Jaká byla Frankova role při deportaci desetitisíce Španělů do nacistických táborů?

29. 4. 2019

čas čtení 2 minuty
Historici poukazují na souhlas diktatury s rozhodnutím odeslat španělské republikány v exilu ve Francii na místa jako byl Mauthausen, kde mnozí z nich zemřeli, informuje Diego Fonseca.


Neus Catalàová je nejčerstvější pamětnicí nacistického koncentračního tábora, která nedávno zemřela. 20. dubna zesnula ve svém domovském městě Els Guiamets v provincii Tarragona, ve věku 103 let. V roce 1943 ji zatkli za spolupráci s francouzským odbojem a byla odeslána do koncentračního tábora v Ravensbrücku.

Za posledních 13 měsíců zemřelo jiných pět Španělů přeživších během 2. světové války koncentrační tábory: Francisco Aura, José Marfil, Francisco Griéguez, Ramiro Santiesteban a Cristóbal Soriano. Tito Španělé v exilu během občanské války bojovali za republiku a přežili Mauthausen. Avšak zemřeli, aniž se dočkali toho, že by jejich země převzala odpovědnost za deportaci takřka 10 000 Španělů do nacistických táborů.

Ty se podařilo přežít zhruba 3 800 španělským vězňům, tj. 40 % původního počtu.

Před rokem a půl strana Katalánská republikánská levice (ERC) navrhla Kongresu, aby právně uznal španělské republikány deportované do nacistických táborů. Avšak návrh byl odmítnut.

Podle šesti dotázaných historiků není pochyb o tom, že diktátor Franco nesl za deportace odpovědnost. Dokazuje to řada dokumentů, mj. zpráva Gestapa z 25. září 1940 určená všem úřadům Třetí říše a okupovaných území. Obsahuje instrukce ohledně toho, jak zacházet s "Rotspanienkampsery", tj. bojovníky za rudé Španělsko. Nařízení tyto lidi zbavilo postavení válečných zajatců a umožnilo jejich odeslání do koncentračních táborů.

Jiný klíčový dokument je uložen u Všeobecné správy archivů v Alcalá de Henares. V této zprávě se německé velvyslanectví v Madridu dotazuje ohledně Konvoje 927, v němž byli republikánští Španělé - včetně žen, dětí a seniorů - vypraveného z Angoulême do Mauthausenu 20. srpna 1940. Berlín se tázal, co má udělat s dětmi mladšími 14 let, avšak neexistuje důkaz, že by Madrid (který tehdy oficiálně tvrdil, že v zahraničí žádní Španělé nejsou) oficiálně reagoval.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6606

Diskuse

Obsah vydání | 6. 5. 2019