Rusko je proti jmenování Štefana Füleho novým generálním tajemníkem OBSE:

Moskva vede v OBSE protičeskou hru

2. 6. 2017

čas čtení 1 minuta
Koncem června vyprší funkční období generálního tajemníka Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) Lamberta Zaniera. Již za něj hledají náhradu. Kandidátů je pět, ale favorité jsou podle zdrojů listu Kommersant dva: Náměstek ředitele Švýcarské agentury pro rozvoj a spolupráci Thomas Greminger a bývalý eurokomisař Štefan Füle. Nástupce bude vybrán členskými státy konsensuálně. Proti Fülemu se ovšem rozhodně staví Moskva.


Funkční období úřadujícího generálního tajemníka OBSE končí 30. června. K tomuto datu musí organizace rozhodnout o nástupci italského diplomata. Toho vybírají členské státy na základě konzultací. Přitom konečné rozhodnutí je přijímáno konsensem všech 57 členů.

Uchazečů o funkci je celkem pět. Kromě Füleho a Gremingera se o post zajímají bývalý kazašský ministr zahraničí Erlan Idrisov, bývalý předseda Parlamentního shromáždění OBSE Ilkka Kanerva a běloruská velvyslankyně v Rakousku a stálá představitelka při OBSE a mezinárodních organizacích ve Vídni Jelena Kupčina.

17. dubna ruské ministerstvo zahraničí oficiálně oznámilo, že Moskva podporuje kandidaturu běloruské uchazečky. Zdroje v sekretariátu OBSE tvrdí, že zpočátku její šance nevypadaly špatně, v neposlední řadě z genderových důvodů. OBSE ještě nikdy neměla v čele ženu.

Nicméně poté co běloruská policie v únoru a březnu rozehnala masové protestní akce a zadržela demonstranty řada členů EU dala najevo, že nejsou ochotni "odměnit Minsk za špatné chování".

Nyní se za favority považují Füle a Greminger - přičemž Moskva je kategoricky proti Fülemu, kterého označuje za "otce" ukrajinského majdanu.

Podrobnosti v ruštině: ZDE

0
Vytisknout
9613

Diskuse

Obsah vydání | 5. 6. 2017