Johnson nyní zaujme vůči EU agresivní postoj: "Nebudeme dodržovat žádné předpisy Evropské unie"

2. 2. 2020

čas čtení 5 minut
Aktualizace: Johnsonův "ministr zahraničí" Dominic Raab (českého původu) je kritizován za to, že před zahájením rozhovorů s EU o obchodní dohodě "řinčí šavlemi". Raab v neděli v televizním rozhovoru zdůraznil, že Británie nebude dodržovat žádné předpisy EU a tvrdil, že Británie také nebude provádět celní kontroly mezi hlavním britským ostrovem a Severním Irskem, i když je to přímou součástí Johnsonovy dohody o brexitu. Raab tvrdil, že od roku 2021 Británie "prostě nebude dodržovat předpisy EU" a že hlavní vyjednavač EU pro brexit Michel Barnier "nemá pravdu", když upozorňuje, že zboží dopravované z Británie do Severního Irska bude muset být podrobováno celním prohlídkám a celní dokumentaci. Je to ovšem součástí Johnsonovy dohody o brexitu. ZDE  

* * *

Boris Johnson dal najevo, že při nadcházejícím vyjednávání o obchodní dohodě s Evropskou unií prý neustoupí v ničem ani o milimetr. V pondělí zamýšlí pronést projev, že uzavře za pouhých 11 měsíců agresivní dohodu s Evropskou unií, která "bude nejméně tak ambiciózní" jako dohoda, kterou EU uzavřela s Kanadou v roce 2017 až po sedmi letech velmi složitých jednání. A Johnson neučiní Evropské unii vůbec žádné ústupky.

Vzhledem k tomu,  že Británie samotinká se tu chce postavit kolosu 27 evropských zemí, tento Johnsonův agresivní postoj je poněkud směšný. Uvidíme, co bude dál: Evropská unie dala jasně najevo své podmínky. Trvá na tom, že Spojené království musí přijmout dodržování evropských předpisů o zaměstnaneckých právech, o životním prostředí a o státních dotacích, má-li vůbec dojít k jakékoliv dohodě s EU (Brusel se obává, že jinak bude mít Británie nad EU konkurenční výhody). Avšak Johnson nyní tvrdí, že jeho vláda žádné takové ústupky neudělá, za žádných okolností. Británie vůbec žádné předpisy Evropské unie dodržovat nebude.

 
Evropská unie také trvá na tom, že členské státy EU musejí mít přístup pro své rybáře do britských vod, pokud má být uzavřena jakákoliv dohoda, především o přístupu britských finančních podniků na evropské trhy. EU také bezpodmínečně požaduje, že o jakýchkoliv příštích sporech Bruselu s Británii musí rozhodovat Evropský soudní dvůr. Johnson to odmítne.

Johnsonova vláda se také připravuje zavést plné celní a pohraniční kontroly všechno evropského zboží dováženého do Británie, s cílem zvýšit "nátlak" na Evropskou unii při vyjednávání o obchodní dohodě, která mají začít příští měsíc.

Adam Marshall, šéf britské obchodní komory, varoval, že britské firmy zaplatí těžkou cenu za odklady způsobené takovými prohlídkami. "Vývozci i dovozci potřebují, aby britská vláda podnikla praktické kroky k zajištění nerušeného proudu zboží našimi přístavy po 31. 12. 2020," konstatoval. "Náklady rostou s každou další procedurou či odkladem a každá libra vydaná na nové kontroly znamená o libru méně na kvalifikační kurzy pro zaměstnance, na technologii či na získávání nových zákazníků."

Vládní zdroj konstatoval v sobotu večer: "Je jen dvojí pravděpodobné vyústění jednání, dohoda o volném obchodu jako s Kanadou, anebo volnější dohoda jako s Austrálií - a jsme ochotni usilovat o obě možnosti."

Zdroje v Evropské unii reagovaly, že pokud chce Británie obchodní dohodu australského stylu s uvalením cla na určité zboží, bude nemožné ji dosáhnout do konce roku 2020.

Keir Starmer, stínový labouristický ministr pro brexit a favorit pro nahrazení Jeremyho Corbyna jako šéfa strany, konstatoval, že brexit, který se snaží Johnson realizovat, poškodí Británii a její ekonomiku.

Starmer dodal: "Johnson tomu buď nerozumí, anebo je mu jedno, jaké škody způsobí Británii. Oslabilo by to zaměstnanecká práva, spotřebitelské a ekologické normy a vedlo by to k podstatným bariérám v obchodu s EU. Prosazováním tvrdého brexitu zajistí Johnsonb, že se ekonomika Severního Irska podstatnou měrou oddělí od ekonomiky Británie." ZDE

Evropská unie podpoří Španělsko a jeho územní nároky na dosud britský Gibraltar v příští fázi vyjednávání o brexitu. Brusel poskytl Madridu pravomoc vyloučit Gibraltar z jakékoliv obchodní dohody mezi Británií a EU. Boris Johnson dostane volbu, buď zahájit jednání se Španělskem o včlenění Gibraltaru do Španělska, anebo vystavit občany Gibraltaru ekonomickému krachu tím, že se Gibraltar octne mimo jakoukoliv britskou dohodu s EU.

Podrobnosti v angličtině ZDE


Propagandistický probrexitový plátek Daily Telegraph, vlastněný v zahraničí žijícími oligarchy bratry Barclayovými okamžitě zahájil nenávistnou kampaň proti Evropské unii:

"JOHNSON ZUŘÍ, PROTOŽE EU PORUŠILA DOHODU"


Pascal Lamy, bývalý šéf Světové obchodní organizace: Tohle bude první vyjednávání v historii, kdy obě strany začnou volným vzájemným obchodem a budou jednat o tom, jaké bariéry mu postavit.



 

0
Vytisknout
15990

Diskuse

Obsah vydání | 4. 2. 2020