Dívka, která málem zemřela, když vyráběla váš iPad

6. 8. 2013

čas čtení 3 minuty

Tian Yu pracovala více než 12 hodin denně, šest dní v týdnu. Neměla čas na jídlo, protože byla nucena dělat přesčasy. Pak skočila z okna ve čtvrtém patře.

Kolem osmé hodiny ráno dne 17. března 2010 skočila Tian Yu ze čtvrtého patra podnikové ubytovny v městě Šenžen v jižní Číně. Předchozí měsíc tato dívka, které nebylo ani dvacet, pracovala na montážní lince a vyráběla součástky pro iPhony firmy Apple a pro iPady. V továrně firmy Foxconn Longhua to dělá 400 000 zaměstnanců. Vyrábějí tam chytré telefony a tablety, které pak prodávají firmy Samsung, Sony a Dell a končí v domácnostech v Americe a v Evropě.

Ale nejznámější je tato největší továrna v Číně tím, že vyrábí součástky pro Apple. R. 2010 vyrobili zaměstnanci v Longhua 137 000 iPhonů denně, tedy 90 iPhonů každou minutu.

Téhož roku se v továrně Foxconn 18 zaměstnanců - všem bylo pod pětadvacet - pokusilo o sebevraždu. Tian Yu byla jednou ze šťastnějších sebevrahů: probudila se z dvanáctidenního komatu, poškodila si páteř a boky a je od pasu dolů ochromena. Bylo jí 17 let.

Teprve nyní s ní vyšel rozhovor v nejnovějším vydání akademického časopisu New Technology, Work and Employment. Rozhovor pozoruhodným způsobem odhaluje, jak velké elektronické firmy nyní vytvořily v podstatě systém bateriových klecí pro lidi. Zaměstnávají mladé, chudé migranty z čínského venkova. Nacpou je do obrovských pracovních budov a přeplněných ubytoven a pak vyplivnou ty, kteří to nevydrží.

Yu odcestovala ze své vesnice v centrální Číně v únoru 2010 ve snaze vydělávat peníze pro svou chudou rodinu. Jako dar na rozloučenou dal dohromady tatínek asi 500 juanů (cca 1500 Kč) a zánovní mobil, aby mohla telefonovat domů. Po cestě dlouhé asi 1100 km dostala práci ve Foxconnu.

Manažeři tam zahajovali pracovní směnu dotazem na dělníky: "Jak se máte?" Zaměstnanci měli povinnost odpovědět: "Dobře, velmi dobře, velmi, velmi dobře." Pak už museli mlčet.

Pracovala víc než 12 hodin denně, šest dní v týdnu. Byla nucena chodit zadarmo před zahájením směny na pracovní schůze a dělat přesčasy namísto jídla. Právo chodit na záchod bylo omezeno. Když udělala chybu, manažeři na ni řvali.

První měsíc musela Yu pracovat sedm dní v týdnu, bez přestávky. Měnili jí směny, v některé dny pracovala ve dne, jiné v noci. Bydlela na ubytovně s osmi dalšími lidmi, jejichž jména neměla ani čas poznat.

Byla izolována od rodiny, neměla možnost se s kýmkoliv spřátelit ani se v noci pořádně vyspat. Skočila z okna, když ji šéfové kvůli jakési administrativní chybě odmítli zaplatit za měsíc práce. Dlužili jí v přepočtu 4200 Kč, což je cena asi čtvrtiny nového iPhonu.

Sebevražda přiměla generálního ředitele firmy Apple Tima Cooka, aby "apeloval" na Foxconn, aby zlepšil pracovní podmínky. Jenže firma Apple na to neposkytla žádné peníze a ani neliberalizovala drakonické podmínky smlouvy s firmou Foxconn.

Po pokusu o sebevraždu dostala Yu jednorázový "humanitární poplatek" ve výši půl milionu korun - aby se mohla dostat domů. Jak se vyjádřil její otec: "Bylo to, jako kdyby kupovali a prodávali nějakou věc." R. 2012 byl plat ředitele firmy Apple Tima Cooka 4 miliony dolarů - 78 milionů Kč. Bylo to o hodně méně, než kolik si vzal jako plat r. 2011.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
13565

Diskuse

Obsah vydání | 8. 8. 2013