Neexistuje lepší dárek pro Írán, než je Kushnerův apartheid pro Palestince

10. 2. 2020

čas čtení 1 minuta

Nejvyšší íránský vůdce ajatolláh Alí Chameneí kritizoval Kushnerův plán pro Palestince a pustil se také do čtyřech arabských zemí, jejichž představitelé se zúčastnili slavnostní ceremonie, kde Donald Trump představil svou blízkovýchodní „mírovou vizi“.

Vzhledem k tomu, že Saúdská Arábie a další arabské země často vytahují rasistickou „nearabskou“ kartu proti perskému Íránu, muselo to být pro Chameneího velké potěšení ocitnout se v pozici, kdy si může dovolit kritizovat své arabské nepřátele jako zrádce arabské a muslimské otázky, kteří jsou schopni hodit Palestince pod autobus, píše Juan Cole.

Nic nemůže být lepším darem pro Írán než Kushnerův apartheid.

Spojené státy se nyní pokoušejí přesvědčit Iráčany, aby nevyhazovali americké vojáky ze země poté, co Trump nechal usmrtit šéfa tamních proíránských milic a hlavu jednotek Quds Solejmáního u bagdádského letiště.

Jenže Američanům vyjednávací pozice komplikuje právě Kushnerův plán pro Palestinu, který je v Iráku velice nepopulární. Irácká vláda mezitím vyzvala Evropskou unii, aby se ujala své role mediátora a zajistila Palestincům jejich práva.

Kushnerův apartheid odmítl také křesťanský prezident Libanonu Michel Aoun. Tento politik je v koalici, jejíž součástí je také šíitský Hizballáh, takže Trumpova a Kushnerova „Dohoda století“ v Libanonu posílila proíránskou frakci, třebaže je v této zemi nepopulární napříč politickým spektrem. K Libanonu se připojil i blízký spojenec Íránu Sýrie.

Ostatně proti Kushnerově blízkovýchodní „vizi“ se postavila celá Arabská liga, jež se v této otázce postavila po bok Íránu. Obyvatelé Saúdské Arábie, Spojených arabských emirátů a Egypta, tedy zemí, jež „Dohodu století“ podpořily, jsou velice propalestinští, takže tyto vlády se ocitly v nezáviděníhodném postavení.

Celý text v angličtině ZDE

 

0
Vytisknout
6552

Diskuse

Obsah vydání | 12. 2. 2020