Pentagon hledá způsob, jak sestřelit Putinovy "neporazitelné" hypersonické rakety

31. 1. 2020

čas čtení 1 minuta
Vladimir Putin označuje ruskou nadzvukovou raketu Avantgard za "neporazitelnou". Americké ozbrojené síly se snaží prokázat, že nemá pravdu, informuje Patrick Tucker.


V úterý agentura Defense Advanced Research Projects Agency (DARPA) oznámila, že přidělila 13 milionů dolarů společnosti Northrop Grumman na program Glide Breaker. Jde o experimentální snahu vyvinout antirakety schopné zničit vysoce vyspělé a manévrovatelné nadzvukové rakety.

Americké ozbrojené síly považují celou třídu manévrovatelných hypersonických raket za strategickou výzvu. Sestřelit i jen konvenční raketu pohybující se pětinásobnou rychlostí zvuku rozhodně není snadné. "Pokud se pohybujete rychlostí Mach 13 po nejsevernějším okraji Hudsonova zálivu, máte dost zbytkové hybnosti, abyste zasáhli všech 48 kontinentálních států USA a celou Aljašku. Můžete se rozhodnout uhnout vlevo nebo vpravo a zasáhnout Maine nebo Aljašku, nebo můžete zasáhnout San Diego nebo Key West. To je monstrózní problém," prohlásil Paul Selva, bývalý zástupce náčelníka štábu.

Monstrózní je ale něco jiného než neporazitelný.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7091

Diskuse

Obsah vydání | 4. 2. 2020