Kdy se Česká republika vyjádří ke kauze Chášakdží?

12. 10. 2018 / Daniel Veselý

čas čtení 3 minuty

Den co den světové sdělovací prostředky přinášejí podrobné informace o tragickém osudu zmizelého saúdského novináře Džamála Chášakdžího, který byl patrně usmrcen na příkaz nejvyšších saúdských vládních představitelů. Američtí a turečtí zpravodajci sdělili listu The Washington Post, že mají k dispozici audio a videonahrávky, z nichž vyplývá, že Chášakdží byl vyslýchán, mučen a pak brutálně zavražděn. Zatímco američtí, britští a francouzští politikové v souvislosti se zmizelým novinářem vyjadřují hluboké znepokojení a apelují na Saúdy, aby celý incident objasnili, jejich čeští kolegové i nadále zarytě mlčí.

Je velice smutné, byť z geopolitického hlediska zcela běžné, že toxická mezinárodní spojenectví může povážlivě nahlodat zmizení či vražda jedné prominentní osobnosti, a nikoliv životy desítek tisíc bezejmenných Jemenců, umírajících v brutálním konfliktu. Ale když už jsou karty takto rozdány… Rijád se nyní kvůli Chášakdžímu nachází ve velké tísni, neboť vlivní světoví politikové, přední americká média a někteří investoři od něj dávají ruce pryč. V ohrožení se dokonce ocitá i jeho děsivé jemenské tažení.

Je nezbytné, aby se česká politická reprezentace připojila k sílícímu mezinárodnímu protestu, neboť ČR, třebaže v menší míře než USA, Velká Británie a Francie, udržuje s ropnou monarchií velice čilé obchodní styky. Království Saúdské Arábie je pro řadu českých firem stále atraktivnější, byť velmi náročnou destinací“. Hovoří se dokonce o nové progresivní kapitole ve vztazích mezi Rijádem a Prahou, kdy se začínají otevírat dveře novým obchodním kontraktům.

Česko-saúdské vztahy se neomezují pouze na obchod s běžnými komoditami, oboustranně výhodná je také vojenská spolupráce. Hodnota českých zbraní vyvezených během uplynulých pěti let do Saúdské Arábie dosáhla 3,6 miliardy korun. A ačkoli je to jen zlomek mnohamiliardových kontraktů, jež Saúdi uzavřeli s Trumpovým Bílým domem a předtím s Obamovou vládou, nevládní organizace Nesehnutí varuje, že české zbraně a vojenský materiál, určený pro Rijád, končí v rukou povstaleckých skupin v Sýrii, Libyi a Jemenu. Ropná velmoc navíc už čtvrtým rokem decimuje chudý Jemen, kde kvůli saúdské blokádě a bojům se šíitskými rebely každý rok zahynou desítky tisíc dětí

Nabízí se tedy otázka: Kdy se česká vláda konečně rozhoupe a vyjádří se ke kauze zmizelého saúdského novináře; do jaké míry tragický incident ovlivní vzájemné vztahy - a to jak v ekonomické, tak vojenské oblasti? Pštrosí postoj České republiky samozřejmě neomlouvá skutečnost, že post šéfa české diplomacie bude řádně obsazen až 16. října. Totéž platí i pro opoziční politiky a proslulé stoupence Havlovy lidskoprávní agendy, jmenovitě Karla Schwarzenberga a Miroslava Kalouska, kteří jinak alibisticky poukazují na porušování lidských práv v zemích, kde nemáme takřka žádný vliv.

1
Vytisknout
10484

Diskuse

Obsah vydání | 16. 10. 2018