Italská vláda opět na pokraji zhroucení

6. 12. 2019

čas čtení 1 minuta
Jen tři měsíce stará italská vládní koalice je ohrožena rozpadem. Spojení populistického Hnutí pěti hvězd, středolevicové Demokratické strany, projektu bývalého premiéra Italia Viva a ultralevicové strany Svobodní a rovní možná nepřežije zimu, když napětí tento týden dostoupilo vrcholu kvůli plánované reformě Evropského stabilizačního mechanismu (ESM), informuje Silvia Sciorilliová Borelliová.


ESM je revidován, aby mohl převzít nové úkoly, včetně zavedení finanční pojistky pro případ selhání bank. Finální dohodu, která měla být uzavřena v prosinci, však Itálie zřejmě torpéduje.

Situaci vlády neusnadňuje ani fakt, že v lednu proběhnou klíčové regionální volby (v nichž Demokratická strana a Hnutí pěti hvězd kandidují proti sobě), 31. prosince bude schvalován složitý zákon o státním rozpočtu a země zůstává v hledáčku EU kvůli potenciálnímu porušení fiskálních pravidel.

Plánovaná reforma ESM se stala tématem v okamžiku, kdy lídr ultrapravicové Ligy Matteo Salvini obvinil premiéra Giuseppe Conteho, že podporuje reformu, která je proti italským zájmům - a Hnutí pěti hvězd se přidalo k Salvinimu.

Hnutí pěti hvězd a Liga po dobu 14 měsíců tvořily skřípající koalici, než z ní Salvini v srpnu vystoupil. Hnutí pěti hvězd oponuje reformě ESM proto, že podle ní vysoce zadlužené země jako Itálie budou mít ztížený přístup k záchranným fondům bez bolestného restrukturování veřejného dluhu. (Nicméně průzkum společnosti Demopolis pro televizi La7 publikovaný v úterý ukázal, že 60 % Italů netuší, čeho se celá reforma ESM týká.)

Ministr financí Roberto Gualtieri z Demokratické strany tvrzení koaličního partnera odmítá, nicméně ten jej požádal o obnovení jednání v Bruselu.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6914

Diskuse

Obsah vydání | 10. 12. 2019