Evropa přestává odebírat ruskou ropu

29. 4. 2019

čas čtení 3 minuty
Evropské státy přestávají nakupovat ropu z Ruské federace kvůli příměsím, píše Olga Solovjovová. Odběr z ropovodu Družba už zrušilo Polsko a Česko. I tankery v přístavu Usť-Luga (západně od Petrohradu - pozn. BL) odmítají čerpat ruskou ropu. Bělorusko, které poprvé upozornilo na nekvalitní ropu, vyčíslilo své ztráty na 100 milionů dolarů. Exportéry čekají četná podezření, platby za zdržení a dokonce odvrat ruské ropy, varují experti.


V pátek proběhla jednání mezi Ruskem, Běloruskem, Ukrajinou a Polskem kvůli kvalitě ruské ropy v ropovodu Družba.

Ruské úřady tvrdí, že přijímají všechna opatření k vyřešení problému. Kvalitní ropa z Ruska má začít téct do Běloruska již v pondělí. Přitom již dříve vláda prohlásila, že problém s kvalitou ropy "má technický charakter a v krátkém čase bude řešen".

Připomeňme, že 19. dubna běloruská společnost Belněftěchim informovala výrazném zhoršení kvality suroviny z Ruska. Podle údajů koncernu obsah chlororganických látek v ropě Urals přesáhl standardy řádově o desetinásobky. V souvislosti s tím oba běloruští zpracovatelé informovali o hrozbě poškození vybavení a takřka o 50 % snížili objem zpracované ropy. V úterý Bělorusko kvůli nekvalitní ruské ropě zastavilo export některých ropných produktů na Ukrajinu, do Polska a Pobaltí. Ve středu večer ropovod Gomeltransportněfť Družba zastavil přepravu ropy do Evropy. Nicméně v týž den Belněftěchim informoval, v severní větvi ropovodu Družba začala přeprava ruské ropy odpovídající technologickým standardům. Ve čtvrtek běloruská společnost částečně obnovila export ropných produktů do Polska a na Ukrajinu.

Ruský dodavatel Transněfť problémy přiznal a za původce problémů označil úsek produktovodu Samara-Uněča v délce cca 1 400 km. Později ruská vláda oznámila, probíhá vyšetřování a odstraňování problému.

Ruské úřady zdůraznily, že otázka finanční kompenzace za dodávky nekvalitní ropy běloruskou stranou nebyla vznesena, přestože škody v důsledku dodání výše než 700 000 tun znečištěné ropy vyčíslila na 100 milionů dolarů.

Pokud se situace v Bělorusku začíná zlepšovat, v Evropě ještě vrchol problémů teprve nastane. V noci na čtvrtek Polsko také informovalo o zastavení tranzitu ropy zmíněným ropovodem. Ráno o tomtéž informovalo i Česko. Později se však objevila zpráva, že česká společnost Mero dále odebírá surovinu Urals v plánovaných objemech, protože nekvalitní ropa ještě na české území nedorazila.

Polská společnost PKN Orlen potvrdila, že dodávky do ČR probíhají bez přerušení. Nicméně také dala na vědomí, že má v úmyslu importovat ropy pro své polské rafinérie mořskou cestou a zanechá odběrů z terminálu v Usť-Luze, kde kvalita ropy také vyvolává otázky. Odběry z ropovodu Družba hodlá společnost na dva týdny zmrazit.

Analytik společnosti Alor Broker Aleksej Antonov se domnívá, že dodávky ropovodem v normálním režimu budou obnoveny příští týden. Jinou otázkou je, že ruská Transněfť bude muset běloruskému Belněftěchimu vyplatit kompenzace, což je zakotveno ve smlouvách, tvrdí Antonov.

Čím déle se protáhne řešení problému, tím větší budou finanční ztráty Transněfti, domnívá se analytik společnosti Finam Aleksej Kalačev. Odklad řešení může také aktivizovat proces záměny ruské ropy jinými zdroji, nevylučuje expert.

Podrobnosti v ruštině: ZDE

0
Vytisknout
8322

Diskuse

Obsah vydání | 6. 5. 2019