Evropa k boji s pravicovým populismem potřebuje oživit demokracii zdola

29. 4. 2019

čas čtení 3 minuty
V Německu a Evropě lidé ze všech částí společnosti před volbami do Evropského parlamentu ztrácejí důvěru v politiku a obracejí se k populismu. Je třeba je získat zpět - protože v sázce je demokracie, napsal Jens Thurau.


Opravdu ještě záleží na tom, zda němečtí politici opakují prohlášení jako "Německu se daří lépe než kdy dřív"? Když poukážou na fakt, že má takřka plnou zaměstnanost? Pomůže, pokud současná generace penzistů je zajištěná lépe, než kterákoliv z předchozích? Že mladí mají perspektivy, o nichž si předchozí generace mohly nechat zdát?

Ne, moc to nepomáhá.

Protože Německo je zmateno a hledá vedení - nejen na okrajích, ale stále více i v centru. Studie provedená levicovou Friedrich Ebert Stiftung ukázala, že negativní vnímání žadatelů o azyl nyní mezi Němci dosáhlo rekordní úrovně, asi 54 %. Více než polovina dotázaných věří, že politiku řídí tajné organizace. Třetina považuje politiky za pouhé loutky. Pokud konspirační teorie dosáhnou takových rozměrů, něco zásadního musí být špatně.

Možná to lze vysvětlit následovně: Po mnoho let už německé vlaky jezdí pozdě, nebo jsou zrušeny. Důvodem, ať už je veřejně přiznán nebo nikoliv, je nedostatek peněz.

V německých městech nedostatek bytů dosáhl gigantických rozměrů. V reakci na to politici pouze krčí rameny - "Pojďme prostě postavit víc domovů." Ale problém je zde týž: Nedostatek peněz.

A seznam pokračuje. Zahrnuje i rozpadající se školy a administrativu s nedostatkem personálu. Jistě, to vše je snesitelné. Na mezinárodní úrovni si Německo dosud vede dobře. Lidé nicméně mají dobrou paměť. Vzpomínají si, že před deseti lety, během finanční krize, náhle byly vynaloženy miliardy eur prakticky přes noc, aby zajistily záchranu bank.

Pokud se podíváme za hranice, situace je podobná. Bertelsmannova nadace se zeptala lidí ve 12 zemích EU na jejich politické názory. Výsledek: Největší politickou skupinou, která se již rozhodla, koho volit, jsou pravicoví populisté a pravicoví extrémisté. Tvoří asi deset procent dotázaných. Velká většina nicméně dosud ví pouze to, koho za žádných okolností volit nebude. Jen menšina se dosud drží hlasování pro jednu z těch politických stran, které jsou obvykle označovány za "tradiční" nebo "zavedené", pokud existují jiné možnosti.

Krátce řečeno: Sdělení politiků, médií, odborů, církví, obchodních sdružení se již ke svému cíli nedostávají. Nedosáhnou na okraje - a dokonce ani do středu společnosti.

Takže kudy vpřed? Určitá naděje spočívá v tom, že v obou průzkumech se lidé dosud vyslovují pro demokracii a dokonce dobré vztahy mezi evropskými národy. Ale zjevně se jim nelíbí, jak se věci mají právě teď. Pro Německo to znamená spustit se z výšin. Němečtí politici si musejí udělat domácí úkoly, naslouchat, vyvarovat se prázdných slibů a místo toho být upřímní ohledně svých mezí.

To není tak snadné v době, kdy postavením jednotlivce je být vším a účelem všeho, v době extrémní akcelerace soukromé i pracovní sféry. Ale neexistuje mnoho alternativ. Zůstat klidný je požadavek dne, když uřvaní pravicoví populisté zabrali titulky. A tvrdě pracovat zdola je zásadní kvůli znovuzískání důvěry lidí.

Koneckonců, vše je záležitostí zastoupení. Ti kdo dlouho mají pocit, že nejsou součástí společnosti, budou patrně zastávat hrubé názory. Nicméně bez tiché dohody, že, pokud je to možné, všichni lidé musejí být členy společnosti, nemůže žádná demokracie přežít. Diktatura ano, ale liberální společnost nikoliv.

Takže do práce. Evropa ještě není ztracena.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7963

Diskuse

Obsah vydání | 7. 5. 2019