Rozdělení EU ve věci Ruska přetrvává

4. 1. 2019

čas čtení 1 minuta
Evropská unie sní o společné zahraniční politice, napsala Eva Fischerová. Avšak téma Ruska ukazuje, jak je to ve skutečnosti těžké. Některé země EU s Putinem flirtují, další si přejí zaujmout tvrdý postoj.


Když byli v říjnu z Nizozemska vyhoštěni ruští špioni, odsouzení Moskvy Evropskou unií bylo rychlé a jednotné. Naneštěstí se však jednalo o výjimku. 28 členských států zůstává rozděleno, navzdory pokusům Evropské komise přimět je k jednotnému přístupu. Protože společná zahraniční politika požaduje jednomyslnou shodu, jde o recept na ochromení.

Příznivci tvrdé linie vůči Rusku tvrdí, že potřeba jednohlasnosti představuje klíčovou slabinu Evropy, jíž Putin radostně využívá.

Spektrum přístupů k Rusku je jistě široké. Německo stojí uprostřed. Obává se ekonomické a geopolitické nestability a mnozí členové kabinetu Angely Merkelové si přejí zaujmout umírněný postoj, zatímco další považují za morální imperativ postavit se Putinovu agresívnímu autoritářství.

Maďarsko, Řecko, Bulharsko a Kypr jsou považovány za státy Rusku přátelsky nakloněné, občas z finančních důvodů. Itálie se dlouho těší relativně silným vazbám na Moskvu.

Avšak rozdíly uvnitř EU komplikují soudržnou politiku vůči Rusku, zejména když energetická, bezpečnostní a obranná politika jsou rozstrkány po několika institucích EU a často je požadováno jednomyslně schválené rozhodnutí.

Momentálně principy EU požadují žádné pravidelné bilaterální summity s Ruskem, žádný postup ve vízové politice a žádnou podporu Rusku v mezinárodních organizacích. Plánem je udržet Putina kvůli Ukrajině pod tlakem, při zachování obchodních a kulturních kontaktů. EU zůstává největším zahraničním partnerem Ruska, zatímco Rusko představuje 4. největší vnější trh unie.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8349

Diskuse

Obsah vydání | 7. 1. 2019