Hurá na přehlídku!

22. 11. 2018 / Jan Sláma

čas čtení 2 minuty

Československá armáda byla kdysi „mocnou hrází proti západním imperialistům“. Tak to bývalo na školních nástěnkách a ještě pár let po sametové revoluci se to skvělo na chodbě jedné školy. Mladí muži v té době absolvovali základní vojenskou službu a naše armáda měla skutečně pozoruhodnou velikost a snad i sílu.

My, staří mazáci, jsme byli povoláváni na pravidelná vojenská cvičení, abychom vojensky nezaostali. I já jsem jednoho dne byl vytažen ze svého civilního zaměstnání a povolán na cvičení. Odehrávalo se na letišti v Bechyni, tam kde nedávno nacvičovalo naše vojsko, aby pak pěkně pochodovalo na vojenské přehlídce.

Naše zdokonalování nestálo za mnoho, jen jeden z nás byl pověřen smysluplným úkolem. Totiž dovézt stromečky, které se měly zasadit na podzemní hangáry a zamaskovat je.

Dnes se naše armáda probouzí znovu k životu z dlouhé letargie. Ke cti Václava Havla dlužno říci, že ji zlikvidoval důkladně. Nejen zrušením povinné vojenské služby, ale následovalo i rozprodání kasáren a likvidace továren, které zbraně vyráběly. Ta vize života v míru se lidem jistě zamlouvala, ale dlouho nevydržela.

Dnes se znovu vyžaduje, aby se zvyšovaly výdaje na zbrojení, aby se získávali lidé do armády, zatím profesionální. Abychom se dokázali ubránit nepříteli, který se ze západu přestěhoval na východ. Nemohu si bohužel pomoci, ale spíše než pomyslné nebezpečí se mi tu v pozadí rýsují nekalé zájmy zbrojařů. Ti válku potřebují nebo alespoň obavy lidí. Je jasné, že sdělovací prostředky všeho druhu jim mocně nahrávají. A myslím, že jim nahrává i pořádání vojenských přehlídek. Oslavy založení republiky u nás by bývalo lepší oslavit zpěvy a tanci než předváděním zbraní v ulicích. A vojáčci mohli místo nacvičování pochodu jít do lesů sázet stromečky.


0
Vytisknout
9393

Diskuse

Obsah vydání | 27. 11. 2018