K povolební situaci ve Zlíně: STAN v koalici s krajně populistickými spolky

Existují hranice, které by slušná politická strana neměla překročit

11. 10. 2018 / Petr Michálek

čas čtení 2 minuty
Vedení vítězného hnutí ANO a hnutí STAN dnes oznámilo koaliční spolupráci se sdružením Rozhýbejme to /Soukromníci, Svobodní a Nezávislí/ Ivo Valenty. Chci tímto veřejně deklarovat, že toto sdružení ve vedení města nepodpořím. Vím, co je kompromis, koneckonců byl jsem připraven spolupracovat s hnutím ANO, ale nešel jsem do politiky proto, abych v ní podporoval krále hazardu, člověka pravomocně odsouzeného za korupci a majitele stoky jménem Parlamentní listy. Soukromníci ve Zlíně se v rámci kampaně chlubili podporou Martina Konvičky či Ladislava Jakla, tato strana navíc v Brně kandidovala s radikálně pravicovým a do značné míry neonacistickým hnutím Slušní lidé, mají velmi podobné názory jako Tomio Okamura a chtějí odchod z Evropské unie. To všechno je pro mne za hranou kompromisu a považuji spolupráci s tímto sdružením za nepřijatelnou. Jsem hluboce přesvědčen, že mne osobně voliči nevolili proto, abych v tomto smyslu popřel sám sebe. 

Poslední dva dny pro mne byly velmi náročné. Snažil jsem se přesvědit své kolegy o tom, že tento krok, jakkoli nás tzv. Trojblok ve spolupráci s hnutím Zlín 21 zahnal do kouta, zásadním způsobem poškodí STAN jako takový. Ale neuspěl jsem. 

Koalice se hledá těžko. Podle mého názoru především proto, že jednotlivé strany jednání nejsou schopny povznést se nad minulé křivdy. Dalším důvodem je skutečnost, že trojblok a Zlín 21 žádají zásadní změnu, což je pochopitelné z jejich perspektivy. Voliči ale podle mne rozhodli jasně: 18 mandátů dali stávající koalici s nutností přibrat k sobě novou krev. Tou ale, podle mého přesvědčení, nemůže a nesmí být Ivo Valenta. 

Svého mandátu se nevzdávám. Nejsem zvyklý utíkat z boje.

0
Vytisknout
9384

Diskuse

Obsah vydání | 16. 10. 2018