Turecká volební rada odmítla požadavek vládní AKP na přepočítání hlasů v Istanbulu

10. 4. 2019

čas čtení 1 minuta
Turecká Nejvyšší volební rada (Yüksek Seçim Kurulu) v úterý odmítla požadavek strany prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana AKP na přepočítání hlasů v 31 instanbulských obvodech.


To přimělo stranu k prohlášení, že bude usilovat o opakování primátorských voleb z 31. března kvůli údajným nesprávnostem.

Erdogan v pondělí řekl, že do voleb v Istanbulu zasáhl "organizovaný zločin". Jeho strana těsně prohrála s hlavní opoziční stranou.

Erdoganovo vyjádření vedlo ke krátkodobému propadu kurzu turecké liry a zasáhlo i turecké akcie. Lira se nakonec zastavila na kurzu 5,65 za dolar.

Zástupce vládní strany v radě Recep Ozel sdělil novinářům, že rada se dohodla na přepočítání pouze v případě 51 uren v 21 z celkem 39 obvodů. Na každou volební urnu připadá 350 voličů.

Policie v Istanbulu v úterý ráno zjišťovala, zda někteří voliči registrovaní na adresách ve čtvrti Buyukcekmece tam skutečně bydlí, oznámil její mluvčí. Dodal, že nejde o kriminální vyšetřování.

Vládní AKP zdůvodňuje další svůj požadavek, anulování voleb v Buyukcekmece, údajnou špatnou registrací 11 186 osob.

Erdoganova strana již ztratila pozici primátora v hlavním městě Ankaře, kde ji porazila hlavní opoziční Republikánská lidová strana (CHP), a odvolává se proti volbám v Istanbulu, kde došlo k těsnému vítězství CHP.

Vládní AKP a její předchůdci vládli v Ankaře a Istanbulu po čtvrt století. Prezident Erdogan udělal v 90. letech kariéru jako primátor Istanbulu.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6139

Diskuse

Obsah vydání | 12. 4. 2019