Naše základní měření vesmíru může být chybné, zjistili vědci

6. 3. 2020

čas čtení 1 minuta
Naše měření některých z nejzákladnějších procesů ve vesmíru může být chybné. Množství temné energie a rychlost rozpínání vesmíru jsme možná špatně spočítali, upozorňuje Andrew Griffin.


Astronomové zjistili, že to co jsme si mysleli, že víme o chemickém měření hvězd může být mylné. Protože tyto hvězdy byly používány ke sledování historie rozpínajícího se vesmíru, naše měření fundamentálních procesů jako je Hubbleova konstanta a množství temné hmoty mohou být také špatně.

Nová zjištění pochází od týmu astronomů pod vedením Marie Bergemannové z Planckova institutu. Tým měřil chemické složení hvězd a dospěl k nečekaným výsledkům.

Astronomové se v minulosti domnívali, že určitý typ supernovy známý jako "Ia" obvykle vzniká, když bílý trpaslík obíhá kolem normální hvězdy a odčerpá její horní vrstvy. Nicméně nová měření ukazují, že takové supernovy z velké části vznikají v jiných scénářích.

To ale znamená, že jsme se možná spletli, pokud je o chápání toho, jak jasné tyto hvězdy mohou být, jak se jejich jas během času mění a jak dlouho mohou zůstat jasné. Při jiných typech explozí není jasnost hvězdy ani zdaleka tak omezena, takže nemůžeme tak přesně vědět, jaké jasnosti hvězda dosáhne.

Nová komplikace vznikla, protože astronomové používají jasnost hvězdy a rozdíl mezi tím, jak jasná by měla být a jak se nám jeví, k měření vzdálenosti.

Zmíněný předpoklad byl využit k nejfundamentálnějšímu výzkumu vesmíru. Byl součástí práce, která dospěla k závěru, že náš vesmír obsahuje asi 70 % temné energie a k měření Hubbleovy konstanty, neboli rychlosti rozpínání vesmíru.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
17704

Diskuse

Obsah vydání | 10. 3. 2020