam brněnští Piráti. Oni to tak nevnímají, protože ti lidé součástí brněnské občanské společnosti nikdy moc nebyli. Neúčastnili se těch bojů dřívějších let. My, kdo jsme to zažili, víme, co se teď děje.
  • Ne, není jedno, jestli je primátor Vokřál, nebo Vaňková. Já mám velké výhrady k brněnskému ANO, ale je prostě setsakra rozdíl, jestli máte primátora liberála, který podporuje sociální projekty a posun Brna dopředu, anebo paní, která je napojená na neprůhledný exekuční byznys a ty nejhorší brněnské kmotry, včetně Dona Pabla. O jejich názorech třeba na sociální věci nemluvě. Není to jedno ani trochu.
  • Co měli Piráti dělat jiného? No, já jim radit nechci, ale v dané situaci prostě z mého pohledu slušná strana zdvořile poděkuje za jednání a odchází do opozice. Nebude svítit návratu těchhle prohnilých struktur s tím, že je budou "kontrolovat ODS v koalici". V koalici se nekontroluje. V koalici se vládne. Je to šílené selhání, které mě vzhledem k tomu, že ty lidi znám nepřekvapuje, ale věřím, že mnoho jejich voličů a příznivců překvapí. Velmi si vážím Pirátů v Praze, ve sněmovně a dalších, kteří dělají dobrou práci. Pak jsou tu ti, kteří na dobrém jméně té značky nezaslouženě profitují. Netušil jsem ale, že se to prokáže tak brzy po volbách.
  • Tohle je pro mě v dané chvíli nejdůležitější, co bych vám chtěl říct: V dané chvíli není v zastupitelstvu zastoupená slušná liberální síla s vazbami na občanskou společnost. Nemohou za to voliči, ale my co jsme se nedokázali spojit. Brno ale není tak velké město, aby si mohlo dovolit občanskou společnost rozštípnout mezi dva subjekty se stejným programem, ale osobními neshodami. A v nastalé době bude silná a jednotná občanská společnost setsakra důležitá. Nechci už řešit kdo za co mohl víc, či míň. Teď je čas na něco jiného. Chtěl bych se proto omluvit Zeleným za své výpady proti nim v době předvolební. Nemělo se to dít, ani z jedné ani z druhé strany. Měli jsme nalézt víc vnitřní síly, potlačit svá ega a překonat osobní animozity, a to právě kvůli těm, kteří nás volí, kteří tohle nechápou a kteří často museli půlit svůj hlas. A všem těm, kteří nás volili a teď nemají zastoupení v zastupitelstvu dlužíme, aby jejich hlas byl alespoň částečně prostřednictvím občanské angažovanosti a aktivity slyšet. A ten hlas by měl být náš společný.

1
Vytisknout
10489

Diskuse

Obsah vydání | 16. 10. 2018