Moje příliš osobní zkušenost s knězem Piťhou

13. 10. 2018 / Fabiano Golgo

čas čtení 2 minuty

Velmi mě překvapilo, když jsem četl o kontroverzní řeči Petra Piťhy o homosexuálech. "Genderisté a homosexualisté vám zašantročí děti", řekl při svém svatováclavském kázání v katedrále svatého Víta. "To máme podle Istanbulské úmluvy uzákonit ve jménu mocné nátlakové skupiny genderistů a homosexualistů. Vaše rodiny budou roztrženy a rozehnány. Vezmou vám děti a zatají vám, kam je zašantročili, kam je prodali, kde je vězní", pronesl, mimo jiné nesmysly.

Setkal jsem se s panem Piťhou na večeři v bytě manželského páru gayů v Praze monohokrát od roku 2007.  Dovolte, abych se ujistil, že je dobře pochopeno, že Piťha býval v domě tohoto homosexuálního páru velmi často. (Britské listy znají jejich jména, pozn. red.)


Tento pár je 12 let v oficiálním manželství a oba muži spolu žijí  skoro 20 let. Piťha byl hostem nejméně 15 večeří v bytě tohoto páru. Pokaždé sdílel stůl s dalšími 2 nebo 3 homosexuály, jako jsem já.

Cítil jsem se velmi nepříjemně, když se Piťha při večeři neustále, opakovaně dotýkal mé nohy a usoudil jsem, že mé obavy jsou důvodné, když mě opakovaně žádal, abych napsal úvod pro jeho tehdy nejnovější knihy.

Mezi katolickými kněžími je velmi běžné najít jiné homosexuály. Studoval jsem v katolických školách a byl jsem konfrontován s neustálým sexuálním obtěžováním některých mých kolegů. V České republice jsem se setkal s nejméně 12 kněžími v gay baru a pár z nich sdílelo intimitu mé ložnice. Jeden z mých přátel dokonce i žil s knězem jako partnerem a ten kněz je zodpovědný za souzení jiných kněží (pracuje jako kanonický soudce)... Je to, jako by se liška starala o kuře. Takže kvůli této zkušenosti jsem dospěl k závěru, že pan Piťha, který se mnohokrát účastnil večeří v domě zmíněného homosexuálního páru, je také gay.

Nezměnil jsem svůj názor, zejména proto, že se mě pokoušel mnohokrát zvát na schůzky v jeho domě a vždy jsem odmítl, především proto, že jsem velmi kritický vůči náboženství, ale hlavně proto, že pro mě byl jen starším mužem, který se mě snažil okouzlit.

Teď, když jsem slyšel jeho nenávistná slova a konspirační teorie o homosexuálech, mohu jen podezřívat, že se pokouší něco schovat.

Pozn. red.: V textu byly provedeny dne 15.10. 2018 dvě drobné opravy poté, co se na autora v Brazílii obrátila s upřesněním jedna osoba, jíž se text týkal.

2
Vytisknout
37411

Diskuse

Obsah vydání | 16. 10. 2018