Démon souhlasu

8. 8. 2013 / Lubomír Brožek

čas čtení 6 minut

Cílem moci je moc
George Orwell

Ve středu 7. srpna bylo pekelné horko nejenom v ústavní zahradě, kde ptáček nezazpíval, ale především za zdmi pavilónu zvaného Poslanecká sněmovna, kde naopak zněly staré známé popěvky o sto jedna. Jejich smyslem byla, jako obvykle, obrana vlastního hnízda před vetřelci a opakující se motiv nerozborného hejna a jeho přednostního práva na zrno vezdejší. Malér byl, že se taktovky zmocnil prezident a bylo po ptácích. Nejprve se trhli dva modráskové a pak už to šlo ráz na ráz. Hejno se rozpadlo a zbylo jen dusno k zalknutí.

Úlohou pro pravicového voliče je tentokrát nevolit pravici

8. 8. 2013 / Boris Cvek

čas čtení 5 minut

Myslím, že prezident Zeman včera chtěl především důvěru pro Rusnokovu vládu. Toho nedosáhl. Nicméně dosáhl toho, co chtěla a chce drtivá většina občanů, tedy otevřené cesty k předčasným volbám pomocí rozpuštění Sněmovny, což pravicové strany odmítaly s tím, že prý existuje ve Sněmovně pravicová většina 101 hlasů. Prezident má plné právo nyní vydávat celý manévr s Rusnokovou vládou za způsob, jak ukázat, že žádná taková většina neexistuje (což ovšem uznávali Kalousek i Nečas už dávno), a že tedy musel sestavit vládu přechodnou, úřednickou, čímž donutil pravici k předčasným volbám.

ČSSD by si měla vybrat mezi SPOZ a komunisty

8. 8. 2013 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

Připadá mi v současné, doufejme předvolební (ono totiž i kdyby se Sněmovna ústavní většinou rozpustila, není vůbec jisté, kdy na to přistoupí prezident, který může celý proces de facto libovolně protahovat), situaci velmi zajímavé přemýšlet nad situací na levici. Máme zde tři hlavní subjekty: ČSSD, KSČM a SPOZ. KSČM a SPOZ jsou jakoby nalevo a napravo od ČSSD a přitahují různá její křídla. Michal Hašek jako představitel zemanovského směřování se proti KSČM ostře vymezil.

Ledy se začaly lámat?

8. 8. 2013 / Jan Čulík

čas čtení 4 minuty

Jsem vcelku potěšen, že se neudržitelná, chabá a zkorumpovaná "pravicová" vládní koalice rozpadla a všechny parlamentní politické strany nyní deklarují svou údajnou rozhodnost parlament rozpustit a uspořádat všeobecné volby. Zcela jasně k rozbití pochybné hegemonie tzv. "pravicových" stran přispěl svými strategickými kroky Miloš Zeman, který, ač je v pochybném zdravotním stavu v důsledku svého nezměrného kouření a pití, a v jeho věku se dá očekávat, že pokud s tím nepřestane, jeho stav se bude dále zhoršovat, prokázal naprosto brilantní postoj, který ve svém důsledku vedl k rozbití současné parazitické politické konstelace a k možnému otevření oken a k závanu čerstvého větru. Otázkou je, zda to bude česká společnost schopna využít.

Co vše sedmého padlo

8. 8. 2013 / Marek Řezanka

čas čtení 7 minut

Velmi cenným vzkazem veřejnosti bylo, jak nikdo z poslanců ODS, TOP09 či LIDEM ani slůvkem nezmínil potřebu nezávislého prostředí pro vyšetřování závažných kauz, které míří do vrcholných pater politiky. A naopak velmi důležitým se ukázalo, že prezident republiky zdůraznil, že není přípustné, aby na policejní vyšetřování byly vyvíjeny jakékoli politické tlaky.

Ve středu 7. 8. 2013 padlo hned několik mýtů. Jednak se ukázalo, že vládní strany, které svým jednáním zapříčinily závažnou politickou krizi, nemají ani oněch stabilních 101 hlasů, jimiž argumentovaly a jež měly "zachránit naši parlamentní demokracii". Ukázalo se, že zde akceschopná vláda není -- a že jediné východisko z nastalé situace jsou předčasné volby, které však ještě před pár dny neměly u poslanců šanci. Poslanci (zatím) zůstávají titíž, podmínky k hlasování se ale radikálně změnily.

NE ZÁKLADNÁM:

Předmětem činnosti ČT není dehonestace

8. 8. 2013

čas čtení 2 minuty

tisková zpráva Ne základnám

Vážený pane generální řediteli,

obracím se na Vás s výzvou, aby Česká televize nedehonestovala poslance Tomáše Úlehlu a Jana Floriána tvrzením, že zradili a takto jim přilepit označení zrádci. Nestranné zpravodajství by nemělo přistoupit na žonglování, kdy jednou je výkon poslaneckého mandátu podle nejlepšího svědomí a vědomí, jindy součástí fotbalového družstva.

Zemanův argument, že je nutno úřednickou vládou zabránit střetu zájmů, je chytře vymyšlen

7. 8. 2013 / Jan Čulík

čas čtení 5 minut

Zemanův argument, že nechá nevolenou Rusnokovu vládu dál vládnout, bez ohledu, zda jí nynější zkorumpovaný parlament vyjádří důvěru, je velmi přesvědčivý a jak poznamenal na stránkách pozoruhodně rychle názorově se měnící (co všechno zmůžou peníze?) Babišovy Mladé fronty Dnes Josef Mlejnek ml., Zemanovi odpůrci budou proti němu jen velmi obtížně hledat argumenty. Prioritou při vyšetřování trestné činnosti totiž nutně musí být zabránit střetu zájmů, aby vyšetřování kriminálníků, kteří mají zřejmě vazby na členy bývalé koaliční vlády, nebylo těmito členy vlády, pokud by se vrátili do funkcí, zmařeno. Je to skutečně argument, proti němuž je možné namítat jen velmi málo, a je to argument, jak poznamenává další pozoruhodně rychle se měnící komentář serveru IDnes (tentokráte od Josefa Kopeckého) většina české veřejnosti stojí za Zemanem i za Rusnokovou vládou, i když pokud nebude schválena, občané si - logicky a přirozeně - přejí co nejrychlejší nové volby.

Obraz bídy a utrpení

8. 8. 2013 / Sandra Wain

čas čtení 2 minuty

Kdo včera, byť jen na chvíli, sledoval obraz televizního monitoru při přenosu z parlamentu, byl možná dojat utrpením některých poslanců. Tito se se již delší dobu hrdinně bijí jako lvi v kleci jatí za demokracii. Ovšem jen za tu svoji privátní. Jako rukojmí jim slouží vždy prostý většinový občan. Na všeobecné zájmy a právo se odvolávají, když je potřebují, ale z vysoka na ně plivou, když nikoliv.

"Polovina britských žen na mateřské, které znám, přišla o práci"

8. 8. 2013

čas čtení 1 minuta

Výzkum provedený právní firmou naznačuje, že řada žen se cítí diskriminována ze strany zaměstnavatelů, jakmile založí rodinu. Více než polovina dotazovaných si myslí, že po otěhotnění se přístup kolegů a nadřízených změnil, zatímco čtvrtina tvrdí, že proto nebyla povýšena, přišla o pracovní náplň, nebo spadla na místo níže postavené, píše v Guardianu Anne Richardson.

Změny přinášejí do politiky čerstvý vzduch

8. 8. 2013

čas čtení < 1 minuta

Lidé se bojí změny a volí tzv jistotu, píše Zdeněk Kropáček. Mám pocit že je to chyba. Přímá volba prezidenta která se zdála být spíše formalitou změnila politiku k lepšímu. Třeba opovrhované VV předkládané jako úlet změnili politiku k lepšímu. Jak by to dopadlo bez nich, kdyby si zavedené strany zkušeně hospodařily? Mluvilo by se vůbec o korupci? Bojíme se volit nové strany a já mám dojem že je to chyba i když nás média přesvědčují o opaku.

Host jako host už neplatí?

8. 8. 2013 / František Řezáč

čas čtení 1 minuta

Neuvěřitelnou míru stupidity a fanatismu předvádí veřejnosti jakási Anežka z Krkonoš: "Zemanovi najíst nedáme, urazil nás jeho projev".

Jediné přirovnání, které mě napadlo, byly tryzny za Stalina, Gottwalda a ještě v roce 1957 za Tondu Zápotockého. Já ty soudružky viděl, opravdu, plakat na ulici. Když jsem se tázal rodičů, co to znamená, tak mi radili se takové soudružce zdaleka vyhnout a hlavně, proboha, se tomu projevu pitomosti nesmát. Taková komunistická kráva byla horší zlo, než okresní tajemník, okamžitě udávala...

Soudružka z ODS Anežka má jistě důvod ke smutku. Nejdřív jí chcípnul kníže pankáč jako prezident a nyní chcípla i "stojednička" její favoritky z ODS.

Naštěstí se hněvu soudružky Anežky z penzionu Modřín dnes už obávat nemusíme. Tedy my svobodní. Personál penzionu je však nutno politovat. Anežky bych se, být jejím podřízeným, bál. A zdaleka bych se vyhnul místu, kde se hosté kádrují!

150 lidskoprávních organizací požaduje, aby Spojené státy přestaly pronásledovat Edwarda Snowdena

8. 8. 2013

čas čtení 1 minuta

150 mezinárodních organizací, hájících lidská práva a tiskové svobody apelovaly společným dopisem na americkou vládu, aby přestala se svými snahami stíhat amerického whistleblowera Edwarda Snowdena. Konstatují, že "Snowden vyvolal silně potřbnou veřejnou debatu o hromadném špehování lidí na internetu po celém světě" a "díky němu jsme se dověděli, jak rozsáhlým způsobem je náš život systematicky monitorován vládami, bez transparentnosti, či jakýchkoliv záruk, že špehování nebude zneužíváno. Profesor Richard Falk z Princetonské univerzity píše na stránkách televize Al Jazeera, že Rusko bylo právně povinováno poskytnout Snowdenovi azyl.

Glen Greenwald upozorňuje v deníku Guardian, že i když Amerika zuří, že Rusko odmítlo Snowdena vydat, Spojené státy v posledních několika letech odmítly vydat do druhým zemí celou řadu hledaných osob, a to i přesto, že měly se zeměmi, které se dožadovaly jejich vydání, oficiální smlouvy o deportaci nežádoucích osob.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Rusnokova vláda nezískala důvěru, TOP 09 a ČSSD požadují předčasné volby

7. 8. 2013

čas čtení < 1 minuta

Ve středečním hlasování Poslanecké sněmovny získala Rusnokova podporu pouze 93 hlasů, proti bylo 100 poslanců. Stojedničková jednota se však rozpadla poté, co proti Rusnokově vládě odmítli hlasovat dva poslanci ODS Tomáš Úlehla a Jan Florián a šéfka strany LIDEM Karolina Peake. Vedení strany TOP 09 oznámilo, že bude hlasovat pro předčasné volby. I šéf ČSSD Bohuslav Sobotka podporuje předčasné volby, stejně jako KSČM, o předčasných volbách bude jednat i ODS. Měly by se konat v říjnu 2013.

Připojujete se k manipulaci médií

8. 8. 2013

čas čtení 1 minuta

Připojujete se k manipulaci ostatních medií? Radiožurnál i TV mají výrazné téma. TOP 09 požaduje předčasné volby. Je třeba to po včerejší trapnosti v parlamentu natlouct lidem do hlavy, že o volby které požaduje většina lidí zajímajících se o dění v této zemi, se zasloužila TOP O9, míní Vladimír Klofáč. Rovněž i vy tak činíte, ač v mnoha článcích v minulosti jste demonstrovali, jaké techniky se používají pro manipulace. Tohle je jedna z nich.

Vojtěch Filip včera ve sněmovně několikrát položil otázku právě i poslancům z TOP 09 proč nepodpořili rozpuštění sněmovny, tedy minimálně KSČM též požadovala a požaduje předčasné volby a bylo by slušné se o tom zmínit. Nebude již důležitá oprava, to přeci víte, cíle bylo dosaženo. Lidé dnes mají klipové vidění. Tedy ČSSD a TOP 09. Takto jste vstoupili do předvolební kampaně. Není nad objektivitu zpravodajství.

Pozn. JČ: Zpráva je to proto, že TOP 09 náhle obrátila. Že chce KSČM předčasné volby, stejně jako víceméně i ČSSD, bylo známo dávno.

28740

Zeman: Přibyl nějaký nový poslanec, ubyl nějaký jiný poslanec či změnil nějaký poslanec svůj názor?

8. 8. 2013 / Miloš Zeman

čas čtení 15 minut

Vážená paní předsedkyně Poslanecké sněmovny, vážené pane předsedo vlády, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, nacházíme se uprostřed politické krize, kterou velká většina z nás nezavinila, ale všichni ji musíme společně řešit. Jak víte, tato krize začala policejním zásahem na Úřadu vlády, po několika dnech pokračovala demisí ministerského předsedy a v souladu s ústavou následnou demisí celé vlády.

Poslancům:

Proč mluvíte pořád jen o sobě?

7. 8. 2013

čas čtení 1 minuta

Po zhlédnutí rozpravy v Parlamentu (a píši s velkým P, protože pořád věřím...) chci vznést otázky, které ve mně vyvolává vaše vystupování na posvátné půdě našeho parlamentu, píše Roman Siwek. Proč sdělujete "svůj názor" a ne "názor mých voličů"? Proč mluvíte o svých pocitech a ne o pocitech svých voličů? Kde je vaše pokora k poslání, že máte zastupovat dobro občanů, kteří vás platí ze svých výdělků?

Proč Češi nedemonstrují?

7. 8. 2013

čas čtení 2 minuty

Jsem naprosto šokován arogancí, kterou projevují poslanci bývalé vládní koalice. Vláda byla nucena odejít po odhalení bezprecedentního skandálu, kdy milenka premiéra použila vojenskou kontrarozvědku ke sledování své sokyně - jak je vlastně možné, že média to kryjí a už dávno "nesmaží" protagonisty tohoto bezpečnostního ohrožení naší země v diskusních pořadech? Toto byl důvod demise premiéra. Za normální bych v této situaci považoval okamžitý odchod zúčastněných z politiky a jejich pokorně mlčení. Oni však, v celé s Petrem Nečasem, začali napadat státní zástupce a tvářit se jako poškození! píše Ivan Novotný.

Obama se kvůli Snowdenovi v Petrohradě nesetká s Putinem

7. 8. 2013

čas čtení < 1 minuta

Barack Obama rozhodl, že se během summitu G20 příští měsíc v Petrohradě nesetká s Vladimírem Putinem kvůli tomu, že Rusko poskytlo whistleblowerovi Edwardu Snowdenovi politický azyl. Namísto toho pojede Obama do Švédska.

Předtím Obama uvedl, že je "zklamán", že Rusko poskytlo Snowdenovi dočasný azyl, namísto aby ho poslalo k soudu do USA, kde má být souzen "za špionáž".

Obama se vyjádřil, že rozhodnutí Ruska o Snowdenovi z minulého týdne ukazuje, že při jednání s Moskvou zůstávají "hloubkové problémy".

"Oni občas propadnou uvažování z doby studené války a mentalitě z doby studené války," řekl Obama v televizi NBC.

Podrobnosti v angličtině ZDE

IDNES:

Podřízeným měří i čas strávený na toaletě. Šikana v Česku narůstá

7. 8. 2013

čas čtení 1 minuta

Urážky, ponižování, nepřiměřené pracovní požadavky, diskriminace, ale i fyzické napadání. To vše jsou podoby šikany, se kterou se v Česku setkává stále více zaměstnanců.

Zdroj: IDNES

K tomu poznamenává Jan Čulík: Zdá se, že pod Babišem dochází k změně orientace Mladé fronty Dnes. Jinou známkou téhož bylo zřejmě včera zveřejnění zprávy o analýze Social Watch o tom, že "Nečasovy škrty mohou Čechy dohnat až k pogromům". Dosavadní čtenáři IDnes a Mladé fronty Dnes to ale asi nezkousnou... naleznete to i v diskusi pod tímto článkem, kde se vyjadřuje bigotním primitivním způsobem celá řada čtenářů. K smíchu je například názor Jana Mužíka, který píše: "Z vlastní zkušenosti ale vím, že když je šéf přísný a neústupný, pak mají jeho podřízení daleko lepší pracovní výsledky." Protiřečí to všem příručkám o dobrém managementu. Je dokázáno, že daleko ekonomicky nejúspěšnější jsou podniky, v nichž management dává zaměstnáncům svobodu, bere v úvahu jejich náměty a připomínky a podporuje jejich invenci a originalitu.

DOPIS RUSNOKOVI

Nečas zřejmě porušil zákon

7. 8. 2013

čas čtení 2 minuty

tisková zpráva

Vážený pane premiére,

dovolte nám, členům Fóra Věda žije!, abychom Vám pogratulovali k zahájení předsednictví Rady pro výzkum, vývoj a inovace (RVVI). Doufáme, že na rozdíl od svého předchůdce se budete funkci předsedy RVVI i přes svoje omezené časové možnosti skutečně věnovat, a že budete schopen čelit výzvám, které tato činnost přinese.

Levná letecká společnost Ryanair ohrožuje cestující přílišným šetřením

7. 8. 2013

čas čtení 3 minuty

Levné letecké společnosti jako irské aerolinie Ryanair zřejmě ohrožují bezpečnost cestujících, protože omezují množství leteckého paliva na legální minimum, aby snížily své finanční náklady, napsal britský deník Independent. Španělští vyšetřovatelé leteckého provozu ostře kritizují firmu Ryanair ve zprávě o incidentu v roce 2010 na letišti ve Valencii, kdy letadlo společnost Ryanair mělo menší než legálně dovolené množství leteckého paliva na palubě. Vyšlo najevo, že firma Ryanair agresivně nutí piloty, aby létali jen s minimem paliva. "Zakazujeme vozit v letadle 300 kg palivové rezervy," praví se v interním memorandu firmy Ryanair. Doprava dalších 300 kg znamená, že v každém leteckém sektoru spálíme zbytečně o 7,5 kg paliva více. To znamená, že to leteckou společnost stojí 5 milionů dolarů ročně." Vedení firmy Ryanair nyní popírá, že by takový příkaz pilotům vydalo.

České veřejnosti, jež nechápe, proč se konají pochody gay hrdosti (Gay Pride)

7. 8. 2013 / Benny Rees

čas čtení 2 minuty

Pochody hrdosti nejsou stavěním homosexuality na odiv ani její propagací - hrdost je hrdost z toho, že ten konkrétní člověk vlastní vyrovnávání se se svojí odlišností oproti heterosexuální společnosti vůbec přežil. Hrdost je hrdost na to, že sebral odvahu nebýt nadále obětí a nebýt ponižován, a postavil se na odpor (jako se naši předchůdci postavili na odpor newyorské policii onoho 28. června 1969 před barem Stonewall Inn).

Pojďte na Muchu, je tam poloprázdno

7. 8. 2013 / Ivan Větvička

čas čtení 2 minuty

Ve vrcholném létě kolem silnic vyrašily plakáty, které až do 10. září zvou do pražského Obecního domu na "nejnavštěvovanější výstavu v České republice." K vidění tam je sbírka 116 plakátů Alfonse Muchy, kterou shromáždil Ivan Lendl. Navzdory pouťovému vyvolávání reklamy, není ve výstavních sálech nepříjemný nával. Komu se Muchovy plakáty líbí, měl by na výstavu vyrazit právě nyní, protože v sálech procházejí jenom izolované skupinky lidí a vystavená díla si můžete prohlédnout z blízka i z odstupu, jenž je nezbytný, neboť některé plakáty jsou vyšší než dva metry.

Neonikotinoidy jsou novým DDT

7. 8. 2013

čas čtení 4 minuty

Jde o nové DDT: Třídu jedů licencovaných k širokému použití před tím, než byly řádně otestovány, které nyní likvidují přírodní systém. A je to také další ukázka platnosti staré pravdy, že ti kdo se z historie nepoučí ji musejí opakovat, napsal v deníku Guardian George Monbiot.

BRITÁNIE:

Čtrnáctiletá dívka spáchala sebevraždu pod vlivem šikany na internetovém fóru

7. 8. 2013

čas čtení 1 minuta

Některé zranitelné děti na sociálních sítí jsou systematickými obětmi internetového šikanování, ale používají přístup na tyto servery jako formu sebepoškozování, varovaly v úterý britské charitativní organizace poté, co spáchala sebevraždu pod vlivem internetového šikanování čtrnáctiletá dívka.

Sílí požadavky, aby byl zlikvidován server ask.fm poté, co vyšlo najevo, že v pátek spáchala sebevraždu čtrnáctiletá Hannah Smithová z Lutterworthu v hrabství Leicestershire poté, co ji terorizovali anonymní uživatelé tohoto serveru.

Pozoruhodné reakce čtenářů serveru IDnes na zprávu o sociálním propadu České republiky

6. 8. 2013

čas čtení 1 minuta

Na článek IDnes informující o nejnovější studii organizace Social Watch o sociálním propadu ČR reagují pozoruhodným způsobem čtenáři serveru. Charakterizují tak zajímavě profil čtenářské obce tohoto deníku:

To, ze roste pocet nezamestnatelnych lidi, fakt neni chyba Necase, Kalouska ani nikoho jineho nez tech lidi samotnych. Copak nejaky Necas a spol. urcuje kdo koho ma zamestnat?
Za problémy s Romy nemůže Nečas ani Kalousek ani extremisti ani komunisti, ale jen a pouze sami Romové.
Celou Social Watch bych poslal k lopatě a bylo by po ptákách, ať si na ty kecy sami vydělají.
Navíc nevím, proč se vůbec zmiňuje ten případ z Břeclavi. Zase pokus udělat z nás zloduchy, co zneužívají chudinku utlačovanou menšinu? ;-D
Soudruzi Švihlíková a Keller? ;-D Tak tato jména sama o sobě postačují k diskreditaci organizace Social Watch. Zřejméně by to mělo jmenovat spíše Communists Watch.
jako všechno, co předkládají tyto multi-kulti spolky, jde o tendenční blábol, nejhrubšího zrna. Dnes ráno jsem zaslechl v televizi, že je u nás 270 000 bazénů, resp. 250000 a těch 270000 bude do konce roku. Jeden z největších počtů v Evropě. Tak nějak mi to s tím umíráním hlady nejde dohromady.

Další reakce tohoto druhu ZDE

Teatroložka popsala, co se děje kolem Národního divadla. Skutečně prý hrozí privatizace

6. 8. 2013 / Helena Havlíková

čas čtení 40 minut

rozhovor pro Parlamentní listy. Ptal se Jakub Vosáhlo.

Teatroložka Helena Havlíková při své profesi dlouhodobě sleduje dění kolem Národního divadla a Státní opery. K nejnovějším událostem, které vyústily v odvolání ředitele Jana Buriana a následnou mediální smršť, proto poskytla zevrubnou analýzu příčin, ukazující, že obavy, se kterými vystoupil ministr Jiří Balvín, byly do značné míry opodstatněné.

Nešikovný projev idealistické víry

6. 8. 2013

čas čtení 3 minuty

Mám potřebu reagovat na článek pana Kotrby týkající se aféry s odvoláním ředitele Národního divadla v Praze. Ačkoliv s Národním divadlem spolupracuji v posledních letech pouze externě, moc rád bych panu Kotrbovi i čtenářům BL popsal některá fakta z pozice "insidera", píše Marko Ivanović.

Páni herci, popletli jste si dobu

3. 8. 2013 / Štěpán Kotrba

čas čtení 17 minut

"Umělec mluví v roli moudře, proto je automaticky hlupákem považován za moudrého."

Národní divadlo nemá dost herců, aby dokončilo sezónu, odchází 24 lidí, píše zděšená kulturní rubrika Bakalových Hospodářských novin. Balvín odvolal šéfa Národního divadla. Do nebe volající, reaguje šéf činohry , zní další titulek. No to je tragédie! Co si počneme? Nepíše se rok 1989. Tehdá dělali herci tzv. revoluci, dnes je to šaškárna. Ministr kultury, který rozhoduje o tom, kolik stát zaplatí na podpoře umění, které se neuživí samo, chtěl holt jen vyhlásit konkurs s jinými pravidly, než jeho předchůdkyně, a dotovaným „celebritám“ se to nelíbí. Ale vy, páni herci, stát opravdu už nikdy řídit nebudete.

Národně teatrální gesta klaunů a krutá realita

6. 8. 2013 / Štěpán Kotrba

čas čtení 3 minuty

reakce na článek skladatele a dirigenta Marka Ivanoviće "Nešikovný projev idealistické víry"

Jedni herci předstírají upřímnost, druzí předstírají předstíranou upřímnost.

Marko Ivanović je první, kdo se pokusil situaci vysvětlit z pohledu lidí v Národním divadle. To je holt ale málo. Slyšet a vidět jsou jenom silná prohlášení o tom, jak pár "hvězd" nehodlá stáhnout výpovědi, když nebude odvolán ministr a premiér. Opera i činohra "národního" divadla jsou přitom z pohledu řízení státu opravdu ty nejzbytnější položky. Národní divadlo opravdu není ani pupek světa (jak řekl premiér), a bohužel ani jeho srdce (jak se domnívá předseda herecké asociace Hromada). Stejně tak je divadlo poslední z pohledu na rozpočet země, kterou předchozí vlády dostaly do toho stavu, v jakém je. Povznášet svého ducha můžeme, až zvedneme držku ze země.

Když lidé na ulicích nesouhlasili s tím, jak se v Česku v posledních letech s nimi zachází, Mirek Donutil a Richard Krajčo výpověďmi nemávali. Sobeckost a nedostatek solidarity je v této době pro celebrity typický. Oni jsou přece něco víc... Idealismus a solidarita jsou buď všeobecně sdílené hodnoty, nebo jsou směšné.

Současná americká ekonomika nedokáže vytvořit dostatek pracovních míst

6. 8. 2013

čas čtení 3 minuty

Média, finanční trhy a investoři se upnuli na aktuální vývoj nezaměstnanosti, avšak z ekonomického hlediska jsou výkyvy tohoto ukazatele dlouhodobě irelevantní. Aby ekonomika dosáhla udržitelého růstu - tj. takového, který nepotřebuje 85 miliard dolarů měsíčně ze státní kasy jen na to, aby se zabránilo recesi - musejí být splněny dva hlavní požadavky. Za prvé, růst musí být založen na pracovních úvazcích, které přibývají rychleji než obyvatelstvo, a za druhé, zaměstnanost musí být taková, aby zahrnula většinu právě dostupné pracovní síly. V ekonomice založené na službách a outsorcování výroby to je sotva možné, píše americký konzervativní analytik Lance Roberts.

Automatizované vzdělávání: Konec učitelského stavu?

6. 8. 2013

čas čtení < 1 minuta

V roce 1964 se v americkém seriálu Pásmo soumraku objevila epizoda, podle níž dva automaty nahradily celkem 114 osob. O padesát let později se tato vize pomalu naplňuje. Američtí zaměstnanci už soutěží nejen se zahraniční pracovní silou, ale také s automaty.

Hnutí za reformu globálního vzdělávání usiluje o privatizaci veřejného vzdělávání. Iniciativa je vedena miliardáři, průmyslníky a elitou z Wall Street. Nastal čas na další krok: automatizaci vzdělání.

Korporátní média vítají automatizaci škol jako další krok směrem k technoutopii.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

MAĎARSKO:

Čtyři muži odsouzení na doživotí za vraždu šesti Romů, včetně pětiletého dítěte

6. 8. 2013

čas čtení 2 minuty

Soud v Maďarsku shledal čtyři muže vinným z rasistických vražd šesti Romů. Muži usmrtili i pětileté dítě. K vraždám došlo ve vesnicích v severovýchodním Maďarsku v letech 2008 a 2009. Arpád Kiss, Ištván Kiss a Zsolt Peto byli odsouzeni na doživotí. Čtvrtý obžalovaný, Ištván Csontos, byl odsouzen na třináct let.

Muži použili proti Romům střelných zbraní, granátů a Molotovových koktejlů. V období 14 měsíců provedli proti Romům devět útoků.

Česká republika: Úpadek a rezignace

6. 8. 2013

čas čtení 3 minuty

Tisková zpráva Social Watch

Česká koalice Social Watch dnes zveřejnila monitorovací národní zprávu o vývoji a nedostatcích v boji proti chudobě a za rovnost mužů a žen. Ani letošní závěry nejsou povzbudivé. Ekonomika stagnuje pod tlakem kroků vlády, která nakonec po několika korupčních skandálech padla. Situace většiny obyvatel se zhoršuje, přitom nejohroženějšími skupinami jsou lidé s nejmenšími příjmy a ženy. Jedním z výsledků jsou protiromské nálady vedoucí až k pokusům o pogromy. Dlouhodobý úpadek státu je provázen rezignací většiny občanů.

Zatímco si Nečas ze státních peněz financoval milenku, jeho vláda podnikla brutální útok proti nejslabším členům společnosti

6. 8. 2013

čas čtení 14 minut

Analýzu připravil Jan Hutař.

I. Systém důchodového pojištění

Nezměněná zůstává struktura důchodu: starobní, invalidní důchod I-III. stupně, pozůstalostní důchody, vdovský, vdovecký, sirotčí. Velmi podstatně se však změnily podmínky pro posuzování invalidity, jejichž důsledkem je v řadě případů snížení invalidity při stejném či zhoršeném zdravotním stavu. Podstatně vzrostl také počet případů kdy dochází k odnětí důchodu. Některé případy byly medializovány. Od 1.10. 2011 se mění způsob výpočtu procentní výměry všech důchodů tak, že důchody vypočítané z vyměřovacího základu nižšího než 35.000 Kč jsou nižší než důchody vypočítané z této částky před tímto datem.

Dívka, která málem zemřela, když vyráběla váš iPad

6. 8. 2013

čas čtení 3 minuty

Tian Yu pracovala více než 12 hodin denně, šest dní v týdnu. Neměla čas na jídlo, protože byla nucena dělat přesčasy. Pak skočila z okna ve čtvrtém patře.

Kolem osmé hodiny ráno dne 17. března 2010 skočila Tian Yu ze čtvrtého patra podnikové ubytovny v městě Šenžen v jižní Číně. Předchozí měsíc tato dívka, které nebylo ani dvacet, pracovala na montážní lince a vyráběla součástky pro iPhony firmy Apple a pro iPady. V továrně firmy Foxconn Longhua to dělá 400 000 zaměstnanců. Vyrábějí tam chytré telefony a tablety, které pak prodávají firmy Samsung, Sony a Dell a končí v domácnostech v Americe a v Evropě.

Pravicoví maloměšťáci 2013

6. 8. 2013 / Marek Adam

čas čtení 3 minuty

Právě v těchto měsících můžeme pozorovat, jak se v české společnosti cosi láme. Vypadá to trochu jako pokračování někdejšího třídního boje. Jen s tím rozdílem, že ti, kteří se dnes tváří jako zdravé jádro společnosti, představují ve skutečnosti pravý opak.

V každé době, jež je poznamenaná vleklou ekonomickou krizí, vystupuje do popředí vrstva lidí, kteří útočí na výrazné a morálně pevné osobnosti. Tito lidé nikdy sami nic významného neučinili, z čehož pramení jejich osobní pocit frustrace. Nemluví za ně výsledky jejich vlastní práce. Svůj komplex méněcennosti a strachu ze své vlastní duchovní prázdnoty se snaží kompenzovat identifikací s "elitou" soudobého diskursu, tedy prestiží pramenící z feudálního fundamentu.

BRITÁNIE:

90 procent zaměstnanců firmy McDonalds je nuceno pracovat na základě pracovní smlouvy s nulovým počtem hodin

6. 8. 2013

čas čtení 1 minuta

Firma McDonald přiznala, že nutí devadesát procent svých zaměstnanců, aby pracovali na základě tzv. "zero-hours contracts", tedy na základě pracovních smluv, které nezaručují zaměstnancům žádný pracovní úvazek.

Politikové konstatovali, že McDonalds musí svým zaměstnancům nabídnout minimum garantovaných pracovních hodin. Zjištěními posledních dní, že totiž v Británii zřejmě je nuceno pracovat na základě "zero-hours contracts" více než milion pracovních sil, sílí nátlak na politiky, aby oblast pracovního práva zreformovali.

Pracovní smlouvy s nulovým počtem hodin neposkytují zaměstnancům záruku pravidelné práce a pravidelného příjmu.

Avšak Institut ředitelů podnikatelských firem ostře protestoval proti požadavkům, aby byly "zero-hours contracts" zakázány, a poukázal na to, že pokud se tak stane, Británie dopadne jako Řecko či Španělsko a bez "pružného" pracovního trhu bude trpět vysokou nezaměstnaností.

Podrobnosti v angličtině ZDE

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za červen 2013

12. 7. 2013

čas čtení 2 minuty

V červnu 2013 přispělo finančně na Britské listy 164 osob bankovním příkazem celkovou částkou 29 120,45 Kč, dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilu v březnu 2013 částkou 2414,16 Kč.

Zůstatek byl koncem června 2013 87 108,19 Kč, z toho má být částka v rezervě na exekutorský projekt 166 375,59 Kč, takže výdaje na provoz Britských listů do ní zasáhly a Britské listy dlužily exekutorskému projektu 79 267,40 Kč. (Tento dluh, který vznikl exekutorskému projektu provozními náklady Britských listů, uhradil dne 12. července 2013 šéfredaktor BL Jan Čulík z vlastní kapsy.)

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat i z mobilního telefonu nebo na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

40814