Německo: Služba BND předávala data NSA. Opozice bije na poplach

7. 8. 2013

čas čtení 1 minuta

Německá zpravodajská služba BND podle listu Spiegel přeposílala americkému protějšku NSA masivní objemy dat - údajně legálně, protože se netýkala k německých občanů. Opozice vyjadřuje rozhořčení a žádá vyšetřování.

Německá Spolková zpravodajská služba (BND) jen v prosinci 2012 předala NSA 500 milionů kusů metadat. Ta zahrnovala detaily o telefonátech a emailových adresách.

Zpráva Spiegelu je založena na dokumentech zveřejněných bývalým zaměstnancem NSA Edwardem Snowdenem. Data podle něj byla sbírána ve dvou základnách na území Německa, údajně se souhlasem BND. Operace nesla název "Německo - Posledních 30 dní" a jednou z lokalit, které v ní figurovaly, mělo být zařízení BND v bavorském Bad Aiblingu.

Opozice tvrdí, že vláda o všem musela vědět a občanům lže. Politik Strany zelených/Hnutí 90 Hans-Christian Ströbele, člen výboru pro dozor nad zpravodajskými službami, žádá okamžité vyšetřování. Podle něj úřady tvrdily, že Američané bavorskou lokalitu dávno opustili a předali kontrolu německé straně. Místo toho podle Spiegelu došlo k rozšíření této špionážní základny a data zde byla nejen shromažďována, ale také analyzována.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7349

Diskuse

Obsah vydání | 8. 8. 2013