MAĎARSKO:

Čtyři muži odsouzení na doživotí za vraždu šesti Romů, včetně pětiletého dítěte

6. 8. 2013

čas čtení 2 minuty

Soud v Maďarsku shledal čtyři muže vinným z rasistických vražd šesti Romů. Muži usmrtili i pětileté dítě. K vraždám došlo ve vesnicích v severovýchodním Maďarsku v letech 2008 a 2009. Arpád Kiss, Ištván Kiss a Zsolt Peto byli odsouzeni na doživotí. Čtvrtý obžalovaný, Ištván Csontos, byl odsouzen na třináct let.

Muži použili proti Romům střelných zbraní, granátů a Molotovových koktejlů. V období 14 měsíců provedli proti Romům devět útoků.

Při jednom útoku muži zapálili dům a když odtamtud před ohněm utíkal romský otec se svým pětiletým dítětem, gang je na útěku zastřelil. V důsledku útoku ve vesnici Tatarszentgyorg se rozšířil strach po celé romské komunitě. Muži měli vazby na nacionalistické organizace. Jen Csontos spolupracoval s vyšetřovateli. V minulosti byl zaměstnancem vojenské rozvědky a měl zkušenosti s armádou a se zbraněmi.

Kritikové poukazují na to, že se proces soustřeďoval příliš mnoho na podrobnosti a nikoliv na motivy obžalovaných, takže nezkoumal napětí mezi Romy a etnickými Maďary.

Ištván Kiss a Zsolt Peto se účastnili založení nacionalistické organizace vigilantů, tzv. Maďarské gardy, avšak usoudili, že je organizace "chabá" a "směšná".

V případu zůstává mnoho neobjasněných záhad. Především je nejasné, jak a odkud obžalovaní získali peníze a výcvik pro zabíjení. Řídící důstojník Csontose z vojenské rozvědky svědčil u soudu při uzavřeném slyšení a trvá podezření, že s vraždami Romů měla něco společného maďarská vojenská rozvědka.

Obžaloba tvrdila, že cílem vrahů bylo vyvolat od Romů násilnou reakci a tak v Maďarsku vyvolat etnický konflikt.

Třetí největší politická strana v maďarském parlamentu, Jobbik, zastává otevřeně nepřátelský postoj vůči Romům, stejně jako celá řada nacionalistických organizací vigilantů.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
8305

Diskuse

Obsah vydání | 8. 8. 2013