Johnson a jeho mafiáni už lžou, že je EU "zradila". Konstruují EU jako "nepřítele"

2. 2. 2020

čas čtení 3 minuty


Lionel Barber, šéfredaktor Financial Times: Jsme mimo EU pouhých 36 hodin a už byly zahájeny konspirační teorie o tom, že EU "nám bodla dýku do zad". Tyto teorie nedopadly dobře pro Výmarskou republiku a nedopadne to dobře ani pro Spojené království. Neexistuje žádná dohoda, kterou by "EU porušila", jak lživě tvrdí Sunday Telegraph.   

Robert Peston, analytik a komentátor komerční televize ITV k tomu dodává: Tvrzení Downing Street, že EU "mění podmínky" pro obbchodní dohodu s Británií a pozdní požadavek Londýna, aby Británie nebyla nucena dodržovat normy o státních dotacích, konkurenci, zaměstnaneckých právech a životním prostředí jsou buď nekompetentní, anebo záměrně účelově zaměřené k tomu vytvořit obraz Bruselu jako "podvodného nepřítele". Pokud se podíváte na přiložené směrnice Rady EU z března 2018 ohledně budoucího vztahu Británie a EU, a schválený rámec pro budoucí vztah, uzavřený v říjnu 2019 (též přiloženo) důležitost udržení stejných podmínek mezi Británií a EU je explicitní. Nejdůležitější formulace v obou dokumentech je důraz na "hospodářskou provázanost a zeměpisnou blízkost". EU vždycky tyhle věci říkala explicitně a tyto přirozené výhody pro Británii by znamenaly, že podmínky, uvalené například na Kanadu v její obchodní  dohodě s EU nemohou být automaticky převzaty do britské dohody. Není tu vůbec žádná nová zpráva, kromě toho, že Boris Johnson zjevně chce zahájit tyto důležité rozhovory v atmosféře vzájemných antipatií. Jeden strategicky umístěný  zdroj EU charakterizoval obvinění z Downing Street, že EU nyní náhle "neférově změnila své podmínky" za "naprostý nesmysl". Tentýž zdroj dodává, že nedělní tvrzení Dominica Raaba, že nebudou žádné celní kontroly mezi Británií a Severním Irskem, jako "otevřenou lež, což je lehce dokazatelné, pokud to někoho zajímá". Takže méně než 48 hodin po brexitu se nic nezměnilo. Downing Street chce i nadále charakterizovat nebo karikovat Brusel jako nedůvěryhodného nepřítele britských zájmů. Johnson si stále ještě myslí, že útočit na Brusel je nejlepší možný způsob jednání. Což nevyhnutelně znamená, že v evropských hlavních městech bude Británie považována za nejpodvodnějšího a nejzrádnějšího spojence.


Dominic Raab nařídil britským diplomatům, aby se už nedružili se svými evropskými kolegy a na diplomatických akcích neseděli v jejich blízkosti:


0
Vytisknout
7154

Diskuse

Obsah vydání | 4. 2. 2020