Británie: Královna na žádost Borise Johnsona suspendovala parlament!

28. 8. 2019

čas čtení 4 minuty

Aktualizace: Britská královna Alžběta, v současnosti ve skotském zámku Balmoral,  suspendovala Dolní sněmovnu na dobu pěti týdnů


Rychlý průzkum veřejného mínění: Pro 47 procent Britů je nepřijatelné, aby vláda suspendovala před brexitem parlament, pro 27 procent Britů je to přijatelné. 



Komentátor a aktivista Paul Mason: Dnes budu stát před parlamentem s touto zprávou: demokracie je krásná, ale lze ji velmi lehce zlikvidovat. Abychom uhájili parlament před pučem Borise Johnsona, potřebujeme pokojné, ale rozhodné protestní hnutí. U sochy krále Jiřího V., dnes v 17.30.




Jeremy Corbyn poslal dopis královně, v němž vyjádřil znepokojení nad rozhodnutím Borise Johnsona suspendovat parlament, a požádal ji o schůzku:




Andrew Streohlein, HRW: Likvidace demokracie... s cílem vnutit voličům katastrofu:



Johnsonova vláda požádá královnu, aby po návratu Dolní sněmovny z prázdnin začátkem září suspendovala parlament. To má umožnit Johnsonově vládě připravit nový vládní program - tzv. Queen's Speech, královnin projev (vládní program čte v parlamentě královna) dne 14. října.

K takové proceduře dochází po všeobecných volbách. Johnsonova vláda však nevznikla v důsledku všeobecných voleb, jeho samotného zvolili premiérem důchodci z Konzervativní strany - méně než 0,5 procenta britských voličů.

Suspendování parlamentu má zabránit poslancům v blokaci divokého brexitu.

Čelní představitelé Dolní sněmovny reagují na tento Johnsonův plán zuřivě.

Britská libra poklesla.

Podrobnosti v angličtině ZDE
 

Produkce televize Channel 4 News: Boris Johnson a členové jeho vlády nebudou poskytovat ve středu žádné rozhovory:




Prohlášení Jeremyho Corbyna:

"Jsem zděšen nezodpovědností Johnsonovy vlády, která hovoří o suverenitě, a přesto chce suspendovat parlament a vyhnout se analýze a kritice jejích plánů na nezodpovědný divoký brexit. Je to ohavnost a hrozba naší demokracii."

John McDonnell, stínový labouristický ministr financí:




Mluvčí Dolní sněmovny John Bercow: Johnson se pokouší o znásilnění ústavy:




Poslankyně skotských nacionalistů a právnička Joanna Cherry potvrzuje, že jednala se svým právnickým týmem s cílem zrychlit jednání u skotských soudů, které má zabránit Johnsonovi uzavřít parlament. Soudní jednání mělo původně proběhnout 6. září. Ian Murray, další poslanec z nadstranické skupiny více než 70 poslanců Dolní a Horní sněmovny uvažuje o předběžném soudním příkazu, který by zablokoval suspendování parlamentu.

Cherryová sdělila reportérům v úterý, že její tým je připraven "vytáhnout soudce z postele uprostřed noci", aby zablokoval suspendování parlamentu.

Šéf poslaneckého klubu skotských nacionalistů v Dolní sněmovně Ian Blackford charakterizoval Johnsona jako "diktátora". Konstatoval: "Šéf Konzervativní strany nemá mandát, nemá většinu a jedná jako diktátor ve snaze suspendovat parlament aby  prosadil to, co chce. Skotští nacionalisté udělají vše, co je v jejich silách, aby zabránili brexitu a zabránili katastrofě divokého odchodu Británie z EU. Je životně důležité, aby se naléhavě sjednotili všichni poslanci ze všech stran, aby zabránili Borisi Johnsonovi svrhnout Skotsko i celou Británii z útesu."

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

0
Vytisknout
11406

Diskuse

Obsah vydání | 3. 9. 2019