Londýn: Muslimská komunita je zděšena úplně stejným způsobem jako ostatní lidi

4. 6. 2017

čas čtení 6 minut

Některé části muslimské komunity říkají: Tohleto jsou drobní kriminálníci, kteří se pak zradikalizují, nemají nic společného s naší vírou, vůbec jí nerozumějí. Teď probíhá Ramadán, to je něco jako Vánoce. Lidé se postí, lidé jsou u svých rodin. Co máte co dělat v tu večerní dobu? Máte být doma a končit svůj půst. Víte, tohle nemá nic společného s islámem. Myslím, že realitou je, že existuje stále větší počet jednotlivců, kteří mají složité životy, nejsou schopni být součástí společnosti a ti pak hledají nějaké důvody, proč se přidat k islámu.


Muslimská komunita je zděšena úplně stejným způsobem. Jestliže si někdo sedne do dodávky a projede po chodníku po mostě v Londýně, charakter Londýna je takový, že každý dvanáctý obyvatel Londýna je muslim. V takovém případě je pravděpodobné, že mezi obětmi budou i muslimové.

Dal Babu byl vrchním velitelem londýnské Metropolitní policie do roku 2013. Je to zakladatel britské Celostátní asociace muslimských policistů. Mark Mardell, moderátor pořadu The World this Weekend rozhlasu BBC se ho zeptal, jak je možné, že londýnská policie byla schopna reagovat na sobotní atentát tak rychle.

Dal Babu: Ozbrojení policisté jsou připraveni a hlídkují v ulicích. Mají trvalou pravomoc použít svých střelných zbraní. Mají instrukce, aby jednali při neutralizaci útoků daleko bezprostředněji. Aby si Londýňané byli jisti, že existují pro tyto situace zdroje a je jich dobře používáno.

Corbyn: Je nutno zastavit financování terorismu ze Saúdské Arábie

4. 6. 2017

čas čtení 1 minuta



Jeremy Corbyn v neděli večer: "Musíme vést obtížnou debatu. Počínaje Saúdskou Arábií a dalšími státy v Perském zálivu, které financují a posilují extremistickou ideologii. Není možné, aby Theresa Mayová potlačila vládní analýzu o tom, kdo financuje extremismus v Británii [protože hrozilo, že se ukáže, že Saúdská Arábie]. Musíme začít vážně jednat a odříznout toto financování teroristických sítí, včetně Islámského státu zde i na Blízkém východě."

 Corbyn - let's have a difficult conversation about terror - starting with suppression of report in Saudi support for terror pic.twitter.com/dD9x8RMKzT
Corbyn dává policii pravomoc použít jakékoliv síly proti teroristům - tedy je zastřelit:

"Pokud bude Labouristická strana zvolena, objednám si od bezpečnostních služeb v pátek [v první den po volbách] zprávu o měnících se charakteristických rysech teroristické hrozby. Naší prioritou musí být bezpečnost veřejnosti. A já podniknu veškeré nutné akce na zabezpečení bezpečnosti našich lidí a naší země. Včetně plných pravomocí pro policii používat takové síly, jaká je nutná na ochranu životů tak, jak to udělali včera večer a jak to učinili v březnu ve Westminsteru." 



Theresa Mayová: Terorismus vyvolává další terorismus

4. 6. 2017

čas čtení 3 minuty

Mayová: Hlavním problémem jsou tzv. "copycat" atentáty: Teroristé se navzájem napodobují

Deník Guardian upozorňuje, že po atentátu v Manchesteru se premiérka Mayová na rozdíl od dneška nezmínila o "islamistickém extremismu", že její reakce je nyní tvrdší. Považuje za pozoruhodné, že premiérka hovořila o "islamistickém extremismu", přestože šéfka londýnské Metropolitní policie Cressida Dick dosud nezveřejnila žádné informace o totožnosti atentátníků. Zdroj ZDE

V neděli v poledne obvinila Theresu Mayovou v britském rozhlase labouristická ministryně zahraničí Emily Thornberry, že Mayová svými výroky porušila dohodu mezi labouristy a konzervativci o tom, že v důsledku atentátu bude během neděle pozastavena předvolební kampaň. Mayová navzdory této dohodě učinila stranickopolitická prohlášení v době, kdy je vhodné pouze vyjadřovat soustrast mrtvým a raněným a nesnažit se ze situace těžit pro svou stranu politický kapitál. Bylo naprosto nevhodné činit takto brzo jakékoliv návrhy na politická opatření, dodala Thornberryová.

 Kritikové okamžitě začali upozorňovat na pokrytectví jak Mayové, tak Donalda Trumpa, kteří chtějí "jednat proti extremismu", avšak prodávají zbraně za miliardy dolarů Saúdské Arábii, která islamistický extremismus šíří a globálně podporuje:




Theresa Mayová upozornila ve svém prohlášení v neděli dopoledne, že toto je už třetí teroristický útok v Británii za posledního čtvrt roku. Od útoku ve Westminsteru zabránila policie pěti dalším pravděpodobným útokům. 


Jde o nový druh útoků. Jejich pachatelé se vzájemně napodobují. 

Situaci je nutno změnit čtyřmi důležitými způsoby:

- Útočníci mají společné to, že jsou motivováni islamistickým extremismem. Je to ideologie, která tvrdí, že naše hodnoty jsou neslučitelné s islámem. Tato ideologie je perverzí islámu.  Porazit tuto ideologii je velkým úkolem naší doby. Tuto ideologii neporazíme vojensky. Porazíme ji jedině, podaří-li se nám přesvědčit lidi, že naše hodnoty jsou lepší.

- Je zapotřebí odepřít teroristům bezpečný prostor. Mají ho na internetu. Je nutno zdvojnásobit mezinárodní úsilí v boji proti extremismu na internetu. 

- V naší zemi je příliš mnoho tolerance vůči extremismu. Je nutno proti němu víc zasahovat. To bude vyžadovat určité trapné a složité rozhovory.

- Za čtvrté je nutno zajistit, aby policie měla dostatečné finanční zdroje. Tresty za některé trestné činy budou zvýšeny. 

* * * 

Ministryně vnitra Amber Ruddová uvedla, že Británie nebude zvyšovat stupeň ohrožení. Dodává, že hrozba terorismu se změnila. Zatímco dřív Islánský stát vyzýval lidi, aby se připojovali k "chalífátu", nyní je vyzývá, aby zůstali doma a rozvraceli pořádek ve svých zemích.  




Twitter: "My se nikdy nebudeme bát a nepodaří se vytvořit mezi námi konflikt." Reakce Britů na páteční londýnské útoky

4. 6. 2017

čas čtení 5 minut



Právník - celebrita Aamer Anwar

Teroristé chtějí mezi námi vytvořit konflikty. Tahle zvířata, to nejsou muslimové. Vraždili nevinné lidi zatímco muslimové končili svůj půst a modlili se:

J.K. Rowlingová, autorka Harryho Pottera:

Násilníci, kteří srazili nevinné lidi by si rádi mysleli, že je Británie "na kolenou", ale ona není. Nepleťte si smutek s nedostatkem odvahy: 

My se nikdy nebudeme bát. Budeme v klidu a budeme pokračovat. Naše láska k životu vždycky zvítězí nad jejich láskou k smrti:


Londýnský primátor Sadiq Khan: "Neexistují slova, jimiž by bylo možno popsat smutek a hněv, které které bude dnes pociťovat naše město. Jsem zděšen a zuřím, že se tito zbabělí teroristé záměrně zaměřili na nevinné Londýňany, na lidi na ulici, kteří se bavili v sobotu večer. Neexistuje žádné ospravedlnění pro činy těchto teroristů. A chci říct jasně: Nikdy jim nedovolíme, aby zvítězili. Ani jim nedovolíme, aby naše město Londýn srazili na kolena."  


Londýn je nádherný. Londýn je dynamický. Londýn je otevřený. Ale především, Londýn je silný.




Andrew Stroehlein, Human Rights Watch:

Trumpovi trvalo mnoho dní, než odsoudíl nacistický teroristický útok v Portlandu (kde byli usmrceni dva muži, kteří se postavili na obranu žen obviňovaných, že to jsou údajně muslimky). Londýnský útok během několika minut Trump zneužil k prosazování svého jedovatého zákazu muslimů:

 

Donald Trump:

Musíme být chytří, bdělí a tvrdí. Potřebujeme, aby nám soudy vrátily naše práva. Potřebujeme zákaz vstupu muslimů do USA jako novou míru bezpečí!


Andrew Stroehlein:

Jak bojovat proti terorismu? Nepřeposílejte odporné fotografie. Nešiřte paniku a pověsti. Nenavrhujte porušování práva jako řešení, to právě dělá Trump: 


Jiří Hošek, Český rozhlas, Londýn:


 Reakce policistů na #LondonBridge byla fantastická. Za 8 minut od začátku krveprolití leželi pachatelé zasažení policejní palbou na dlažbě.


Krishnan Guru-Murthy, Channel Four News:


Neuvěřitelná odvaha a profesionalismus: Policie se postavila útočníkům a zastřelila je do osmi minut po prvním telefonátu veřejnosti o pomoc. 


 

Jon Snow, Channel Four News:

Francouzský prezident Emmanuel Macron zdůraznil, že Francie je "více než kdy předtím" po boku Británie.

 



Navzdory resentimentu vyvolanému brexitem, opravdové přátelství od prezidenta Macrona: "Francie je více než kdy předtím po boku Británie".






Myslím, že volební kampaň je nutno obnovit co nejdříve, protože jinak prohraje demokracie a zvítězí terorismus. To nesmíme dopustit:
 




Robert Peston, slavný televizní novinář:

Pozoruhodné, že tolik z vás zastává názor, že předvolební kampaň by neměla být zastavena, protože by to bylo signálem vítězství terorismu




Muslimská poslankyně z Horní sněmovny: Britští muslimové zuří

4. 6. 2017

čas čtení < 1 minuta




Baronka Sayeeda Warsi, bývalá předsedkyně Konzervativní strany a poslankyně Horní sněmovny: "Strávila jsem většinu noci telefonickými rozhovory s britskými muslimy, jednotlivci i organizacemi, a i když to ještě nebylo oznámeno, existují náznaky, že toto udělali takzvaní muslimové. A já vám mohu říct toto: Britští muslimové zuří. Oni pohrdají těmito lidmi, kteří sem přicházejí a páchají tyto děsivé činy. Toto jsou jedovatí jedinci, kteří se snaží vyvolat konflikt v naší zemi  a páchat masakry. Tahle debata probíhá, probíhá mezi komunitami, probíhá mezi politiky. Protože nakonec my všichni chceme totéž: Chceme udržet tuto zemi v bezpečí a jednotnou."


Šílený tweet od Michaela Kocába. Nikdo z těchto útoků neobviňuje muslimy

4. 6. 2017 / Jan Čulík

čas čtení 1 minuta

Aktualizace: Michael Kocáb se posléze za tento tweet a za svou neinformovanost omluvil. Přiznal, že je ovlivněn "atmosférou v České republice".

Po sobotním teroristickém útoku v Londýně zveřejnil Michael Kocáb tento šílený tweet:



 
Nikdo v Británii z teroristických útoků neobviňuje muslimy. Stejně jako celá veřejnost, i muslimští představitelé a mešity teroristické útoky důrazně odsuzují. Jak známo, manchesterského atentátníka před atentátem policii manchesterští muslimové udali pětkrát a varovali ji, že Salman Abedi sympatizuje se sebevražednými atentátniky.

Právem se však setkávám v britské veřejnosti s názorem, proč by se muslimové měli za útoky psychopatů neustále omlouvat.

Bylo by to asi, jako kdybychom od Michaela Kocába požadovali, aby se neustále omlouval za tvrdý rasismus, nesnášenlivost a nenávist většiny českých občanů, jak se to projevuje na sociálních sítích.

Hanba.

Sedm lidí bylo usmrceno při atentátu v Londýně, tři útočníci byli zastřeleni policií. Motivace útoků a totožnost pachatelů nejsou dosud známy

4. 6. 2017

čas čtení 3 minuty

Aktualizace:

Sedm lidí zemřelo a 48 je zraněno:



- Šest lidí bylo usmrceno při teroristických útocích na London Bridge a v Borough Market.

- Útočníci vjeli na London Bridge do chodců. Pak vozidlo opustili a začali lidi bodat.

- Tři podezřelé muže zastřelila policie. Náměstek šéfa londýnské Metropolitní policie Mark Rowley uvedl, že muži byli mrtví osm minut poté, co policie obdržela první nouzový telefonát od veřejnosti.

- O kanistrech u  mrtvoly jednoho z podezřelých bylo zjištěno, že to jsou "kanadské žertíky", řekla policie.

- Asi 30 lidí zraněných při útocích bylo odvezeno do pěti nemocnic v Londýně. Ostatní byli ošetřeni na místě.

- Jedním ze zraněných byl dopravní policista, který dorazil na scénu jako jeden z prvních v reakci na nouzové telefonáty od občanů. Byl pobodán na tváři, na hlavě a na noze, ale jeho zranění nejsou nebezpečná.

- Ani mrtví, zranění ani pachatelé nebyli dosud jmenováni.

- Policie je přesvědčena, že všechny osoby přímo odpovědné za atentát byly usmrceny. Vyšetřování pokračuje.

- Pobodání ve čtvrti Vauxhall v sobotu večer nemá s atentátem žádnou souvislost, potvrdila policie.

- K prvnímu incidentu došlo ve 22.08 britského času, když vjel z vozovky do chodců na chodníků na mostě London Bridge bílý kamion. Svědci uvádějí, že kamion ostře zahnul z vozovky na chodník.

Policie uvádí, že kamion jel dál až na Borough Market, kde došlo k pobodání řady lidí.

Šíří se fotografie jednoho zastřeleného útočníka na zemi, který měl na těle přivázány kanistry. Policie uvádí, že byly součástí falešné sebevražedné vesty.

- Britští konzervativci pozastavili svou předvolební kampaň a ostatní politické strany zřejmě učiní totéž.

- Premiérka Theresa Mayová charakterizovala události jako "strašlivý incident", o němž se jedná jako o "potenciálním teroristickém atentátu".

- Šéf Labouristické strany Jeremy Corbyn poděkoval nouzovým službám za jejich pomoc po "brutálních a šokujících incidentech v Londýně".

- Londýnský primátor Sadiq Khan odsoudil "barbarské" a "děsivé" útoky jako "záměrné" a "zbabělé". Zdůraznil, že Londýn je jedním z nejbezpečnějších měst na světě.

- Hosté v hotelech nedaleko útoků byli evakuováni.

- Bezpečnostní služby provedly celou řadu kontrolovaných explozí.

- Policie naléhá, aby se lidé zdržovali mimo postižené oblasti.

- Britská vláda uvedla, že v neděli ráno se bude konat zasedání nouzového výboru Cobra.

- Nejméně 48 zraněných lidí bylo odvezeno do pěti nemocnic v hlavním městě.

- Vyjádření z úřadu francouzského prezidenta Emmanuela Macrona potvrdilo, že mezi zraněnými jsou francouzští občané. Macron odsoudil "odporný a zbabělý útok proti naší svobodné společnosti". 

- Pokud australské ultrapravicové političky Pauline Hanson vyvolat v důsledku londýnského atentátu v Austrálii islamofobní nálady se setkal se zuřivě zápornými reakcemi ZDE

Podrobnosti v angličtině ZDE ZDE



 

Londýn: Do chodců najela dodávka

4. 6. 2017

čas čtení 1 minuta

Sobota, 23.30:

V oblasti London Bridge v Londýně najela v sobotu večer do chodců dodávka. Zraněno bylo asi pět lidí. Police uvádí, že došlo také k pobodání lidí v oblasti Borough Market a k dalšímu incidentu ve čtvrti Vauxhall. Policie hledá tři podezřelé osoby, které mohou být ozbrojeny.

Mapa tří incidentů:







 

Proč české úřady nejednají?

3. 6. 2017

čas čtení < 1 minuta


Obhájcům "svobody" kouření chybí základní občanské povědomí

Ústava, vlastnictví a nepochopení "svobody"

3. 6. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 3 minuty

Mnoha lidem nestačí vysvětlit, že se práva a povinnosti stávají zcela přirozeně předmětem společenského, kulturního a vědeckého vývoje a tím pádem právně vymezují svobodu (prostor práv ohraničený povinnostmi) odlišně než před padesáti či sto lety. Dozvěděl jsem se na Facebooku, že bojovníci za "svobodu", pro něž je zákaz kouření ve veřejných prostorech záminkou k obavám z přílišných regulací, vlastně bojují za práva vlastníků. Má být právem toho, kdo vlastní hospodu, aby určil, zda se tam bude kouřit, či nikoliv. A hlavně, nikdo přece nenutí lidi, aby do takového hospody chodil. OK. Tohle říká k výkonu vlastnických práv česká ústava:

Článek 11

(3) Vlastnictví zavazuje. Nesmí být zneužito na újmu práv druhých anebo v rozporu se zákonem chráněnými obecnými zájmy. Jeho výkon nesmí poškozovat lidské zdraví, přírodu a životní prostředí nad míru stanovenou zákonem.

Vlastnictví tedy není jen právo, jak se mylně domnívají bojovníci za scestné pojetí svobod. Je to z ústavy závazek. Znovu je třeba, jako malým dětem, připomínat, že v minulosti vlastnické právo nabývalo jiných zákonných omezení, že například vlastnické právo umožňující zaměstnávat historicky nebylo omezeno takovou škálou regulací, jaké dnes ochraňují práva zaměstnanců. Přitom bychom, zcela analogicky, mohli tvrdit, že nikdo nenutí člověka pracovat v prostředí, v němž by mu zaměstnavatel ukládal čtrnáctihodinovou pracovní dobu, nebo nedával zákonem stanovenou mzdu. Ústava je navíc zcela direktivní ve věci poškozování zdraví a říká, že vlastník nesmí poškozovat lidské zdraví. Učiní-li ze svého vlastnictví veřejně sdílený statek, tzn. kdokoliv může přijít do něčí hospody, vlastník podle ústavy nesmí poškozovat zdraví takového člověka. Ani závadným jídlem, ani metanolem, ani kouřením. Míru poškození stanovuje zákon, čímž se opět vracíme k problému společenského vývoje. Je-li prokázáno, jak nebezpečné je kouření s ohledem na zdraví, je nepochybně racionální uvažovat, jak toto společenské ohrožení regulovat. Jinými slovy, tvůrci ústavy předpokládali, že zákon může v závislosti na měnící se situaci závaznost vlastnictví ve smyslu citovaného článku upravovat, což se děje.,

Podobné spory se v dějinách sváděly vždy, ať už došlo na prohlubování ochrany práv zaměstnanců, volební rovnost nebo definice lidských práv. Komické ale je, že Češi ochotně přijímají přihlouplou mediální agendu, která jim doporučuje diskutovat o podružných banalitách, když společnost musí řešit mnoho neporovnatelně důležitějších problémů. Tato provinčnost je - zdá se - neléčitelná.

Rozhovor Britských listů 112:

Antisemitismus v české literatuře a při zrodu Republiky československé

2. 6. 2017

čas čtení < 1 minuta



S Jiřím Holým, profesorem české literatury z Karlovy univerzity, hovoří Jan Čulík o antisemitismu v díle Jana Nerudy, Viléma Mrštíka, Jindřicha Šimona Baara, Petra Bezruče, Josefa Holečka a dalších autorech a o protižidovských bouřích spojených se vznikem Republiky československé r. 1918. Je zjevné, co to má společného s dneškem. Rozhovor se vysílá na regionalni televizi.cz, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 2. června 2017.

I vy můžete mít na Regionální televizi před vysíláním Rozhovoru Britských listů za velmi rozumnou cenu svou reklamu. Televize má dosah na půl milionu diváků. Napište si o podrobnosti na adresu redakce@blisty.cz.

Přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE

Předvolební otázky v Británii: "Seru na zdravotnictví, hoď na někoho atomovku, ty srabe!"

3. 6. 2017

čas čtení 7 minut

Pro ty, kteří nesledovali včera v BBC Question Time, v podstatě to šlo takhle: SERU NA ZDRAVOTNICTVÍ, HOĎ NA NĚKOHO ATOMOVKU, TY SRABE!

A hlavním výrokem večera je toto:

Moderátor: Tak dál. 
Dívka z obecenstva: Já mám otázku z oblasti lidských práv. 
Moderátor: Dobře, použijte svou otázku. 
Dívka z obecenstva: Nejprve chci říct, že netuším, proč všichni v této místnosti chtějí tak nadšeně usmrtit miliony lidí jadernou bombou...
(Hurónský křik a potlesk)
 

 And the line of the night is ... pic.twitter.com/rP7be0m2hY#bbcqt


V pátek v hlavním vysílacím čase od 20.30 se na jedničce BBC v Británii vysílala mimořádná předvolební verze pořadu Question Time, kdy obecenstvo, vybrané tak, aby reprezentovalo rozložení politických sil v zemi, dávalo otázky nejprve premiérce Therese Mayové a pak šéfovi Labouristické strany Jeremymu Corbynovi.  K debatě mezi politiky nedošlo, protože Mayová se veřejným debatám vyhýbá.

Komentátoři se shodují, že i když Mayová tentokrát vystupovala trochu přijatelněji, přesto jí chyběla empatie, což se projevilo především při ostré kritice z řad diváků ohledně britských zdravotních sester, jimž od roku 2010 poklesl příjem o 14 procent a některé z nich závisí na charitativních zdrojích potravin, aby přežily. Jedna dívka zaútočila na Mayovou v souvislosti s tvrdým pohovorem na úřadech, když zažádala o sociální pomoc jako invalida, úřednice se drsně a necitlivě při pohovoru dožadovala podrobností o jejích pokusech o sebevraždu, na přijetí u lékaře dívka čekala přes půl druhého roku. 

Corbynovo vystoupení podle komentátorů bylo zjevně úspěšnější: vzhledem k tomu, že má nyní možnost vystupovat v televizi, voliči s překvapením zjišťují, že útoky pravicového tisku na něho jsou většinou lživé: není pravda, že neumí debatovat a že nepředkládá věcná řešení. 

Corbyn v diskusi odmítl použít ve válečném konfliktu jadernou bombu jako první, a i když nevyloučil, že by jadernou bombu odvedou použil, varoval, že by to znamenalo zničení zeměkoule a že je třeba jednáním dosáhnout toho, aby k jaderné válce nikdy nedošlo.

Pravicový tisk to označil jako slabost, twittersféra však drtivou většinou v této věci sympatizovala s Corbynem. Mnozí poukazují na to, že "nejdůležitější výrok v pořadu řekla dívka, která se divila, proč tolik lidí v obecenstvu se dožaduje vyvraždění milionů lidí, viz videoklip v záhlaví tohoto článku.

Zde jsou charakteristické další reakce na Twitteru: 

Kouření, rasismus, nenávist: Mnozí Češi si neuvědomují, že demokracie nemůže fungovat, ohrožujeme-li jiné lidi

2. 6. 2017 / Jan Čulík

čas čtení 3 minuty


Kouření v uzavřených veřejných místnostech je zakázáno, protože kuřáci ničí zdraví jiným lidem. Tato diskuse už dávno skončila. 

V Česku po zavedení zákazu kouření ve veřejných místnostech - mnoho let poté, co platí ve většině zemí světa - se zase řeší "problém", který je všude už dávno vyřešen.

Protesty proti zákazu kouření ve veřejných místnostech jsou asi na takové úrovni, jako kdyby někdo tvrdil, že v demokracii má mít každý právo sex s dvouletým dítětem, protože "to je přece součástí mé svobody". Asi takový společenský ohlas budou mít snahy prosazovat právo na kouření ve veřejných místnostech ve většině zemí světa.

Proč?

Je to zcela jednoduché: Každý má v demokracii právo si sám zničit tělo a život a předčasně se usmrtit (i když je zajímavá otázka, je to etický problém, zda ostatní občané mají skutečně pak povinnost léčbu takto záměrně zhuntovaného těla hradit). 

Nikdo však NEMÁ PRÁVO způsobovat lidem rakovinu a další nemoci druhotným kouřením. Sama sebe zabít máte plné právo, nemáte však právo zabíjet jiné lidi. 

"Amerika sama". Nejděsivější částí Trumpova projevu nebylo odmítnutí pařížské smlouvy

3. 6. 2017

čas čtení 1 minuta



Svým projevem v růžové zahradě Bílého domu přešel Donald Trump of své proklamované politiky "America First" k strategii "America Alone", Amerika sama, píše bývalý švédský premiér Carl Bildt v deníku Washington Post.

Ústřední premisou Trumpova projevu bylo, že skupina cizích zemí se spikla proti Spojeným státům ve snaze zabránit jim, aby se rozvíjely podle svých schopností a své vůle - a že Spojené státy od teď budou jednat, jak se jim zachce, aniž by braly zájmy ostatního světa v úvahu.

Macron opravuje Trumpa

3. 6. 2017

čas čtení 1 minuta

 

Francouzská diplomacie: Viděli jsme video z Bílého domu o pařížské dohodě o klimatu. Nesouhlasíme - tak jsme ho změnili. Učiňme svou planetu znovu velkou!

"Pařížská dohoda je špatnou dohodou pro Ameriku a svět."

Odstoupení od pařížské dohody je špatnou zprávou pro Ameriku a svět.

Časy se mění: Irská republika bude mít nyní premiéra homosexuála, který je indického původu

2. 6. 2017

čas čtení 1 minuta


Osmatřicetiletý Leo Varadkar se stane nyní irským premiérem poté, co byl zvolen do vedení irské vládnoucí pravicové strany Fine Gael. Varadkar bude nejmladším premiérem v Evropské unii. V roce 2015 Varadakar veřejně přiznal, že je homosexuál. Donedávna nesmírně konzervativní, ultrakatolická Irská republika, prošla obrovskými změnami, což je nyní dokázáno tím, že si zvolila premiéra indického původu, z etnické menšiny, a homosexuála.

Básnicky bydlí prezident, aneb Bez covfefe ani ránu

2. 6. 2017 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty

V zoufalém boji na zdrženou o přízeň americké veřejnosti už Trumpovi nezabírají ani "alternativní fakta", ani přehršel superlativů, ba dokonce ani miliony robotů vydávajících se za skutečné příznivce na twitterovém účtu. Tento týden se ovšem navzdory propadajícím se prezidentovým preferencím ukázalo, jak daleko už Spojené státy zašly na cestě k autoritativnímu režimu.

Bratranci atentátníka z Manchesteru vyjadřují nad ním svůj hnus a odpor

2. 6. 2017

čas čtení 2 minuty



Isaac a Abz Forjani, bratranci Salmana Abediho, atentátníka z Manchesteru: 

Abych byl upřímný, já to vytlačuju z mysli. Já to nechci vědět. Víte, co chci říct. Je to, totiž, já jsem znal a býval jsem v přítomnosti člověka, který zabil 22 nevinných lidí, i malé děti. Když se jenom na to podívám, malé děti. Je to děsivé i pro rodiče. Zejména když se podíváte na ty děti, mají budoucnost a pak v následující minutě, víte, s radostí šly na koncert.

Reportér: Jaké to bylo být u policejního výslechu? Protože vy kluci jste byli zatčeni. Jaké to bylo? 

Strašný nátlak. Strašný nátlak, víte, dívali se na nás. My jsme byli bratranci, přímí bratranci, i když jsme věděli, že s tím nemáme nic společného. Víte, my jsme se za poslední asi rok od Salmana hodně odcizili. 




Reportér: Když se podíváte zpět, byly nějaké známky toho, že jeho chování, jeho charakter, víte, když se na to podíváte zpět, že by byly nějaké známky?

Proti jednomu konzervativnímu kandidátu v nadcházejících britských volbách bylo zahájeno trestní stíhání

2. 6. 2017

čas čtení 1 minuta



Proti Craigu Mackinlaymu, konzervativnímu kandidátu pro volební okrsek South Thanet, a dvěma dalším činitelům Konzervativní strany bylo zahájeno trestní stíhání za údajný podvod při financování volební kampaně při volbách v květnu 2015.

Podle britského volebního zákona smějí politické strany vydat v každém volebním okrsku na předvolební kampaň jen určité omezené množství peněz. Craig McKinley a další dva činitelé Konzervativní strany jsou obviněni, že pro místní účely používali v kampani celostátní konzervativní autobus a nevykázali tyto náklady.

Promítne se sílící popularita labouristů skutečně příští týden do výsledků britských voleb?

2. 6. 2017

čas čtení 1 minuta

Michael Crick, Channel Four News, Therese Mayové: "Je důvodem, proč jste na tom tak špatně, že kdykoliv se vás lidi zeptají na váš politický program, odpovídáte banalitami a otřepanými frázemi? A dneska zase." Zdroj (od minuty 2,34)  ZDE

V posledních dnech se britským konzervativcům silně nedaří. Důsledkem jsou banality a fráze, jimiž se snaží odpovídat na otázky novinářů, kromě toho se premiérka Theresa Mayová před novináři, před veřejností a před diskusemi schovává.

Z průzkumů veřejného mínění vyplývá, že Labouristická strana konzervativce silně dohání. Podle některých je mezi nimi ve volební podpoře už rozdíl jen 3 procenta.

Promítne se to však skutečně do výsledků voleb? 

Alan Travis, analytik deníku Guardian, upozorňuje, že v ty volební průzkumy, které ukazují, že labouristé téměř úplně dotahují konzervativce, mají přístup k mladým lidem. 

Jenže potíž je, že k volbám spolehlivě chodí jen penzisti. Mladí lidé nikoliv. Proto je velmi nejisté, zda se nyní výrazně sílící volební podpora pro labouristy skutečně příští čtvrtek promítne do výsledků voleb.

Podrobnosti v angličtině ZDE


Přečetli jsme:

Česko kvůli montovnám degeneruje, říká šéf strojírenské firmy Soma Ladislav Verner

2. 6. 2017

čas čtení < 1 minuta

Údělem země je slabá měna odpovídající nestabilním základům české ekonomiky, která během let přichází i o to nejcennější, kvalitu lidí. Důvodem je neschopnost domácích firem nabídnout zahraničním zákazníkům kvalitní finální produkt. „Ve výsledku tu máme drtivou část populace s velmi malými příjmy bez nejmenší šance stát se střední třídou, která ve vyspělých ekonomikách tvoří její jádro,“ říká majitel a šéf strojírenské firmy Soma Ladislav Verner.

Celý článek: ZDE

Trump: Byl jsem zvolen zastupovat občany Pittsburghu, ne Paříže

1. 6. 2017

čas čtení 4 minuty


Trumpa podrazil primátor Pittsburghu:


Fakt: Hillary Clintonová získala v Pittsburghu 80 procent hlasů. Pittsburgh stojí bok po boku se světem a pařížskou dohodu splní.


Spojené státy, druhý největší vypouštěč skleníkových plynů do ovzduší, ruší svůj podpis pod pařížskou dohodou o akcích proti globálnímu oteplování - Trump tvrdí, že by to "poškodilo" americké pracovní příležitosti

Spojené státy se připojí k Sýrii a k Nicaragui jako k jediným dvěma zemím, které nepodepsaly pařížskou dohodu.

"Abych splnil svou slavnostní povinnost Spojeným státům a jejich občanům, Spojené státy odstoupí od pařížské klimatické dohody, ale zahájí jednání s cílem buď se vrátit k pařížské klimatické dohodě, anebo úplně novou transakci za podmínek, které budou férové vůči Spojeným státům," řekl Trump.

 Donald J. Trump says he will withdraw from the Paris Climate Accord - but will begin negotiations to re-enter on terms fair to the USA pic.twitter.com/A7gFqVgA41



Digitál sice nereprezentuje skutečnost, potenciál však ano

Míra odcizení v české společnosti je alarmující

1. 6. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 7 minut

Autor obrázku: Jáchym Bohumil Kartous

Digitální prostor není reprezentativním odrazem skutečnosti. Když kupříkladu předložíte lidem v digitálním prostoru informace o tom, kolik uprchlíků zahynulo za poslední roky ve Středozemním moři nebo o tom, že nemocnice v Motole odmítá poskytnout mimořádnou zdravotní péči malému dítěti, jelikož jeho rodiče nemají zdravotní pojištění, vyvolané reakce nejsou totéž, jako kdybyste konfrontovali tytéž lidi přímo a postavili je do role těch, kdo mají o pomoci rozhodnout. Na druhou stranu, míra často obludného odcizení, které kritické společenskovědní přístupy reflektují od nástupu masové společnosti. Nejde sice o reprezentaci jednání, ale jde o záporný potenciál, který je možné exploatovat v okamžiku společenské krize. A odcizení uvnitř české společnosti se daří vytěžovat skutečně dobře...

Zrušte dopravní předpisy! A zákoník práce!

Hobiti vášnivě diskutují o svobodě...

1. 6. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 3 minuty

Je-li něco zajímavého na českém diskursu, pak je to jeho neomylný instinkt v tom, jak vybrat z mnoha podstatných fenoménů ten nejvíce nepodstatný a udělat z něj událost intergalaktického charakteru. Další skvělou záminkou se stal tzv. protikuřácký zákon, jenž právě vstoupil v platnost. V tomto ohledu jsem vážně překvapen tím, kolik jinak velmi racionálně uvažujících lidí s dostatečným vzděláním, kteří jinak skvěle chápou podstatu termínu "demokratické svobody" a jeho historicky se měnícího významu, je ochotných stát se apologety práva na kouření ve veřejných prostorech. Chápu ještě docela přátele kuřáky, kteří prostě obhajují svou závislost. Obavu však mám o své přátele nekuřáky, kteří se bojí, že by se náhodou mohli dostat mimo hranice liberálního úsudku a tak raději dávají najevo svou skepsi. Údajně proto, že zákaz kouření je omezováním osobních svobod. Prý je představa, že někomu zakážeme v jeho vlastním podniku kouření, naprosto nepředstavitelná. Problém je tedy pravděpodobně v šíři představivosti. Podle stejného úzu je naprosto nepřijatelným omezením svobody, když nám právní řád přikazuje řadou dopravních předpisů, jak se máme chovat za volantem. Naprostou zrůdností v tomto smyslu je povinnost používat pásy. Velkým ochráncům svobod bych také doporučil, aby ústavní stížností nechali zrušit celý zákoník práce, nebo aspoň tu část, která dává zaměstnavatelům určité povinnosti v tom jak se mají chovat k zaměstnancům. Je to přece úplně blbé, protože jsou to jejich firmy a jejich zaměstnanci. Mým drahým přátelům, zkuste uvažovat o tom, že demokracie a svobody od ní odvozené jsou závislé na vývoji poznání. je pro vás synonymem svobody manchesterský kapitalismus, v němž určují pravidla mocní? Vážně jsou pro vás závazné tlachy různých mediálních hobitů, kteří se rozhodli definovat svobodu na základě své nedovzdělanosti? Nebo je pro vás důležitější společenská shoda na tom, že některé společenské fenomény je racionální a žádoucí korigovat na základě dostupného poznání prostřednictvím pravidel tak, aby jejich negativní společenský dopad byl co nejmenší?

Vážení čtenáři, máme-li ve vydání Britských listů pokračovat, potřebujeme trvalou finanční podporu. K provozu Britských listů je zapotřebí přibližně 60 000 Kč měsíčně. Stačilo by, aby 300 čtenářů přispívalo částkou 200 Kč.

Možná si nemyslíte, že je v českém prostředí Britských listů zapotřebí. (Nenávist, kterou vyvolávají, však spíš napovídá, že ano.)

Pokud takový názor zastáváte, pak samozřejmě finančně nepřispívejte. 

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500.   Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Odvrátíme pád lidstva do propasti?

Jaké následky může mít odstoupení Spojených států od klíčové klimatické dohody?

1. 6. 2017 / Daniel Veselý

čas čtení 5 minut

Americký prezident Donald Trump pravděpodobně splní svůj další předvolební slib, neboť podle aktuálních informací míní odstoupit od pařížské dohody o ochraně klimatu, kterou podepsalo téměř 200 států, včetně Indie, Číny a zemí EU. Bílý dům k tomuto vysoce kontroverznímu kroku patrně přistoupí navzdory faktu, že téměř 70 procent Američanů podporuje účast své země na této dohodě. Nic naplat, předvolební sliby se musejí plnit a sloganu „America First“ nemůže stát nic v cestě, a to ani v případě, kdy se v zásadním ohrožení ocitá důstojný život na planetě.

Rusko je proti jmenování Štefana Füleho novým generálním tajemníkem OBSE:

Moskva vede v OBSE protičeskou hru

2. 6. 2017

čas čtení 1 minuta

Koncem června vyprší funkční období generálního tajemníka Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) Lamberta Zaniera. Již za něj hledají náhradu. Kandidátů je pět, ale favorité jsou podle zdrojů listu Kommersant dva: Náměstek ředitele Švýcarské agentury pro rozvoj a spolupráci Thomas Greminger a bývalý eurokomisař Štefan Füle. Nástupce bude vybrán členskými státy konsensuálně. Proti Fülemu se ovšem rozhodně staví Moskva.

Prosíme, přispějte finančně na provoz Britských listů

3. 3. 2017

čas čtení 3 minuty

Milí čtenáři,

na provoz Britských listů potřebujeme měsíčně přibližně 60 000 Kč. Velmi oceňujeme, že čtenáři podstatnou měrou přispěli na provoz našeho serveru v listopadu a v prosinci 2016. Bohužel však tuto finanční podporu potřebujeme trvale,  výdaje udržujeme na minimu, avšak  bez rozpočtu se server provozovat nedá. Prosíme, tedy, uvažte o pravidelném finančním příspěvku ve prospěch BL. Stačilo by, kdyby 300 lidí příspívalo měsíční částkou 200 Kč.

Jako občanské sdružení poskytujeme všem přispěvatelům potvrzení, na jehož základě si finanční dar můžete odečíst od základu daně. 

Přispět můžete i bankovním převodem na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat i z mobilního telefonu, informace o tom jsou níže.

Jak se zbavit oligarchů v politice

1. 6. 2017 / Kryštof Kozák

čas čtení 5 minut

Na první pohled to může vypadat, že bez oligarchů se dnes česká politická scéna neobejde – buď stojí přímo v čele stran, nebo jsou dobře napojeni na jejich vedení. Ani dva nové subjekty na české politické scéně – Realisté a resuscitovaná ODA – nejsou výjimkou. V případě Realistů je klíčové osobní přátelství Petra Robejška s Markem Dospivou z Penty, ODA rovnou vede jeden z nejbohatších podnikatelů v České republice. Oligarchové jsou pro politiku důležití zejména v tom, že mají v podstatě neomezené zásoby peněz, které mohou různými způsoby využívat k tomu, aby získali přízeň voličů – ať už nákupem médií, reklam či billboardů. Ze svého podnikání navíc zpravidla mají základní marketingové know-how, respektive kontakty na špičkové odborníky na marketing, kteří pak stranu prodávají jako každý další produkt. Politický souboj se pak zvrhává ve stínohru sloganů, pomlouvačných titulků a vizuálů, která přispívá k tomu, že většina voličů pak volí „menší zlo“.

Na počest Jiřímu Bělohlávkovi

Černou vlajku vyvěsit na každém domě

1. 6. 2017 / Richard F. Vlasák

čas čtení 1 minuta

Naše vlast má málo tak velkých osobností, jako byl Jiří Bělohlávek. Ach, jak nemám rád minulý čas, když takové zprávy přijdou. Nekrologů bude napsáno hodně, nebudu k nim přidávat. Budou jej srovnávat s Neumanem, Kubelíkem a já nevím s kým, superlativy budou málo. Bude se mluvit o Řádu britského impéria. Málo. Pro mne tento dirigent České filharmonie dosáhl nejvíc, když v roce 2011 pozval k úvodnímu koncertu Pražského jara Symfonický orchestr Pražské konzervatoře, chcete-li, holky a kluky, jimž některým ani nebylo osmnáct. Ten úvodní koncert je víc než entrée, to je národní svátek. Hraje se hymna, je přítomen prezident. První byl Edvard Beneš. Největší uvedení bylo v roce 1990, když se do vlasti z exilu vrátil Rafael Kubelík a vítali jsme obnovení demokracie v Československu. V lóži seděl Václav Havel. A k tomu státnímu aktu, aktu, který připomíná, že svoboda je u nás spojena se vzdělaností a kulturou, pozval pan dirigent Bělohlávek nejtalentovanější hudebníky mezi adolescenty. Byla to odvaha, oni to zvládli a tím ukázali nejen nám milovníkům hudby, ale mladým lidem v jejich věku, že když se člověk snaží a je poctivý v tom, co dělá, může hrát i nejznámější skladbu na světě, Smetanovu Vltavu. Do Boží laskavé ruky Vás, pan dirigente, poroučím a jemu za Vás děkuji.


Pozn. red. V domácím britském publicistickém rozhlase, na stanici BBC Radio Four, která NIKDY nemá žádné zpravodajství z  České republiky, se ve čtvrtek večer v hlavních zprávách v 18 hodin vysílal Bělohlávkův nekrolog.

Rozhovor Britských listů 111:

Proč mají režimy nepotlačitelnou touhu občany pošpinit?

26. 5. 2017

čas čtení < 1 minuta



V tomto rozhovoru Britských listů hovoří Jan Čulík se spisovatelkou a scénáristkou Terezou Brdečkovou o jejím seriálu natočeném pro Českou televizi "Bohéma" o nátlaku autoritářských režimů na národní celebrity a o tom, zda smí občan opustit základní etické hodnoty, když je režim zruší. Je to nesmírně aktuální právě dnes. Rozhovor se vysílá na regionalni televizi.cz, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 26. května 2017.

I vy můžete mít na Regionální televizi před vysíláním Rozhovoru Britských listů za velmi rozumnou cenu svou reklamu. Televize má dosah na půl milionu diváků. Napište si o podrobnosti na adresu redakce@blisty.cz.

Přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE

Jednotlivci jsou důležití

1. 6. 2017 / Igor Daniš

čas čtení 12 minut

Slováci a Češi  příliš nechápou nevraživost mezi Chorvaty, Srby a  Bosňáky. Vnímáme je jako blízké národy. Je to jen pozůstatek války nebo to má hlubší kořeny?

Pochopit se to dá, jenom když znáte historii Balkánu. Kořenem sváru je existence různých náboženství. V každé jedné krizi nebo válce je jeden vítěz a druhý poražený, jeden cítí křivdu a touží se pomstít, a tak se to točí dokola.

Takže válka v 90. letech byla náboženská válka?

Byla, jenom se o ní tak nemluví. Stačí si všimnout  jak občané volili po ní. Volili zástupce jenom podle náboženského vyznání, nikoli podle občanského principu. Katolíci nikdy nevolí pravoslavné a opačně.

Publikujeme část rozhovoru s chorvatským režisérem Lordanem Zafranovičem, jenž žije v Praze. Rozhovor připravil Igor Daniš pro kulturně společenský blog Pole.

Zapojte se, je vás třeba

Diskutujte na Britských listech

18. 4. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

Vážení čtenáři Britských listů, rozhodli jsme se zpřístupnit těm, kdo pravidelně přispívají na provoz jednoho z mála nezávislých médií v ČR diskuse pod články. Rozhodli jsme se tak učinit proto, aby lidé, kteří mají velký podíl na více než dvacetileté existenci Britských listů, měli možnost vyjádřit se přímo k jejich obsahu a přispět svým úhlem pohledu. Od omezení na platící čtenáře si slibujeme též minimalizaci nenávistných, bigotních a scestných komentářů, které vytvářejí z internetových diskusí skládku mentálního odpadu. Sledovat diskuse a hodnotit příspěvky v nich bude mít nicméně možnost každý návštěvník.

Není to ale zabezpečení, které by výskyt digitální pitomosti či zneužití pro propagandistické účely dokázalo eliminovat úplně. Budeme proto diskuse redigovat a příspěvky, které budou obsahovat nepřijatelný materiál (e.g. rasistické výzvy, urážky ad hominem, výzvy násilného charakteru, replikaci prokazatelně konspiračních bludů), budou bez pardonu odstraňovány.

Přístup k diskusím je jednoduchý. Pokud budete mít zájem o diskuse, zaregistrujte se v systému a proveďte vybranou platbu (dle doby trvání přístupu k diskusím). Platby probíhají prostřednictvím systému GoPay. Poté budete mít přístup k diskusím na dobu, kterou jste si předplatili. V případě technických problémů se prosím obracejte na programátora Britských listů Michala Panocha: michal@panoch.net.

Prosíme pravidelné přispěvatele Britským listům, aby možnosti využili a aby přenesli své platby do nového systému, jenž jim umožní přístup k diskusím. Zároveň vyzýváme ostatní čtenáře, aby tuto možnost zvážili. Víme, že Britské listy čte řada velmi zajímavých lidí a velmi oceníme, pokud se podaří na webu Britských listů vytvořit silnou komunitu lidí, kterým vyhovuje kritický přístup a unavuje je digitální spad. Zajímavé příspěvky v diskusích budeme redakčně zpracovávat a vydávat jako samostatné texty. 

Vážení čtenáři, věříme, že se naše rozhodnutí ukáže jako správné a že diskuse přispějí jak k pluralitě relevantních názorů, tak k dlouhodobé udržitelnosti Britských listů. 

Czech President Zeman: Let us sell weapons anywhere. It should not bother us where they end up

1. 6. 2017

čas čtení 1 minuta


Czech armaments industry is an industrial sector like any other and should be exporting its products anywhere in the world, said Czech President Miloš Zeman. He added that the Czech Republic should not be bothered if Czech weapons are then re-exported into conflict areas. Zeman said this on the occasion of the opening of the IDET armaments trade fair in Brno.

According to Zeman, Czech armament exports are often hampered by the official licensing policy because "it limits, in absolutely unsuitable ways, our export to various non-embargoed countries under the pretext that they might be re-exported to less safe countries."

"I always say, this is not our problem," said Zeman. "We export weapons into safe countries and it is up to them what these safe countries then do with these weapons."

Various Czech arms manufacturers complain that it is difficult for the to export weapons abroad due to fierce global competition  and local restrictions. The problem for them is that unlike many other post-Soviet countries, the Czech Republic adheres to the regulations which ban the export of weapons to problematic regions.

Source in Czech HERE

"Haven't we done enough for that scum?" Czechs rage against IKEA for releasing a multicultural advert

31. 5. 2017

čas čtení 1 minuta


Just as many Czechs were angered by a recent advertising leaflet published by the Lidl supermarket which featured a young black man wearing a Lidl jacket, a number of Czechs have now been scandalised by IKEA's facebook advert featuring the firm's Climate Action Challenge, a development programme. 

"Are you a professional designer, do you own a start-up company, are you a student or do you just simply have a creative mind which is interested in our future? Do you have ideas for inspirational and practical solutions to fight climate change? Do you wish to help people how to come to terms with the impact of climate change? Join the Climate Change Challenge, which is supported by the IKEA Foundation http://bit.ly/2pU00U6"

"Why are you manipulating us trying to force us to respect the refugees and their culture and to help them? What does this have in common with a commercial firm such as IKEA? We reject multiculturalism. Sweden is a proof of how damaging multiculturalism is," said one of the critics.

Martina Navrátilová požaduje, aby byla přejmenována melbourneská aréna Margaret Courtové

1. 6. 2017

čas čtení < 1 minuta




Martina Navrátilová, která velmi aktivně vystupuje na Twitteru, mimo jiné proti Donaldu Trumpovi, požaduje, aby Austrálie zrušila pojmenování melbournské arény po Margaret Courtové, bývalé světové tenisové jedničce, 74, která se tento týden vyjádřila, poté, co se stala pastorkou, že je tenis "plný lesbiček" a že transgenderové děti jsou "ďáblovým dílem". 

Courtová také zaútočila na australský program proti šikanování homosexuálů ve školách. Tvrdí, že je tento program dílem "homosexuální lobby" a že se snaží "dostat se do myslí dětí".

Čechoameričanka Navrátilová, která si v roce 2014 vzala  za svou dlouhodobou partnerku Julii Lemigovou, stojí v čele požadavků, aby australský tenisový kurt byl přejmenován: "Oslavujeme svobodu projevu, ale to neznamená, že nemá následky - ne trest, ale následky," napsala Navrátilová v otevřeném dopise, který zveřejnila Fairfax Media. 

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

Trump "se rozhodl zrušit svůj podpis pod pařížskou dohodou o boji proti globálnímu oteplování"

31. 5. 2017

čas čtení 1 minuta

 

Podle dvou neidentifikovaných zdrojů se Donald Trump prý rozhodl odstoupit jménem USA od pařížské dohody o boji proti globálnímu oteplování. 

Znamená to, že jen Spojené státy, Sýrie a Nikaragua se nebudou účastnit akcí v rámci pařížské dohody. Vážně ji to ohrozí, protože dohoda očekává podstatné akce od států, které vypouštějí velké množství skleníkových plynů, které způsobují zvyšování hladiny moří, sucha a silné bouře.

Dohoda, kterou v Paříži roku 2015 podepsalo téměř 200 zemí, chce omezit globální oteplování snížením emisí CO2 pálením fosilních paliv. Spojené státy podle této dohody měly snížit do roku 2025 své emise CO2 ve srovnání s rokem 2005 o 26-28 procent.

USA vypouští do ovzduší druhé největší množství CO2 po Číně. 

Podrobnosti o odstupu USA od pařížské dohody vypracovává Scott Pruit, Trumpův ředitel amerického Úřadu pro ochranu životního prostředí. Trumpovo rozhodnutí odstoupit od pařížské dohody ovlivnil dopis od 22 republikánských senátorů, kteří to požadovali. 

Podrobnosti v angličtině ZDE

Pochybná adresnost jedné charakterizační zkratky

1. 6. 2017 / Miloš Dokulil

čas čtení 3 minuty


Prezident Zeman si už hezkých pár dní činí starosti s tím, zda v těch nedávno vyhlášených demisích má figurovat taky jméno pí. ministryně Valachové. Mínil jí to dokonce osobně rozmluvit. Přitom se zrovna teď navíc začal projednávat kariérní řád učitelů; nejdřív v Senátu. A v Poslanecké sněmovně může dojít k jeho projednávání teprve 27. června, aniž je takto záruka jeho projednání. Ministryně Valachová by zřejmě teď neměla nikomu dalšímu předávat dořešení tohoto materiálu, když již se jím začala závažně zabývat ve fázi schvalování. Přitom stále jakoby visí ve vzduchu její původní žádost o odvolání z funkce.

Rusko oznámilo, že podporuje pařížskou dohodu o boji proti globálnímu oteplování

1. 6. 2017

čas čtení 1 minuta



Těsně před očekávaným oznámením Donalda Trumpa, že USA odstoupí od pařížské dohody o boji proti globálnímu oteplování, oznámila ruská vláda, že pařížskou dohodu podporuje, a dodala, že bude méně efektivní bez účasti jiných zemí. 

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov konstatoval: "Prezident Pution tuto konvenci podepsal v Paříži. Rusko ji považuje za nesmírně důležitou. Zároveň je zjevné, že efektivita této konvence bude bez klíčových účastníků omezena." 

Bodláky Václava Duška

Partajní mazánkové v době surové

1. 6. 2017 / Václav Dušek

čas čtení 3 minuty

Lidi, není přesto, když je doma i jinde husto. Televizní obrazovka, častokrát zrcadlo ubohosti, zmaru, hlouposti, zla a sociálního temna – v pořadu, kde nit nezůstane na diskutujících, spíše hádajících se, suchá; nářky nespokojených diváků zbytečné, televize ukazuje diváctvu v podřipském kraji, čeho jsou bytosti posedlé netolerancí schopny. Přehlídka řvounů, prskalů, nimrů a pohádkových Honzů defiluje před zraky televizní rodiny – hle, co utajených hereckých talentů se povaluje utajeno v domácké politické kuchyni. Nechte chrochtat překrmené, komedie o lidech vyvolených a jejich křišťálově čistých charakterech vás nemine; Jana a Petr, láska a láska, rovná se nad láska! Handly, piruety, miliony – utajené laboratoře pravdy hlásí stále poklesky slavných.

Proč Theresa Mayová lže?

1. 6. 2017

čas čtení 2 minuty

 



Moderátor Channel Four News: Proč Theresa Mayová chodí a říká věci, které nejsou pravda? Jako dneska, když tvrdila, že Jeremy Corbyn a Labouristická strana chtějí neřízenou migraci. To přece není pravda.

Podle nejnovějšího průzkumu deníku The Times mají v Británii konzervativci už náskok jen 3 procenta

1. 6. 2017

čas čtení < 1 minuta

 Tonight: Times/YouGov regular weekly poll shows 3pt Tory lead. (Poll different to YouGov model but Tory lead same) pic.twitter.com/E4bAngUauq

Na televizním okruhu BBC 1 se ve středu konala v hlavním vysílacím čase v 19.30 devadesátiminutová debata šéfů britských politických stran. Šéfka Konzervativní strany Theresa Mayová se ji neúčastnila, ačkoliv tyto předčasné volby vyhlásila. Pravila, že se s šéfy ostatních stran "nebude hašteřit".


Deník Times: Je skutečně možné, že konzervativci v těchto volbách přijdou o poslanecká křesla?


EU neoliberální a imperialistická

1. 6. 2017

čas čtení < 1 minuta

V souvislosti s rozhovorem místopředsedy německé levicové strany Die Linke Tobiase Pflügera pro A2larm vyjímá redaktor BL Daniel Veselý na Facebooku z textu následující pasáž:

Stále nesnesitelnější diktát EU

1. 6. 2017

čas čtení < 1 minuta

Na další otřesné důsledky diktátu EU upozorňuje na Facebooku český podnikatel a filantrop Martin Hausenblas. A v diskusi se dokonce najdou tací, kteří na tom nevidí nic špatného!

Co je "covfefe"? Zbláznil se už Trump?

31. 5. 2017

čas čtení < 1 minuta



Internet šílí nad pozdněnočním výrokem na Twitteru od Donalda Trumpa:

"A to navzdory veškerému zápornému tiskovému covfefe."

Antony Brian Smith k tomu dodal:

"A to byla chvíle, kdy se Trump stal prsiduwhirw."


31 milionů osob, které Trumpa sledují na Twitteru, tím bylo poněkud znepokojeno. Doména covfefe.com byla okamžitě kýmsi zabrána:





Trumpův výrok vyvolal okamžitě obrovské množství ironických a satirických tweetů, výběr z nichž naleznete ZDE

 



Švýcarský soud pokutoval muže, že "likeoval" pomlouvačné výroky na Facebooku

31. 5. 2017

čas čtení < 1 minuta



Okresní soud v Curychu pokutoval uživatele Facebooku, který obvinil aktivistu za práva zvířat Erwina Kesslera z rasismu a z antisemitismu a "likeoval" několik výroků od dalších lidí o Kesslerovi, o nichž soud rozhodl, že jsou pomlouvačné.

Kessler žaloval úspěšně více než deset osob, které napsaly na Facebook o něm pomlouvačné výroky, avšak nyní se stalo poprvé, že soud ve Švýcarskou odsoudil muže k pokutě jen proto, že pod pomlouvačné výroky jiných lidí umístil své "likey".

Soudce konstatoval, že muž, který "likeoval" pomlouvačné výroky o Kesslerovi, tím je rozšířil mezi svými přáteli, a tak je "zpřístupnil velkému množství lidí".  Muž byl potrestán podmínečnou pokutou ve výši 4000 švýcarských franků.

Podrobnosti v angličtině ZDE
 

Trump eskaloval konflikt s Německem

31. 5. 2017

čas čtení < 1 minuta



Němci nechápou, proč na ně Trump útočí, zatímco se přátelí s diktátory ze Saúdské Arábie a z Ruska

V úterý v 6.40 ráno washingtonského času napsal Trump na Twitteru:

"Máme MASIVNÍ obchodní deficit s Německem, a oni platí DALEKO MÉNĚ než by měli do NATO a pro armádu. Velmi špatné pro USA. To se změní."

 



Němečtí činitelé mají pocit, že Trump dává přednost vztahům s autoritářskými zeměmi, jako je Saúdská Arábie, Turecko nebo Rusko. V Saúdské Arábii řekl tam shromážděným diktátorům, že tam "nepřijel, aby tam kohokoli poučoval", kdežto shromáždění demokraticky zvolených evropských politiků v Bruselu poučovat neváhal. 

Návrat socialismu v dopravě, vodárenství a odpadech

31. 5. 2017 / František Řezáč

čas čtení 1 minuta

 
Jak oznamuje MFD, chystají se kraje zřídit znovu krajské podniky pro autobusovou dopravu, které se za socialismu jmenovaly ČSAD, Československá automobilová doprava. 

Tržní komsomolci pod vedením Václava Klause zprivatizovali fungující městské podniky v dopravě, vodárenství, úklidu měst a hospodaření s odpady. 

S tím šla ruku v ruce snaha rušit lokální železnice. V tom byl proslulý zejména ministr privatizace Tomáš Ježek. 

V jedné teledebatě se svěřil Bubílkové a Černému, že při výjezdu z Prahy na Tachovsko musela jeho šestsetřináctka čekat u přejezdu, až přejede motoráček. A on v něm skoro nikdo nebyl! Zrušit, volal. 

Je to lhářka, ne, ne, ne!

31. 5. 2017

čas čtení 1 minuta





Populární píseň britské skupiny Captain Ska, která charakterizuje konzervativní premiérku Mayovou jako "lhářku" a Británii jako "rozbitou zemi" se umístila v žebříčku iTunes na prvním místě, i když ji na britských rozhlasových stanicích neuslyšíte. Kvůli zákonům o nestrannosti politického vysílání v předvolebním období ji žádná rozhlasová stanice nehraje.

Píseň "Lhářka, lhářka!" bude tento týden zřejmě nejvyšším novým hitem v oficiálním žebříčku britských singlů, přesto však se v rozhlase neozve.  

Píseň obsahuje fragmenty projevů politiků z Konzervativní strany a má refrén "Je to lhářka, nemůžete jí věřit, ne, ne, ne."

Další písně skupiny Ska se zaměřují na chudobu v Británii, na problémy drasticky podfinancovaného školství a na škrty v policii.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Podle nynějších odhadů budou mít britští kozervativci o 16 poslaneckých křesel méně, než je parlamentní většina

31. 5. 2017

čas čtení < 1 minuta


ODS žije v 19. století

31. 5. 2017 / Martin Horut

čas čtení 2 minuty

ODS se pod Petrem Fialou již po několikráte očišťovala a reformovala. Její recept na politické vítězství však zůstává stále tentýž: „Zjednodušme to!“ láká nás stranický lídr z facebookového billboardu. Nižší daně, vyšší platy! Jestliže díky nižším daním vypadnou státní příjmy, ODS ráda ušetří – nenasytný stát je tak jako tak nutno zredukovat.

Norsko zdigitalizuje nigerijské knihy

31. 5. 2017

čas čtení 1 minuta

Norská Národní knihovna oznámila, že zdigitalizuje nigerijskou literaturu, když uzavřela bezprecedentní dohodu, která má vést ke vzniku "africké digitální knihovny".

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za květen 2017

4. 6. 2017

čas čtení 1 minuta

V květnu 2017 přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 67 213.44(včetně poplatků za přístup k diskusnímu fóru ve výši 26 769,44 Kč).  Výdaje na provoz Britských listů byly 66 360.50 Kč. 

Zůstatek byl koncem května 2017 147 226.37 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

45112