Britské ozbrojené síly zdevastované škrty "ustupují za jaderný štít"

29. 4. 2019

čas čtení 1 minuta
Na hranici NATO s Ruskem se vojáci britského Yorkshirského praporu nedávno připojili k Estoncům při oslavě 100. výročí kriticky důležitého zásahu Royal Navy do války s bolševiky. Školáci šplhali na obrovský tank Challenger 2, samohybnou houfnici AS-90 a obrněný transportér, napsal Steven Erlanger.


Pro všechny přihlížející to bylo připomenutí britského závazku bránit Evropu, bez ohledu na brexit.

Avšak prapor se základnou v Estonsku, který je kritickou součástí reakce NATO na ruskou invazi na Krym v roce 2014, představuje naleštěný obal bez obsahu - britská armáda byla těžce poškozena rozpočtovými škrty a politickými rozhodnutími, které pravidelně upřednostňovaly symbol před podstatou.

Británie zůstává jadernou mocností a členkou Rady bezpečnosti OSN. Je to jedna z mála zemí schopných vést boj na zemi, na moři i ve vzduchu - a její zpravodajské kapacity jsou na světové úrovni. V postbrexitovém světě by měla být role vojenské mocnosti vitální směrem dovnitř i navenek.

Avšak rozpočtové škrty přispěly k rostoucím pochybnostem Washingtonu o tom, zda Británie zůstává dostatečně bojeschopná. Dolní komora parlamentu zjistila, že mezi lety 2010-2015 obranné výdaje klesly o 18 %. I když se později pokles zastavil, k podstatnému nárůstu již nedošlo.

Experti tvrdí, že se Francie pomalu prodírá na místo vedoucího evropského spojence USA, což dále oslabuje "zvláštní vztah" mezi Londýnem a Washingtonem.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7462

Diskuse

Obsah vydání | 6. 5. 2019