USA "jsou ochotny dodat Turecku munici pro Idlíb"

4. 3. 2020

čas čtení 1 minuta
Spojené státy jsou ochotny poskytnout Turecku munici a humanitární pomoc pro syrský Idlíb, uvedl v úterý zvláštní vyslanec USA v regionu James Jeffrey.


"Turecko je spojencem v NATO. Velká část ozbrojených sil používá amerického vybavení. Zajistíme, že toto vybavení bude připraveno a použitelné," řekl Jeffrey novinářům.

Nezávisle na tom americký velvyslanec v Turecku David Satterfield na brífingu prohlásil, že Washington zkoumá žádost Ankary o systémy protivzdušné obrany.

Obnovené nálety Rusů a syrského režimu na různých místech v Idlíbu zabily 12 civilistů, uvedla agentura Anadolu.

Podle organizace Bílé přilby raketa zasáhla centrum města Idlíb a zabila devět civilistů, z toho čtyři děti. Další dva civilisté zemřeli ve vesnici Udvan při minometném ostřelování silami Asadova režimu. Další civilista zahynul při ruském náletu na Biniš, což je čtvrť města Idlíbu.

Ve zprávě za posledních 24 hodin uvedlo turecké ministerstvo obrany, že zabilo 327 vojáků syrského režimu, sestřelilo jeden letoun L-39, zničilo šest tanků, pět dělostřeleckých systémů a dva systémy protivzdušné obrany. Turecké síly dále zlikvidovaly tři obrněná vozidla, šest vojenských vozidel a muniční sklad.

Při dělostřeleckém útoku Asadových sil zemřel jeden turecký voják a další byl zraněn.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7300

Diskuse

Obsah vydání | 10. 3. 2020