Varovné poučení i pro Česko: Nadáváme neférově v Britských listech brexitérům do blbců?

2. 2. 2020 / Jan Čulík

čas čtení 2 minuty

Andrew Stroehlein, Human Rights Watch: Když vzdělaný, vlivný člověk, publikuje něco, o čem ví, že je to lež, vyjadřuje tím své pohrdání pro veřejnost. Říká tím, že vás považuje za tak blbého, že té lži uvěříte.


Nadáváme neférově v Britských listech brexitérům do blbců?

Ne. Aniž bychom chtěli tyto lidi urážet, jsou to lidi, kteří opravdu nejsou dost dobře schopni zpracovávat fakta a myslím, že je pro každého, i v Česku, dnes největším problémem, jak analyzovat psychologické manipulační techniky, jejichž prostřednictvím zblbnete voliče, aby hlasovali pro likvidaci své existence. Před prosincovými volbami se Boris Johnson v Británii systematicky vyhýbal jakémukoliv kritickému rozhovoru v televizi, dokonce se před novináři jednou schoval v ledničce. Jen neustále opakoval jednoduché heslo "Get Brexit Done".  Labouristé měli nepřehledný, rozsáhlý předvolební program, jímž voliče zmátli. (Podobně před nadcházejícími volbami na Slovensku totéž dělají tamější politické strany. Kdo bude číst jejich tisícistránkové volební programy?) Johnson zvítězil v důsledku neskrupulózního užívání technik sociální psychologie. Zmanipuloval lidi tak, aby nadšeně hlasovali pro nesmysl. Stejným způsobem se dostal ve volbách v Německu k moci Adolft Hitler. (Mohl za to tehdy nový vynález rozhlasového vysílání - lidé byli ohromeni obrovským psychologickým dopadem živých přenosů Hitlerových projevů, které je psychologicky zmanipulovaly.)

V ČR úplně stejným způsobem věří po psychologické manipulaci lidé, že hrozí invaze muslimských imigrantů, kteří jsou vrahy, násilníky a zločinci. Je to taky naprostá pitomost.

Jak funguje tato psychologická manipulace a dokážeme lidem vysvětlit, že jsou manipulací zotročováni, aby podporovali věci, které vyhovují miliardářům, je osobně však zničí? Toť otázka.

K tomu:

K brexitu došlo v důsledku nízké úrovně vzdělání v Británii

Výzkumníci z Leicester University zjistili, že kdyby bývalo studovalo na vysoké škole jen o tři procenta více Britů, k brexitu by zřejmě nedošlo.

Bylo zjištěno, že vzdělání bylo zásadním faktorem pro to, zda lidi hlasovali proti brexitu (vzdělanci) anebo pro něj (lidé bez vzdělání).

Brexit vysvětlen. Trpěli jsme čtyřicet let... 
Brexit vysvětlen. Nejsme blbí! 
 
Brexit vysvětlen: Vrátí se nám život. Je úplně zotročený. Nemáme zákony  
Brexit vysvětlen: Naše soudy už nebude řídit Německo   

0
Vytisknout
7707

Diskuse

Obsah vydání | 4. 2. 2020