Boris Johnson zřejmě uskuteční divoký brexit: Opozice je šílená, neschopná a nejednotná

7. 8. 2019

čas čtení 2 minuty


Johnsonova vláda už zahájila protibruselskou propagandu. Jeho pohůnek pro divoký brexit Michael Gove oznámil, že je "hluboce smutný", že "Brusel nechce vyjednávat". Přitom Británie nepředložila žádné návrhy, kromě nerealizovatelného požadavku zrušení irské podmínky:




1. Poslanci Britské Dolní sněmovny mají možnost zablokovat divoký brexit.
2. Neudělají to, protože jsou rozhádaní a neschopní.
3. Pravděpodobně se budou v Británii konat všeobecné volby, které rozhodnou, zda Británie odejde z EU, nebo v EU zůstane.

Poslanci Dolní sněmovny už dokázali, že mají moc ovládnout jednací pořádek ve sněmovně a donutit premiéra, aby požádal EU o další odklad brexitu, anebo zakázat divoký brexit.


Mají také možnost svrhnout Johnsonovu vládu tím, že jí hlasováním projeví nedůvěru, vytvořit nadstranickou vládu národní jednoty a pak požádat EU, aby odložila datum brexitu.

Neudělají však ani jedno, protože jsou dezorganizovaná, neschopná cháska, píše analytik komerční britské televize ITV Robert Peston.

Když hovoří s představiteli opozice, Peston slyší jen "kakofonii šílenství". Pokud se poslanci neshodnou na jednotné strategii, Johnson a jeho stratég Cummings prostě provedou divoký brexit dne 31. října 2019.

Labouristé, skotští nacionalisté a liberální demokraté však mají všichni jen své vlastní nápady jak se postavit proti Johnsonově vládě a nejsou schopni se sjednotit.

LAbouristická strana oznámila, že absolutně nemá zájem na vytvoření nadstranické vlády národní jednoty.

Zřejmě se budou konat ohledně brexitu v Británii všeobecné volby, nikoliv však referendum o brexitu.

Ty volby zřejmě vyhraje Boris Johnson se svým divokým brexitem, protože Corbyn absolutně odmítá připustit, aby Labouristická strana jasně podpořila setrvání Británie v EU.

Jestliže tedy Johnson nabídne voličům jasně divoký brexit a Labouristická strana jakousi nejasnou vlastní formu brexitu, která by se teprve začala znovu vyjednávat a ostatní opoziční strany podpoří setrvání Británie v EU, levicoví voliči nebudou vědět, koho podpořit.

A v tom případě volby vyhraje Johnson.

Johnson a Cummings vědí, že případné referendum o brexitu by bylo daleko nebezpečnější než všeobecné volby.

V referendu o brexitu by totiž stoupenci setrvání Británie v EU byli jednotní a rázní. Při všeobecných volbách bude opozice proti brexitu nejednotná a bude se navzájem hašteřit - což znamená, že volby s návrhem divokého brexitu vyhraje Johnson.

Podrobnosti v angličtině ZDE
 

0
Vytisknout
8465

Diskuse

Obsah vydání | 12. 8. 2019