Cosi zásadního se v ODS mění - Fiala označil minulost ČR za palermo

6. 5. 2019 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty
Ve včerejších Otázkách V. Moravce mne velmi příjemně překvapil šéf ODS pan Fiala. Nikoli snad v jádru debaty, kterou vedl s premiérem Babišem a která spočívala v tom, že premiér si říkal ty své polopravdy (a po úporném snažení moderátora vypustil i nějakou tu pravdu) a Fiala mu na to jako kolovrátek oponoval tím, že Babišova vláda vlastně nic nedokázala.

 

V tom směru si nedělám iluze o tom, co by dokázala případná vláda ODS, které se zatím stále a upřímně bojím. Co mne tedy potěšilo? To, že šéf ODS mluvil o minulosti České republiky, o té minulosti, kdy vládla ODS, jako o „palermu“, což se dá těžko pochopit jinak než jako mafiánská džungle. A ještě více mne potěšilo, když šéf ODS vmetl panu Babišovi několikrát do tváře, že právě Babiš v tom „palermu“ neuvěřitelně zbohatl, zatímco Fiala se v té době věnoval práci na univerzitě. Čtu to také jako přípravu současné ODS na střet s Klausem ml. a jeho otcem.

Pokud ODS do své intelektuální výbavy přijme koncept, že devadesátá a nultá léta byla „palermo“, bude to nejhlubší mentální předěl v jejích dějinách. Nutně pak bude muset také následovat distance od mafiánské minulosti a analýza příčin vzniku mafiánského režimu za doby Klausových vlád. Je otázka, co to udělá s voliči ODS a zda tento tah není ve skutečnosti chytrým pokusem, jak oslovit středopravé voliče, kteří dosud měli s ODS problém. Kdyby se Fialovi takto podařilo udržet současné voliče ODS a zároveň získat část voličů TOP09, STAN a KDU-ČSL, mohlo by dojít k faktickému sjednocení pravice na prozápadním, prounijním postoji. To by ještě před pár lety od ODS asi nikdo nečekal.

0
Vytisknout
9980

Diskuse

Obsah vydání | 9. 5. 2019