Vzestup hladiny moří moře změnit tvář Spojených států a vyvolat migraci do vnitrozemí

31. 1. 2020

čas čtení 2 minuty
Nová studie využívá strojové učení k předpovědi migračních vzorců, které mohou být výsledkem vzestupu mořské hladiny. Výzkumníci zjistili, že dopad stoupajících oceánů se projeví po celém území, i za hranicí pobřežních oblastí ohrožených povodněmi, když se ohrožení lidé vydají do vnitrozemí. Populární možnosti přesídlení budou zahrnovat vnitrozemská města jako Atlanta, Houston, Dallas, Denver a Las Vegas. Model také předpovídá, že předměstské a městské oblasti na Středozápadě zažijí nepřiměřeně vysoký přísun lidí, s ohledem na své nižší místní populace.


Když v roce 2017 pobřeží Texasu zasáhl hurikán Harvey, vyhnaní obyvatelé mířili do vnitrozemí. Během příštích dekád se stejná věc může stát v mnohem větším měřítku kvůli vzestupu mořské hladiny, uvádí nová studie vedená profesorkou výpočetní techniky Bistrou Dilkinovou.

Studie publikovaná v časopise PLOS ONE dne 22. ledna poprvé používá strojové učení k předpovídání migračních vzorců vyvolaných vzestupem mořské hladiny. Výzkumníci zjistili, že dopad zasáhne celou zemi i za hranicí pobřežních oblastí, když se jejich obyvatelé vydají do vnitrozemí.

Jen v samotných USA bude do roku 2100 nuceno přesídlit 13 milionů lidí. V důsledku toho města po celé zemi získají nové obyvatele. Dopady mohou dále zahrnout větší konkurenci na trhu práce, zvýšené ceny bydlení a větší tlak na infrastrukturní sítě.

"Doufáme, že tento výzkum přiměje městské plánovače a lokální představitele, aby se připravili na přijetí populací vysídlených vzestupem mořské hladiny. Naše zjištění indikují, že o vzestup mořské hladiny by se měl zajímat každý, ať už žije na pobřeží, nebo ne. Toto je záležitost s globálním dopadem," vysvětluje Dilkinová.

Podle výzkumného týmu budou nejpopulárnější destinace při stěhování zahrnovat vnitrozemská města jako Atlanta, Houston, Dallas, Denver a Las Vegas. Model také předpovídá, že předměstské a venkovské oblasti na Středozápadě zažijí relativně masivní přísun nových populací, s ohledem na malý počet současných obyvatel.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6945

Diskuse

Obsah vydání | 4. 2. 2020