Španělsko varuje 90 000 firem ohledně rizik brexitu bez dohody

11. 9. 2019

čas čtení 1 minuta
Španělské daňové úřady zaslaly více jak 90 000 dopisů exportujícím firmám s vazbami na Británii. Varují je před nepříznivými dopady brexitu bez dohody a doporučují jim konkrétní kroky k adaptaci na tuto možnost, informuje Jesús Sérvulo González.


Dopisy uvádějí nové celní, daňové a zdravotnické požadavky, které budou muset firmy splnit, aby mohly provozovat zahraniční obchod.

Skutečnou výzvou pro španělské firmy bude adaptace na nové zdravotní standardy a kvalitativní požadavky, které mohou být uvaleny na zemědělsko-potravinářský export a export zvířat do Británie.

"Nové formality zahrnují vyplnění celního formuláře pro každou objednávku, absolvování celních kontrol, zaplacení cel a dalších poplatků a potřebu zdravotních nebo jiných typů certifikátů," varuje dopis.

Daňoví úředníci také jednali s desítkami firem, sdružení a celních profesionálů o obchodních a pohraničních problémech plynoucích z odchodu Británie z Evropské unie.

Minulý týden španělský premiér Pedro Sánchez svolal ministry na mimořádné jednání o španělských nouzových plánech pro případ brexitu bez dohody. A den později kontaktoval regionální úřady, aby zajistil, že nouzová opatření budou uplatněna po celém Španělsku.

Ministerstvo financí se na situaci připravovalo po celé měsíce. Změny v celních dokumentech nejsou jeho primární obavou. Letiště a přístavy již obdržely dodatečné prostředky.

Skutečnou výzvou pro španělské firmy bude adaptace na nové zdravotní a kvalitativní požadavky, které mohou být uvaleny na zemědělsko-potravinářskou a živočišnou produkci vyváženou do Británie.

Léky a další chemické produkty budou muset také splnit nové standardy, jakmile se na ně nebude vztahovat společný rámec předpisů EU.

Podrobnosti ve španělštině: ZDE

0
Vytisknout
5907

Diskuse

Obsah vydání | 13. 9. 2019