YouTube pozměňuje svůj algoritmus pro Británii ve snaze odstranit lživé a extremistické materiály

28. 8. 2019

čas čtení 1 minuta

 

YouTube v Británii experimentuje se změnou algoritmu s cílem omezit šíření toho, co charakterizuje jako "materiály na hranici" poté, co podobné experimenty v USA vedly k podstatnému poklesu jejich sledovanosti.

Tato strategie má poskytnout větší šanci se zvýraznit kvalitnímu materiálu a má dopad na omezení sledovanosti založené na doporučeních až o 50 procent.

Současným vážným problémem pro YouTube jsou videomateriály, které jsou na hraně přípustnosti spolu s algoritmem, který vede k jejich doporučování, což podle odborníků manipuluje veřejnost k sledování radikálních videí.

Součástí "materiálu na hraně" jsou podle YouTube videa, která dezinformují uživatele škodlivými způsoby - například podporují falešné zázračné léky pro vážné nemoce, tvrdí, že Zeměkoule je placka, anebo tvrdí otevřené lži o historických událostech, jako byly útoky z 11. září.

Po zkoušení upraveného algoritmu poklesla v USA sledovanost takovýchto videí o 50 procent. YouTube jej nyní bude zkoušet na dalších anglicky mluvících trzích, v Británii, v Irsku a v Jihoafrické republice.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

0
Vytisknout
7005

Diskuse

Obsah vydání | 2. 9. 2019