ANGLIE:

Průměrný dluh vysokoškolského studenta po absolutoriu bude 1,6 milionu Kč

15. 8. 2011

čas čtení < 1 minuta

Pro studenty, kteří v Anglii začnou studovat na vysoké škole na podzim 2012, dosáhne výška jejich zadluženosti po univerzitním studiu, jehož průměrná délka je 3,4 let, 59 100 liber, tedy cca 1,6 milionu Kč.

Studentská zadluženost ve Skotsku a ve Walesu bude nižší, protože Skotsko odmítlo zavést univerzitní školné a ve Walesu vláda welšským studentům uhradí rozdíl mezi nynějším školným (cca 3000 liber ročně) a školným, které má být od října 2012 zvýšeno až na 9000 liber ročně.

Bylo také zjištěno, že přibližně čtvrtina studentské zadluženosti existuje mimo systém státních studentských půjček. Většinou studentům hradí studium jejich rodinní příslušníci, avšak téměř 7 procent dluhů mají studenti u bank a na úvěrových kartách.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vysokou školu jsem vystudoval, aniž jsem zpeněžil jedinou část svého těla

15. 8. 2011 / Miloš Kaláb

čas čtení 11 minut

Když jsem si přečetl zprávu o tom, že ve Skotsku doporučuje univerzitní pracovnice vysokoškolákům, aby financovali svá studia prodejem ledviny, zaradoval jsem se, že jsem si ještě ze školy pamatoval informaci, že kapitalismus proměnil na peníze absolutně všechno. Potom jsem se zastyděl, protože jsem přehlédl poslední řádek ve zprávě, že je ve Spojeném království prodej tělesných orgánů pro transplantace zákonem zakázán.

Je mi líto dnešních vysokoškoláků, že jim docela vážně dává univerzitní pracovnice bizarní radu, aby své studium financovali prodejem části svého těla. Vlastně je mi líto i jí, že radila studentům něco tak radikálního, k čemu se uchylovat nemusela, když sama studovala. Patrně má sklon spíš k politice než k vědecké práci. Osobně jsem se s něčím podobným ve svém životě nesetkal - a zažil jsem toho už hodně! (Přitom v samotném Skotsku je vysokoškolské studium dosud zadarmo, pozn. red.)

Americký miliardář: Skoncujte s rozmazlováním superbohatých

15. 8. 2011

čas čtení 5 minut

Miliardář Warren Buffet (plným jménem Warren Edward Buffett), třetí nejbohatší muž planety, píše pro New York Times: Skoncujte s rozmazlováním superbohatých (Stop Coddling the Super-Rich). Překládám volně některé pasáže z tohoto článku, píše Boris Cvek:

"Naši vedoucí politikové nás žádali o společnou oběť. Ale když o ni žádali, nějak mne přeskočili. Ptal jsem se svých superbohatých přátel, jakou bolest očekávají od takové oběti. Oni však zůstali také nedotčeni . Chudí a střední střída za nás bojují v Afghánistánu a většina Američanů žije na hranici svých možností, my superbohatí si však dále užíváme daňových úlev.

KRIZE BRITSKÉHO HODNOTOVÉHO SYSTÉMU:

Premiér Cameron chce anglické policii vnutit amerického šéfa, britští policisté zuří

15. 8. 2011

čas čtení 4 minuty

Bill Bratton, bývalý šéf americké policie v Los Angeles a v New Yorku, má "vážný zájem" o funkci ředitele Scotland Yardu. Tvrdí, že dokáže "vyvést anglickou policii" z "krize" navzdory rozpočtovým škrtům.

Bývalý americký policejní šéf Bill Bratton o sobě tvrdí, že je "pokrokový" a že vyvede britskou policii z "krize" a sníží zločinnost, navzdory rozpočtovým škrtům. Britskou policii po výtržnostech z minulého týdne "zreformuje".

Bratton sdělil listu Guardian, že má "vážný zájem" o uprázdněnou funkci šéfa Metropolitní londýnské policie, i když ministryně vnitra Theresa May zakázala, aby se o tuto funkci ucházeli cizinci. Bratton zdůraznil, že je kvůli tomu místu ochoten přijmout britské občanství.

Co si o výtržnostech v Londýně myslí tamější primátor Boris Johnson

15. 8. 2011

čas čtení 2 minuty

Někteří komentátoři na pravici i na levici si myslí, že vytržníci byli jaksi k výtržnostem motivováni pocitem, že jednají stejně jako poslanci, kteří vyplňují podvodně formuláře na diety a podvodní bankéři s jejich prémiemi. Nesouhlasím ale prostě, že to, že poslanec Gerald Kaufman zažádal za vyplacení diet za televizi Bang and Olufsen, vyvolalo ty výtržnosti. Obávám se, že vysvětlení bude složitější a rozrůzněnější. Někteří - a bylo jich dost - jednali prostě z chtivosti po majetku. Někteří jednali, protože jim to dalo pocit moci, chtěli, aby si jich lidé "povšimli". Někteří, zejména příslušníci gangů, to asi dělali, protože se to dělalo i v jiných čtvrtích a nechtěli zůstat pozadu. Někteří to dělali pro vzrušení nebo proto, že se chtěli pomstít policistům. Někteří byli skutečně relativně bohatí a sdělovací prostředky se právem podrobně věnovali milionářské dcerce a učitelům, kteří byli obžalováni z rabování.

Drtivá většina ovšem pocházela z nižších socioekonomických skupin, z těch vrstev lidí, kteří zůstali pozadu a z nejnovějších údajů je zjevné, že 69 procent z těch, kteří byli postaveni před soud, už dostali předtím soudní tresty. Říká se o těchto mladých lidech - a říkají to sami - že nemají práci, nemají naději a nemají budoucnost. Pokud je to pravda, můžeme se pokusit proti tomu něco dělat. Můžeme investovat, můžeme "vytvářet" pracovní příležitosti, můžeme posílit náš program učebních poměrů, na němž se už tak účastní 30 000 lidí.

Ale ono to prostě není pravda, že nejsou žádné pracovní příležitosti. Londýnská ekonomika služeb v podstatě závisí na práci přistěhovalců, většina z nich je z východní Evropy, a zaměstnavatelé potvrzují, že tito lidé mají kvalifikaci a pracovní etiku, jaké nenacházejí u mnoha rodilých Londýňanů. Ano, tito mladí lidé byli zrazeni - ale zradily je školský systém a rodinné zázemí, které jim neposkytlo disciplínu, naději, ambice, či prostě obyčejnou schopnost rozlišovat, co je správné od toho, co je špatné. Pořád je každý čtvrtý jedenáctiletý v Londýně negramotný. Není divu, že jsou rozhněvaní a mají pocit odcizení. Potřebují tvrdou lásku, potřebují učitele, potřebují, aby je někdo naučil číst a aby si uvědomili, že je to důležité. Potřebují, aby někdo rozbil jejich gangy a dal jim lepší alternativy. A my na radnici spolu s příštím velitelem londýnské policie se o tom budeme snažit. A pokud se pokusí udělat toto znovu, musejí vědět, že budou zatčeni a potrestáni.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Britským listům roste čtenost

13. 8. 2011

čas čtení < 1 minuta

Podle Google analytics stoupla čtenost Britských listů v období od 1. března 2011 do 12. srpna 2011 ve srovnání se stejným obdobím v roce 2010 o 19.02%. Počet absolutních unikátních návštěvníků vzrostl za toto období o 18.18% na 1 247 141. (Období jsme vzali ke srovnání namátkou, před březnem 2010 jsme v Google analytics nebyli zaregistrovaní.)

I během letního období, kdy tradičně čtenost poklesne, stoupl počet návštěv na BL v době od 1.7. do 12. 8. 2011 oproti témuž období loni o 10.83% a počet absolutních unikátních návštěvníků o 15,44% na 305 089.

Viz grafy Google analytics uvedené níže.

FINANČNÍ PŘÍSPĚVKY BRITSKÝM LISTŮM MOBILEM

Hodně klesající tendence

2. 4. 2012

čas čtení < 1 minuta

V červnu 2011 jsme zprovoznili pro vaše pohodlí možnost přispívat na provoz Britských listů dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilního telefonu. Informace o tom, jak to dělat, jsou ZDE. Zároveň je samozřejmě možné přispět finančně na provoz BL na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Zdá se však, že možnosti a ochota čtenářů finančně přispívat na provoz deníku, který každodenně čtou (čtenářů je měsíčně cca 350 000) prokazuje silně klesající tendenci. Jenže provoz listu z něčeho uhradit musíme. Nepodporují nás ani velcí kapitalisté, ani velcí antikapitalisté. Nezávislost a existenci si uchováme pouze, pokud si udržíme podporu čtenářské obce.

Čeští politikové a slušnost

14. 8. 2011

čas čtení < 1 minuta

Dospívat s [homosexuální] identitou je mimořádně těžké. Třetina transsexuálů se pokusí o sebevraždu, každý desátý uspěje. Bohužel nejsou neobvyklé sebevraždy dětí. LGBT čelí šikaně, často mají pocit, že svou identitu musí skrývat, že jsou na celém světě úplně sami, mnohdy mají velké problémy s přijetím sebe sama.

Ve vyspělých zemích zpravidla nemá nejmenší smysl účastnit se podobných akcí, v České republice ale, chvilku se zdálo, to svůj smysl má, protože některé věci v civilizovaných zemích od ústavních činitelů zkrátka neuslyšíte. Ne proto, že by byli "politicky korektní srabi", ale proto, že zpravidla bývají alespoň elementárně slušně vychovaní.

Celý článek ZDE

Kreslené komentáře deníku Daily Telegraph k anglickým výtržnostem

14. 8. 2011

čas čtení 1 minuta

Karikaturista konzervativního britského deníku Daily Telegraph - jako vždycky - vynikajícím způsobem komentoval nedávné výtržnosti v Anglii: Dvě stařeny: "Na kafe? Když jsem dostala dvou esemesku, myslela jsem, že jdeme rabovat!" ZDE

Muž nesoucí krabici s televizorem uprostřed rozbitých výkladních skříní: "Dneska je snad nejhorší den, kdy jsem se mohl rozhodnout si tu televizi koupit!" ZDE

Policista dvěma turistkám: "Kde že se staví olympijský stadion? U druhého vypáleného autobusu odbočte doleva a u vyrabovaného obchodu s elektrickým zbožím se pak dejte doprava." ZDE

Dva mladí výtržníci u novinového titulku BRITSKÝ HOSPODÁŘSKÝ RŮST KLESÁ: "Vědí rodiče ministra financí, co zrovna dělá?" (Vysvětlení: Policie během výtržností apelovala na rodiče, aby si zkontrolovali, co jejich dospívající ratolesti zrovna dělají.) ZDE

Policista u psacího stolu na ulici: "Jo, jsme všichni v ulicích, ale papírování za nás nikdo neudělá." ZDE

Matka dceři: "Za rabování? My jsme vždycky doufali, že budeš zatčena za studentské protesty proti univerzitnímu školnému..." ZDE

O studenoválečnickém mýtu, který dodnes obestírá berlínskou zeď

15. 8. 2011 / Daniel Veselý

čas čtení 8 minut

V těchto dnech si připomínáme další z našich morálních triumfů nad takzvaným komunismem -- uplynulo 50 let od doby, kdy se začala budovat berlínská zeď, symbol světa rozděleného mezi Východ a Západ. Jsem toho názoru, že není třeba se zapojovat do zástupů oslavných traktátů a donekonečna vyzvedávat mravní superioritu západní společnosti nad komunistickým tmářstvím. Je třeba naopak uvést nepříliš neznámé okolnosti, jež předcházely stavbě této zdi, na něž z pochopitelných důvodů téměř nikdo nepoukazuje. Bipolární vnímání světového dění mělo být pohřbeno společně s berlínskou zdí, což se bohužel dosud nestalo.

O zdi a plotu

15. 8. 2011 / František Řezáč

čas čtení 3 minuty

Chceme-li vyvracet mýty, neměli bychom je nahrazovat mýty jinými. V úvodu článku Mýtus... se píše m.j.:

"Východoněmecký bolševický režim byl samozřejmě represivní..." :

Byl to opravdu "bolševický" režim? Zaměňování pojmů bolševický a komunistický je typické spíše pro pravicovou publicistiku. V listopadu 1989 jsme podle jednoho z jejích mýtů "porazili bolševika". Ach, kde byli v té době bolševici? V závorce jednoho z předmětů marxismu-leninismu, který se jmenoval Dějiny VKS(b) Kdo to zmeškal či ošulil při "marxáku", může dohánět. I podle mnoha jiných pramenů, u nás např. Pamětí Václava Černého, uskutečnil Stalin ve třicátých letech faktickou likvidaci někdejší bolševické strany a nahradil ji VKS(b). Bolševici skončili v závorce, a pokud se nepřizpůsobili, byli zavřeni, fyzicky likvidováni nebo emigrovali (Trocký).

A k "Pražské zdi" stačilo tak málo

15. 8. 2011 / Miloslav Štěrba

čas čtení 3 minuty

Stačilo, aby jeden nedisciplinovaný, třeba černošský, poddůstojník z armády generála Pattona, frustrovaný utajovanou homosexualitou, nerespektoval příkazy a pronikl se svojí četou počátkem května 1945 do Prahy. Rozehnal by ozbrojence kolem budovy rádia na Vinohradech a poté, přímo v otevřeném džipu, přijal kapitulaci Schörnerovy armády.

Rusko chystá drakonickou protikuřáckou legislativu

15. 8. 2011

čas čtení 1 minuta

Ruská vláda připravuje drakonické zákony regulující tabákový průmysl: Likvidaci stánků s kuřivem a výloh s tabákovými výrobky, zákaz kouření v podjezdech, hotelech, kavárnách, restauracích a nočních klubech. Kromě toho ministerstvo zdravotnictví a sociálního rozvoje navrhuje každoročně zvyšovat ceny tabáku - nejen prostřednictvím zvyšování daně, ale i zvyšováním minimálních cen. Výrobci cigaret a podnikatelé ve stravování prognózují expanzi černého trhu a nárůst úplatků na straně kontrolních orgánů.

Co se vykouřilo z hlavy, aneb Buďte rozpočtově odpovědní - ničte své zdraví!

15. 8. 2011 / Karel Dolejší

čas čtení 1 minuta

Zatímco "totalitní" Rusko chystá velice přísnou protikuřáckou legislativu, čeští ministři zdravotnictví a financí si naopak notují, jak prý kouření plní státní kasu. Kolik společnost obratem vydá na léčení chorob způsobených tabakismem, od bronchitid přes plicní nádory až po kardiovaskulární onemocnění, to už ministry nezajímá. Jedná se o výstavní ilustraci hned dvou skutečností: Krátkozrakosti, s jakou tato vláda přistupuje k finančním záležitostem, a také dlouhodobého propojení české pravicové politiky s tabákovými koncerny.

Polsko provádí radikální změny v armádě

15. 8. 2011

čas čtení 1 minuta

Polský ministr obrany Bogdan Klich odstoupil, spolu s ním rezignovali i jeho náměstci a nový ministr Tomasz Siemoniak odvolal generály a důstojníky odpovědné za školení pilotů. Bude také rozpuštěn 36. Zvláštní pluk dopravního letectva. To vše jsou následky vyšetřování katastrofy ve Smolensku, při níž zahynul někdejší polský prezident Lech Kaczyński a desítky dalších příslušníků polské politické a vojenské elity.

Evropská krize zrychlí integraci EU, britští euroskeptikové chtějí vystoupit

14. 8. 2011

čas čtení 4 minuty

Britský premiér David Cameron je pod sílícím tlakem, aby uspořádal v Británii referendum o tom, zda Britové dál chtějí být členy Evropské unie.

Četní poslanci Dolní sněmovny jsou přesvědčeni, že jestliže eurozóna přijme jednotný daňový systém - to je projekt, který prosazuje i britský konzervativní ministr financí George Osborne! - Evropská unie se stane radikálně odlišnou organizací, než jakou byla r. 1973, kdy Británie do ní vstoupila. Mnoho lidí se také obává, že Británie se stane terčem intenzivního nátlaku, aby pozměnila svou daňovou a regulační politiku a přivedla ji do souladu s předpisy eurozóny, přestože Británie do eurozóny nevstoupí. Totéž se zjevně - ještě ve větší míře - týká České republiky.

27125

Byli Ctirad Mašín a Jiřina Švorcová zosobněním zla?

14. 8. 2011 / Jiří Jírovec

čas čtení 4 minuty

< Pohřeb Jiřiny Švorcové

Články v BL většinou vyjadřují názor na určitou věc či událost. Jen málokterý autor zůstává u otázky, na níž nenabízí odpověď. Tento text vybočuje z řady, protože se toliko ptá. Předkládaná otázka zní: Existuje v ČR současné moci nepoplatné zkoumání československé historie? Pokud ano, pak se můžeme ptát i na to, jak veřejnost přijímala vývoj před rokem 1989 a jak se srovnává s tím, co nastalo po sametové revoluci.

V posledních dnech zemřeli dva lidé, kteří svým způsobem symbolizují naši neschopnost vyrovnat se s minulou érou.

Jiřina Švorcová byla považována za normalizační kurvu, která škodila lidem.

Fotogalerie Štěpána Kotrby z pohřbu Jiřiny Švorcové ZDE

Dvě smrti

15. 8. 2011 / Miloslav Štěrba

čas čtení 3 minuty

Ze scény odešli dva herci, přesněji, jeden herec a jedna herečka. Oba dva byli lidé apolitičtí, nikdy žádnou zvláštní filosofickou průpravou neprošli, jejich život se vinul jako břečťan po vyhládlé zdi davového šílenství. Z kořenů nenávisti pak vykvetly jasné symboly odhodlání utkat se s okolním světem, vnutit mu svoji představu o hodnotovém systému. Vzdělání se jim nedostalo v totalitní škole, nikdo je neučil vázat a nosit na ulici pionýrský šátek, nestrkal jim pod nos přihlášku ke vstupu do zaslíbeného světa. Svoji životní filosofii odpozorovali z chování rodičů, přátel, sousedů. Na rozdíl od svých vrstevníků jí zůstali věrni až do posledních chvil života.

Plíživá změna zákona o přístupu k informacím

14. 8. 2011

čas čtení 2 minuty

tisková zpráva Strany Zelených

Strana zelených odhalila legislativní přílepek, jehož cílem je tajit výši odměn a platů vyplácených z veřejných zdrojů.

Ministerstvo zdravotnictví v rámci zdravotnické reformy ukrylo do 24. části návrhu zákona, kterým se mění některé zákony v souvislosti s přijetím zákona o zdravotních službách, *novelu zákona o svobodném přístupu k informacím*. Novela zakazuje zveřejňování platů, odměn a dalších obdobných plnění poskytovaných z veřejných rozpočtů. Návrh zákona je již ve Sněmovně jako tisk 408 a byl schválen v prvním čtení.

Homosexuální orientace není deviace

13. 8. 2011 / Filip Mahďák

čas čtení 7 minut

Homofob je člověk vyvolávající negativní pocity a hlásající negativní postoje zaměřené na jedince, skupiny a chování, projevující se jinou sexuální orientací než je orientace heterosexuální. Jako je například lesbická, homosexuální, bisexuální, případně transexuální a mezipohlavní.

Americký "superpolicajt" varuje britskou vládu:

Problémy s násilnostmi v Anglii nelze vyřešit pouze zatýkáním

13. 8. 2011

čas čtení 1 minuta

Komunity se nezbaví zločinnosti páchané gangy tím, že se budou snažit "všechny zavřít do vězení", varoval nový poradce britského premiéra Davida Camerona, americký "superpolicista" Bill Bratton. Za násilnosti v Anglii bylo dosud zatčeno asi 2250 lidí.

Ministr financí George Osborne sdělil BBC, že Bratton doporučuje, aby Británie začala řešit "hluboce zakořeněné sociální problémy", které způsobily tyto výtržnosti. Dodal však, že britská vláda přesto provede škrty v policii, v jejich důsledku bude mít Anglie a Wales do roku 2015 o 16 000 méně policistů.

"Není to pouze otázka policejních rozpočtů," řekl Osborne v rozhlase BBC. "Je to daleko větší problém - jde o lidi, které jsme příliš dlouho ignorovali - musíme jim pomoci, aby získali pocit, že se mohou podílet na životě společnosti."

Rozkol v britské vládě:

Liberální demokrati se postavili proti "zbrklému" rozhodnutí konzervativců odebrat výtržníkům sociální podporu a vystěhovat je z bytů

13. 8. 2011

čas čtení 1 minuta

Simon Hughes, náměstek šéfa strany britských liberálních demokratů, koaličních partnerů britských konzervativců ve vládě, zdůraznil, že dlouhodobé řešení spočívá v podpoře komunit tím, že jim vláda poskytne příležitosti a přerozdělí bohatství, nikoliv ve zrušení státní podpory a ve snížení daní pro bohaté.

Napsal: "Musíme projevi ambici mít odpovědnou společnosti, kde všichni lidé rozumějí povinnostem vůči sobě navzájem a jsou si jich vědomi. To znamená, že nesmíme snížit daně pro bohaté ani odebrat státní podporu pro potřebné." K návrhu konzervativců snížit sociální dávky a vystěhovat rodiny násilníků z jejich státních bytů, Hughes dodal: "Musíme být opatrní, abychom nepřijali zbrklá rozhodnutí změnit společenskou smlouvu i přístupem k rozsudkům, které mohou mít opačný důsledek, než co je zamýšleno."

Morální úpadek v naší společnosti je stejně intenzivní nahoře jako dole

12. 8. 2011

čas čtení 7 minut

David Cameron, Ed Miliband a všichni britští politikové ve čtvrtek odsoudili výtržníky. Měli samozřejmě pravdu. Ale rozhořčení, vyjadřované v parlamentu, bylo zároveň pokrytecké. Poslanci hovořili o strašlivých událostech tohoto týdne, jako by se jich to netýkalo, píše v britském konzervativním deníku Daily Telegraph jeho hlavní politický komentátor Peter Oborne.

To nemohu přijmout. Jsem přesvědčen, že kriminalita v našich ulicích se nedá oddělit od morálního rozkladu v nejvyšších vrstvách britské společnosti. Za posledních dvacet let jsme byli svědky děsivého úpadku úrovně britské vládnoucí elity. Stalo se přijatelné pro naše politiky, aby lhali a podváděli. Vznikla téměř všudypřítomná kultura sobectví a chtivosti po penězích. Jako dravé šelmy se nechovala pouze mládež v Tottenhamu. Jako dravé šelmy se chovají i bohatí v Chelsea a v Kensingtonu. Před několika lety jsem byl s manželkou na recepci ve velkém domě v západním Londýně. Před domem stála soukromá bezpečnostní stráž. Na večeři se hodně mluvilo o "rozdílech mezi jihem a severem" a chvíli mi trvalo, než jsem si uvědomil, že hostitelé hovoří o třídních rozdílech mezi obyvateli jižní a severní části Kensington High Street.

Interview k násilí v Británii:

Zde pomůže jen zcela jiná politika!

12. 8. 2011

čas čtení 5 minut

Po nepokojích ve Velké Británii vidí profesor filosofie  Raymond Geuss  z Cambridge politiku na konci svých možností.  V interview s redakcí zpráv německé televize tagesschau.de vysvětluje Geuss, jak vůbec to mohlo tak daleko dojít. Jeho rada: radikálně nový začátek,  který ekonomiku země zcela restrukturalizuje. - Raymond Geuss přednáší od roku 1993 na Cambridgeské univerzitě, nejprve na fakultě sociálních a politických věd, nyní na filosofické fakultě. Vědecky pracoval mezi jiným v Heidelbergu, Princetonu, Columbii a Berlíně. Jeho polemické dílo "Kritika politické filosofie" diskutuje otázku  spravedlnosti.

26865

Hugo Toxxx: Dost mě vytáčí česká připosraná nátura

12. 8. 2011 / Pavel Pečínka

čas čtení 10 minut

Čtenáři čtrnáctideníku Romano hangos jsou pracovníci romských a proromských neziskovek, "obyčejní Romové" hlavně z Brna, částečně studenti a učitelé humanitních oborů a úředníci, lidi z romských souborů a kapel a jejich rodin. Mohl byste se jim blíže představit? Kdo je tedy Hugo Toxxx, "v civilu" Jan Daněk, jaký má "civilní" a "umělecký" životopis?

Školníci a faráři -- kdo z koho?

12. 8. 2011 / Miloslav Štěrba

čas čtení 2 minuty

U vrat nebeských stojí zdejší služebníci boží, zatímco u vrat školy bude brzy prázdno. Pokud vláda bude nucena splnit příkazy bývalého lidoveckého ministra Kalouska a sníží platy nepedagogickým školským pracovníkům.

Cameron popírá souvislost nepokojů s rozpočtovými škrty

12. 8. 2011

čas čtení 1 minuta

Britský premiér David Cameron obvinil z odpovědnosti za nejhorší pouliční nepokoje za celá desetiletí pouliční gangy a oportunistické lupiče, přičemž odmítl myšlenku, že násilí v Londýně a dalších velkých anglických městech způsobila vládní úsporná opatření (z nichž mnohá dosud nebyla zavedena). "To není věc chudoby, ale kultury," prohlásil."Kultury která glorifikuje násilí, projevuje neúctu k autoritě a hovoří stále o právech, ale nikdy o povinnostech."

Nečekaná vzpomínka (na "Berlínskou zeď")

12. 8. 2011 / Miloš Dokulil

čas čtení 9 minut

1. Prolog

Přiznávám se. Nemálo mě to zvláštní jubileum zaskočilo. Zatím jsem je nechal bez hodnotícího přívlastku. Padesát let! To je přece už nějaká doba. Kolik nás ještě je, těch pamětníků? Těm, kteří byli do tehdejších dějů nějak "namočeni", musí být nejmíň už sedmdesát. Takže důchodci. Dnes ta zeď ve své obludné nastraženosti a celkové délce je již spíše připomínána jenom jako přízrak, který od konce roku 1989 neexistuje. Takže třeba ten dodatečný fakt, že ta proslulá zeď byla právě před 22 lety manifestačně zbourána, mohou si přijatelně připomínat lidé teprve od rozkvětu osobního života, tedy od oněch legendárních 33 let Kristových... Jinak řečeno, začátek historie té proslulé zdi je už dávno za zenitem lidské paměti. A dokonce její konec už je -- bez přehánění -- spíše příběhem pouze virtuálním nejmíň pro polovinu obyvatelstva. Pro ty mladé, kteří již druhou generaci nastupují do školních škamen, musí jít pouze o jakýsi zvláštní příběh z kategorie neskutečně fantastických a nemálo bájných příběhů, jaké ani nelze brát vážně. Jako kdyby příběh té Berlínem ozvláštněné "zdi" měl pouze znaky čehosi lidsky nemyslitelného a v té zvláštní přízračnosti až šíleně paradoxního.

Dohra anglických nepokojů

12. 8. 2011

čas čtení 3 minuty

  • Konzervativní městský úřad v londýnské čtvrti Wandsworth v jižním Londýně vystěhuje z bytu ve své čtvrti ženu, jejíž syn byl postaven před soud v souvislosti s výtržnostmi na Clapham Junction. Premiér David Cameron to podpořil: "Myslím, že jsme dlouho byli příliš měkcí vůči lidem, kteří rabují a ničí vlastní komunitu. Když to děláte, měli byste přijít o právo na dotovaný byt." Cameron odmítl kritiku, že tím vznikne mezi lidmi ještě větší chudoba. "Je jasné, že si budou muset najít byt někde jinde, a to v soukromém sektoru a bude to pro ně tvrdší. Ale to si měli rozmyslet, než začali krást. V některých případech vystěhování lidí z bytů rozbije kriminální sítě na sídlištích a to je zcela správné." ZDE
  • Premiér Cameron je v konfliktu s policií. V Dolní sněmovně ve čtvrtek vláda kritizovala "neefektivní" policejní taktiky během výtržností. Policie situaci v mnoha oblastech podle ministryně vnitra Mayové nezvládla, její reakce nebyly "dostatečně robustní", nebyla schopna sledovat komunikaci výtržníků na sociálních sítích. Vláda také odmítla zrušit plánované škrty v policii ve výši 2 miliard liber. Někteří velitelé policie vyjádřili otevřeně svůj hněv: "Cameron obviňuje policii, že neumí věštit a předvídat. Cameron kritizuje policii, kdykoli se mu to hodí, aby se sám vyvinil. Paul McKeever, předseda Policejní federace, zdůraznil, že Cameronův postoj bránící škrty v policii je neobhajitelný. "Cameron je jako vědec, který má svou oblíbenou teorii, která byla naprosto zdiskreditována konfrontací se skutečností. Těch 16 000 policistů, co bylo v ulicích Londýna, chce Cameron seškrtat - to je skutečnost."
  • Cameron uvedl v parlamentě, že policie bude mít pravomoci odstraňovat šátky z obličeje lidí, pokud bude existovat podezření, že se podílejí na trestné činnosti. Nájemníci v sociálních bytech o byty přijdou, pokud se dokáže, že se účastnili trestné činnosti. Vláda připraví celostátní program boje proti gangům. Všechny poškozené podniky, obchody a byty dostanou od vlády plné odškodné, i když nebyly pojištěny, podle zákona o pouličních násilnostech z konce 19. století. ZDE.
  • Policie zatkla dvaadvacetiletého muže za vraždu Richarda Manningtona Bowese, který zemřel poté, co se stal v pondělí v Londýně terčem násilných útoků.
  • Policie vytvořila analytické týmy, které prohledávají videozáznamy z policejních kamer i mediálních záznamů a hledají v nich důkazy proti násilníkům. Postupně zatýká další a další pachatele. Podle odhadů bude tato práce trvat rok.
  • Šéf labouristické opozice David Miliband přiznává, že důvody nepokojů byly "složité", ale "někteří lidé ztratili smysl pro to, co je správné a co je špatné". Požaduje veřejné vyšetřování výtržností.

Anglický student, který ukradl v Lidlu vodu za 100 Kč, byl odsouzen do vězení na půl roku

12. 8. 2011

čas čtení 1 minuta

Několik magistrátních soudů v Anglii zasedalo celou noc a odsuzovalo násilníky z nepokojů posledních dní na běžícím pásu. Někteří poslanci vyjádřili znepokojení, že se jim nemusí dostat objektivního posouzení jejich činů. Veřejnost je však na násilníky rozezlena a požaduje jejich exemplární potrestání. Vyskytly se i návrhy, že by měly být násilníkům odebrány státní činžovní byty, pokud se ukáže, že se podíleli na výtržnostech.

Student, který v Lidlu v Brixtonu během londýnských nepokojů ukradl soubor lahví s pitnou vodou za 3 libry padesát (100 Kč), byl odsouzen na půl roku nepodmíněně. Potvrzuje to, že angličtí soudci se rozhodli zasáhnout proti mladým účastníkům nynějších nepokojů nesmírně razantně.

Nicholas Robinson, 23, student oboru elektroinženýr, se vracel v ranních hodinách v pondělí z bytu své přítelkyně, když si povšiml, že v supermarketu Lidl na Acre Lane v Brixtonu dochází k rabování. Vzal si tam soubor lahví s pitnou vodou, protože "měl žízeň". Ave ve 2.40 ráno se však na scénu dostavila policie, on sice lahve odhodil, ale byl zatčen. Robinson bude muset strávit ve vězení nejméně tři měsíce.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Ochránce nespravedlivě stíhaných před soudem IV

12. 8. 2011 / Zdeněk Jemelík

čas čtení 5 minut

V článku "Ochránce nespravedlivě stíhaných před soudem", uveřejněném 22. dubna 2011 na Britských listech, jsem uvedl čtenáře do problematiky procesu proti Johnu Bokovi, obžalovanému pro násilí na úřední osobě, kterou je strážník městské policie. Shodou okolností se ho měl dopustit v době, kdy se jako prezidentův nominant ucházel o zvolení veřejným ochráncem práv. Navázal jsem 23.května 2011 zprávou o průběhu hlavního líčení, které se konalo 26. dubna 2011 a vyústilo v odročení na 26. května 2011. O tom jsem pak referoval 4.července 2011. Hlavní líčení bylo opět odročeno na 7. července 2011.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za červenec 2011

7. 8. 2011

čas čtení 1 minuta

V červenci 2011 přispělo finančně na Britské listy 222 osob bankovním příkazem celkovou částkou 50 484.75 Kč. (V polovině června jsme zpřístupnili čtenářům možnost přispívat dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilního telefonu, jeho vyúčtování bude zveřejněno v přehledu hospodaření za srpen, kdy se dobrovolné předplatné z června objeví na účtě OSBL.) Na kontě Britských listů v Raiffeisenbance jsme měli 30.6. 2011 částku 90 268.90 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní

29992