Čím dál bláznivější brexit

28. 3. 2019 / Jiří Hlavenka

čas čtení 2 minuty
Nevyčítám Britům, že volili odchod z EU. I v civilizačním blahobytu trpíme neustálou nespokojeností - chceme změnu, zřejmě pro změnu samotnou. Takový je člověk, a nespokojenost je ostatně matkou pokroku (i když zrovna v tomto případě to neplatí), a vůči anobudelípismu není imunní ani Brit ani jiné národy.

Nevyčítám Britům, že se jim nedaří ze situace najít východisko. Ocitli se - byť vlastní vinou, ale nikdo nemá křišťálovou kouli a věci se zkrátka někdy takto sesypou - v situaci, kdy vlastně každá cesta je špatná. Tvrdý brexit bude asi hospodářskou katastrofou a měkký brexit žádným brexitem není - přijdou o práva a zbudou jim povinnosti. Zrušit brexit znamená postavit se proti výsledkům platného referenda, odsunout jej není řešení, jen odklad problému. Víc hlavních možností není.

Nevyčítám Britům, že předvádějí ve vládě i parlamentu tanečky, na které svět hledí s nechápajícím úžasem. Ukažte mně zemi, ve které převládá státotvornost nad stranickostí; nenajdete ani jednu. Ať hodí kamenem, kdo to tak nedělá.

Ale jednu věc pochopit opravdu nedovedu: to, že nechali rozhodnutí na úplně poslední chvilku. Ne za pět minut dvanáct, ale za vteřinu dvanáct. Že dopustili situaci, kdy už jsou pod takovým časovým tlakem, kdy už pomalu ani nejde vybrat to nejméně špatné řešení a kdy už jde jen o zabránění akutnímu průšvihu a ani to se nemusí při veškeré snaze podařit. Tři dny před "zákonným" datem ani nevědět, jestli to bude s dohodou nebo bez ní, tři dny před datem odchodu nemít vyřešené věci, na kterých se to láme, jako je hranice s Irskem - to mně přijde jako úplně fatální neschopnost, kterou neumím pochopit. Tři roky na to měli a zásadní věci řeší tři dny před datem expirace. Tohle považuji za obrovské, neskutečné, nepochopitelné selhání britské politiky.

Autor zveřejnil příspěvek na svém profilu sítě Facebook.


Pozn. JČ: V civilizovaných zemích se provádějí hluboké ústavní změny pouze na základě dvoutřetinové většiny, jinak vytvoříte neřešitelný konflikt v národě. Cameron referendum zpackal, byl to nekompetentní hlupák, který ho uspořádal, protože se bál, že mu UKIP sebere pár poslanců. Před rokem 2015 bylo členství v EU problémem v Británii pro šest! procent obyvatelstva. Referendum bylo zmanipulováno kriminálníky, kteří dosud nebyli pohnání k trestní odpovědnosti.

0
Vytisknout
9050

Diskuse

Obsah vydání | 2. 4. 2019