Peklo v Libyi: Tábor smrti pro uprchlíky, jejichž věznění financuje Evropská unie

8. 6. 2019

čas čtení 5 minut

 

Dostávají jen půl pohárku vody denně

Tito zoufalí lidé v těchto záběrech zoufale volají o pomoc. Channel 4 News získaly tyto záběry od eritrejských migrantů a uprchlíků. (Lidé prchají ze stalinského režimu v Eritreji, kde je například celoživotní povinná vojenská služba.) Tito lidé jsou vězněni ve vládním libyjském vazebním středisku nedaleko města Zintan. Amatérsky vyrobené transparenty, napsané rajčatovou pastou na prostěradla vypovídají o jejich strašlivém osudu. Tito lidé svědčí o tom, že jsou v tomto vězení postupně zabíjeni. Zatímco se svět k nim obrátil zády.





Do těchto vazebních věznich jsou sváženi uprchlíci, které ve Středozemním moři pochytá libyjská pobřežní stráž, financovaná Evropskou unií. V některých případech se spikli zkorumpovaní vězeňští strážci s pašeráky lidí a mučí tyto lidi ve snaze získat od jejich příbuzných výkupné. Záběry mučení totiž pro příbuzné zveřejňují na sociálních sítích. Jiná vazební střediska se stala přímým terčem útoků místních bojůvek. Jejich cílem je buď uprchlíky okrást, anebo je donutit stát se bojujícími členy jejich jednotek.

Vazební tábor v Zintanu je považován za nejhorší v Libyi. Oficiálně bylo potvrzeno, že od loňského září tu zemřelo více než dvacet vězňů. Hovořili jsme s dvaadvacetiletým Eritrejcem jménem Esfaj:

"My v Zintanu umíráme, hladovíme, máme hlad, trpíme nemocemi. U spousty lidí vznikly duševní choroby. Já nemůžu vysvětlit, co cítím, nemohu se ovládat, protože my umíráme!"

V Libyi je 26 vazebních táborů pro uprchlíky. Většina z nich je rozmístěna kolem hlavního města, Tripolis a kolem pobřežních měst. Ale  Zintan je ve vzdálenosti 170 km, v horách, na poušti. Je izolován a zapomenut. Je to místo zlovolného a smrtícího zanedbávání lidí.

Tohle je například ranní fronta na doušek vody. Kohoutky s vodou pouštějí stráže jen na 10 minut denně, a to ve 4 hodiny ráno. Věznění uprchlíci svědčí, že každý dostávají jen jeden pohárek vody denně. A v těchto záběrech někteří už tu frontu nedokáží vydržet a dojde k potyčce.

Nikdo zde neviděl vnější sluneční světlo po dlouhé měsíce. Veškeré jídlo se dodává tímto malým otvorem. Vězni nám sdělili, že dostávají jednu malou krabici kuskusu nebo suchých těstovin pro dva lidi denně. V důsledku toho v táboře vládne hladomor. Lidi tady hladovějí. Avšak úřadům je to jedno.

V tomto táboře stráže do vazebního hangáru vůbec nevstupují. Červi se hemží v obrovské hromadě odpadků a hnijících potravin, kterou stráže nechaly vzniknout v obytném prostoru pro uprchlíky během mnoha týdnů.

Toto jsou záchody. Několik kyblíků z umělé hmoty pro více než 650 lidí.

Toto děsivé zanedbávání lidí vede k epidemiím zápalu plic, svrabu, průjmů a horších nemocí. Všichni tito muži například mají tuberkulózu, která se dá lehce vyléčit šestiměsíčním léčením antibiotiky. Avšak nikdo s potřebnými léky Zintan už po mnoho měsíců nenavštívil. A od loňského září zemřelo na neexistující zdravotní péči 22 osob. Včetně osmiletého chlapečka z Gambie jménem Abdul Aziz Zabuka  a jeho otce.

Migranti obviňují Úřad OSN pro uprchlíky, že se na ně vykašlal. UNHCR však sdělil Channel 4 News, že se nevládní organizace v poslední době snažily pomoci, avšak libyjské úřady jim v tom zabránily.

"V Libyi není jediné vazební středisko, které by bylo přijatelné pro ubytování uprchlíků a migrantů. Všechny zadržované osoby by měly být okamžitě propuštěny."

Channel 4 News získaly tyto fotografie lidí, kteří v Zintanu zemřeli. Tito lidé nespáchali žádné trestné činy. Všechno to byli Eritrejci, oficiálně registrovaní jako uprchlíci, kteří mají právo na bezpečný azyl.  

Komisař EU odpovědný za migraci nám nedávno sdělil, co si myslí o libyjských táborech:

Dimitris Avramopulos, evropský komisař pro migraci: "Jsou děsivé. Je to ostudné. Pro celý svět."

Reportér: V současnosti Evropská unie financuje libyjské pobřežní stráže. Ty odvážejí uprchlíky do vazebních středisek, o nichž vy říkáte, že by měla být zlikvidována.   Uznáváte, že je to děsivá ironie?

Dimitris Avramopulos: Ano.

Reportér: Ale proč se to děje?

V Zintanu končí kolektivní protest křikem společného zoufalství.

"Nás vězní v pekle. Ve spánku se modlíme. Jsme zoufalí, bez naděje. Lidi po celém světě by měli vědět o naší bolesti. Spousta lidí ve vazebním středisku umírá, nejsou schopni vypovědět svůj příběh." Nezletilí, nevinní uprchlíci."

Všichni tito lidé dospěli k názoru, že tu byli záměrně zanecháni, aby zemřeli. A pokud se věci rychle nezlepší, zřejmě mají pravdu.



Rozhovor Britských listů 222. Jsem zatracený udavač

7. 6. 2019

čas čtení 1 minuta


Jsme okupováni či uzurpováni Západem a bylo by to pod Čínou či Ruskem daleko lepší? Je Bohumil Kartous jako mluvčí Českých elfů udavač, protože se tím, že poukazuje na nesmysly a lži na internetu, identifikuje s dnešním "nepřátelským" režimem České republiky? Je česká státní moc vůči společnosti zlá a kdo upozorňuje na nedodržování zákonů, je udavač? Je demokracie absolutní svoboda a nemáte žádné povinnosti, nic dodržovat nemusíte a máte právo šířit jakékoliv lži a jakoukoliv nenávist? Je trvalá, nizká, všudypřítomná míra rasistické nenávisti škodlivá, protože své oběti  odlidšťuje? Jestliže budete nadávat židům či muslimům na internetu, nesete odpovědnost za to, že zase jednou nějaký vězeňský dozorce v paneláku v Chomutově zastřelí Roma "jako psa"? O tom a o dalších tématech hovoří v tomto Rozhovoru Britských listů Jan Čulík s Bohumilem Kartousem. Rozhovor se vysílá v Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 7. června 2019.

Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE

Víte, že tento den před 29. lety se v Československu konaly první svobodné volby?

8. 6. 2019

čas čtení < 1 minuta

Vyhrálo Občanské fórum.

Televize BBC, (kde ty časy jsou) - poté, co věnovala celé jaro 1990 asi čtyřiceti hodinami pořadů nejrůznějším aspektům československé kulturní historie (a přehlídkou českých filmů) - završila tuto sérii věnovanou Československu, živým vysíláním z Václavského náměstí během prvních československých postkomunistických demokratických voleb. Pořad moderoval známý reportér John Simpson. (JČ)




Setkání německého a britského vojáka v Normandii po 75 letech

7. 6. 2019

čas čtení 2 minuty

"Nyní jsme přáteli."

"Jsme víc než to. Jsme bratři."


Rozumné sdělovací prostředky upozorňovaly během všech ceremonií, připomínajících jak v anglickém Portsmouthu, odkud invaze vyplula, tak v Normandii, kde přistála, nynější pětasedmdesáté výročí "Dne D", spojenecké invaze do Evropy, jíž začala konečná porážka nacistického Německa, jako obrovskou obět tisíců vojáků, kteří byli usmrceni na normandských plážích, pětasedmdesát let dlouhému míru a v posledních desetiletích i sjednocení Evropy v Evropské unii, která je nyní hlupáky nebezpečně znovu ohrožována.

Nyní devadesátiletí až století účastníci invaze do Evropy v červnu 1944 upozorňují, že ne oni, oni nejsou hrdinové a neměli by být oslavováni. Hrdiny byli jejich dvacetiletí kamarádi, kteří byli při invazi v Normandii usmrceni a na něž dnešní devadesátníci stále osobně vzpomínají. Byla ta oběť tisíců lidí nadarmo, protože jsme už zapomněli, že nám spolupráce mnoha národů (na invazi v Normandii se podíleli i Čechoslováci) přinesla dlouhodobý mír a prosperitu? (JČ)

Channel 4 News přinesly reportáž o setkání dvou více než devadesátníků, kteří se před pětasedmdesáti lety měli navzájem usmrtit: Němce, Paula Golze, jemuž bylo v  roce 1944 teprve osmnáct, a Angličana Harryho Reida, jemuž bylo tehdy devatenáct.


Angličtí a němečtí veteráni z druhé světové války se setkali při vzpomínkových akcích na "Den D":

"Jsem tak rád, že vás vidím a že vás mohu vzít za ruku, a říci, Bůh ti žehnej. Jsme partneři. Kdysi jsme byli na opačných stranách, ale teď jsme společní partneři."

"Samozřejmě!"

" - partneři při znovuvybudování světa."

Mohli se na této pláži před 75 lety navzájem usmrtit, když bylo německému vojáku Paulu Golzovi teprve osmnáct a britskému vojáku Harrymu Reidovi 19.

"Můj selský rozum mi říká, že bylo tehdy mnoho lidí, kteří chtěli mír. A jejich hlasy, jako tak často, byly umlčeny."

"Podívejte se na ty hřbitovy. Ti lidé zemřeli za nás. Teď máme 75 let mír."  

"Udržujme mír. Bůh ti žehnej."

"Teď jsme přátelé."

"Jsme víc než to. Jsme bratři."

 

Macron Trumpovi: Splňte příslib Normandie

7. 6. 2019

čas čtení 2 minuty



Francouzský prezident pochválil multilateralismus NATO a Evropské unie, ale vyjádřil i vděčnost Spojeným státům





Francouzský prezident Emmanuel Macron při vzpomínkových akcích na 75. výročí invaze západních spojenců protiněmeckým nacistům v "Den D" požadoval přímo od Donalda Trumpa, aby Trump splnil "příslib Normandie" a podpořil základ poválečného míru, jako jsou organizace Evropská unie a NATO.

Obletují i růži evropské "motýle"?

7. 6. 2019 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty

Druhý evropský audit poukázal kromě problémů Agrofertu i na podobné potíže vzkříšené společnosti Agrotrade (po první zůstalo 600 milionů dluhů), kterou většinově vlastní otec a řídí bratr ministra zemědělství Miroslava Tomana (ČSSD). Ministr navíc v minulosti sám působil ve zmíněné "rodinné firmě", která podle zjištění investigativního týmu Pirátů a českých novinářů čerpala dvoumilionovou dotaci na drůbežárnu Xaverov. Ministr ovšem důrazně popírá, že by se audit týkal této kauzy.

Zapomenutá lekce ze dne D

7. 6. 2019

čas čtení 2 minuty

Zástupci řady zemí si připomínají spojenecký výsadek v Normandii před 75 lety gigantickou šou. Ale někteří zapomínají na poučení, která si musíme z 2. světové války vzít, tvrdí Martin Muno.

Británie: Ultrapravičák Farage prohrál v doplňovacích volbách v Peterborough, ale jen těsně

7. 6. 2019

čas čtení 1 minuta


Ve východoanglickém městě Peterborough se ve čtvrtek konaly doplňovací volby, protože tamější labouristická poslankyně byla odvolána z funkce za to, že lhala policii ohledně pokuty za nepřiměřeně rychlou jízdu.

Ve volbách zvítězila Labouristická strana a poslanecké křeslo si tak udržela, ale jen těsně. Labouristická kandidátka Lisa Forbes získala 10 484 hlasů a porazila kandidáta Farageovy ultrapravicové Brexit Party, který získal 9801 hlasů, těsným rozdílem 683 hlasů. Relativně nízké vítězství labouristů bylo způsobeno nejen nejasnou a nekompetentní politikou Jeremyho Corbyna, ale zřejmě i hněvem místních lidí nad chováním předchozí labouristické poslankyně. Nicméně Farageovi ultrapravičáci nezvítězili. Volební účast byla relativně nízká, 48 procent.

Itálie: Salvini útočí na soudkyně

7. 6. 2019

čas čtení 2 minuty



Matteo Salvini, italský ultrapravicový ministr vnitra, ohrožuje nezávislost italského soudnictví. Salvini zaútočil na tři soudkyně, které se postavily proti jeho fundamentalistické protiimigrační politice.

Ve svém boji proti soudcům konstatoval Salvini, že požádá státní prokuraturu, aby zkoumala, zda se soudci měli zdržet a neměli vydat rozsudky v případech týkajících se imigrantů, protože jejich názory jsou v rozporu s italskou vládní politikou ohledně bezpečnosti a imigrace.

30418

Rasistické Záběhlice

6. 6. 2019

čas čtení < 1 minuta

Posílám pár fotek z pražských, rasistických Záběhlic. Fotky  jsou z června 2019, nicméně takto to v ulicích vypadá celý rok. Nikdo s tím nic nedělá. Kromě rasistických nápisů stojí za povšimnutí úroveň veřejného prostoru pražské periferie, která je rok od roku horší, píše Marika Muchová.


Babišův pád zásadní problémy české společnosti nevyřeší

6. 6. 2019 / Daniel Veselý

čas čtení 4 minuty

Naprosto souhlasím s tvrzením Borise Cveka v článku Babiš je jen symptom, že v české politice se nyní nebojuje za zastavení skandálních rozkrádaček evropských fondů, nýbrž o to, kdo bude moci beztrestně krást. Tato teze plně vystihuje bídnou úroveň polistopadové politiky, jakož i chronickou apatii a znechucení z ní – a nezáleží na tom, zda je u vesla nominálně demokratický politik či populistický oligarcha. Je to globální trend, a je jedno, zda má tradičně nespravedlivá správa věcí veřejných elegantní háv anebo směšný oranžový příčesek.

Rozhoduje se ve volbách. Je potřeba dojít na venkov

5. 6. 2019 / Jiří Hlavenka

čas čtení 3 minuty

Tak, a teď si zhmotněme noční vlhký sen: Babiš se ráno taky probudil, uznal že proti němu je až moc lidí a podal demisi.

To je velké vítězství demonstrujících i miliónů jeho dalších odpůrců, že? Ne tak docela. Babiš odejde z vlády, ale nadále bude mít jeho firma 78 poslanců, i nadále bude řídit vládu. I nadále zůstanou jeho zaměstnanci holdingu ministry, předsedou vlády bude jmenován nějaký dobračisko s reputací typu Petra Vokřála, nebo volba padne na ty zcela úslužné, Brabce nebo Schillerovou. Holding nepřijde ani o kraje, ani o města. Naopak bude moci nyní zcela volně brát dotace, ministerstva budou jako na běžícím pásu schvalovat zákony vyhovující holdingu. Rovnítko mezi "stát" a "Agrofert" zůstane; akorát už nás nebude mít EU za co honit. Obrovská síla, která se nashromáždila v demonstracích, se rozplyne - zmizí hlavní cíl.

Proč ČSSD není v opozici

6. 6. 2019 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Ještě jsem se tak mimoděk zamyslel nad argumentem, často používaným v ČSSD, proč zůstat v Babišově vládě. Prý by ČSSD jako opoziční strana nebyla vidět mezi tolika jinými stranami, které oponují Babišovi. Zanikla by, abych se to nějak pokusil nazvat sám za sebe, v „houštině trpaslíků“.

To je ovšem velmi zvláštní pohled, protože ČSSD by mezi opozicí byla jedinou levicovou a zároveň demokratickou stranou. Co mají říkat strany jako ODS, TOP09, STAN a KDU-ČSL? Ty by se měly oprávněně bát, že je voliči přestanou brát vážně, že je budou navzájem zaměňovat. A přesto se jim v opozici daří výrazně lépe než ČSSD ve vládě.

Život po „Andym“

6. 6. 2019 / Albín Sybera

čas čtení 6 minut


Zbaví se česká oligarchická struktura Babiše a společně s ním i hnutí „Milion chvilek pro demokracii“? Anebo maskota „Andyho“ podrží přiznáním mu titulu českého Orbána ?

Rozhovor Britských listů 221. Eurovolby: Největší vliv budou mít v EU STAN, TOP 09 a Piráti

31. 5. 2019

čas čtení 1 minuta



Politika ve střední Evropě je posunuta k extrémům, k populismu a k nacionalismu. Středoevropští politikové říkají na veřejnosti takové věci, jaké by třeba rakouským nebo německým populistickým stranám vůbec neprošly. V západní Evropě existuje jiná optika. Z českých politických stran budou mít v Evropské unii mít největší vliv STAN, TOP 09 a piráti, protože budou členy těch poslaneckých klubů, které budou rozhodovat. Velký vliv a energii budou mít v Evropském parlamentu při procesu integrace liberálové a zelení, kteří zaznamenali v eurovolbách podstatné úspěchy. Vytvořit internacionálu z nacionalistických stran je nemožné. O těchto a dalších důsledcích voleb do Evropského parlamentu na domácí české i celoevropské scéně hovoří v tomto Rozhovoru Britských listů Bohumil Kartous s politologem Jiřím Pehem. Rozhovor se vysílá v Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 31. května 2019.

Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE

Mezitím v Absurdistánu 102:

Jaké to bylo v Polsku před eurovolbami

6. 6. 2019 / Tomasz Oryński

čas čtení 14 minut

Je tomu více než měsíc, co jsem napsal poslední článek v sérii Mezitím v Absurdistánu. Částečně to bylo kvůli mé práci na článku o židovských záležitostech, který vyžadoval rozsáhlý výzkum, částečně protože jsem musel dělat jinou práci. To znamená, že pokud jste nečetli o polském vývoji jinde, nevíte, co se dělo po celou dobu během předvolební kampaně pro volby do Evropského parlamentu. Takže se v tomto článku podívejme podrobněji, co se stalo v tomto období.

29596

Ném serete, Agroferte

6. 6. 2019 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty

V reakci na první návrh auditu EK Andrej Babiš prudce otočil českým zahraničněpolitickým kormidlem. Obratem se přesunul na pozice dosud zastávané spolupracujícími extrémistickými stranami SPD a KSČ(M) ZDE. A málo platné: Kdo v tomto geografickém prostoru válčí s Bruselem, vzdaluje se od něj automaticky směrem na východ.

Pondělní výpadek Britských listů

21. 5. 2019

čas čtení 4 minuty

 

Pondělní téměř celodenní výpadek Britských listů byl nepřímo způsoben finančními problémy. Vzhledem k tomu, že od čtenářů v současné době nedostáváme dostatečné množství příspěvků na provoz, nejsme schopni hradit náklady na technický provoz serveru a na spotřebu elektřiny serveru, která je v důsledku relativně velké čtenosti relativně velká. Mělo to včera nepřímé technické dopady, které se podařilo odstranit až s nejvyšším úsilím po mnoha hodinách práce.

Jsme velmi vděčni čtenářům, kteří na provoz Britských listů finančně přispívají, avšak v současnosti je to kolem 40 000 Kč měsíčně, kdežto výdaje jsou každý měsíc kolem 80 000 a v některých měsících v důsledku nepředvídaných nákladů stoupnou na 100 000. Uznáte, že v takové situaci nemají Britské listy zrovna dlouhodobé výhledy.

Dívám se na to docela pesimisticky. Je paradoxní, že v době, kdy se Evropa, a zejména střední Evropa, propadá do temnoty a je z mnoha důvodů vážně ohrožena demokracie, drtivá většina českých občanů se nechá manipulovat nesmysly, jaké například předvolebně šíří Andrej Babiš o imigrantech a uprchlících   (odborníci systematicky poukazují, že tam, kde jsou migranti, dochází k výraznému ekonomickému rozvoji, vyplývá to zajímavě například z podrobných amerických studií daňových přiznání občanů v jednotlivých místech USA -  podívejte se například na knihu datového analytika New York Times Sethe Stephense-Dawidowitze Everybody lies, obsahuje k této věci nesmírně zajímavé údaje, ke knize se vrátíme recenzí -  ČR a střední Evropa obecně už nyní zápolí v důsledku blokace migrantů a v důsledku stárnutí s ekonomickými problémy).

Jak varuje organizace Avaaz, Dezinformace jsou proměňovány ve zbraně používané proti nám!  Je paradoxní, že přestože to lidem škodí, nechávají se ovlivňovat především dezinformacemi a hlubinnou manipulací prostřednictvím vyvolávání emocí a strachu. Je ostudné, že namísto toho, aby politikové vystoupili a řekli:"Lidi, neblbněte", se cíleně snaží ku prospěchu svých krátkodobých zájmů těchto iracionálních emocí, založených na nesmyslech, zneužívat ve svůj prospěch. Nikdo nevystoupí jak Masaryk a neřekne lidem, jak co je. (Přestože se Babiš lživě stylizuje do pózy Masaryka a tzv. "novináři" mu to tisknou.)

Tak, jak píšu, vyhlídky jsou špatné. Racionálními a věcnými informacemi většinu lidí nepřesvědčíme - mají představu, že věci jsou jinak.

Publikujeme pravidelně apel, že potřebujeme zvýšit množství finančních příspěvků od čtenářů, obávám se, že většina lidí to prostě automaticky přeskočí. Ale je to vážné.

Pokud si myslíte, že jsou v této temnící situaci Britské listy důležité, prosíme, přispívejte na provoz BL menší finanční částkou. Pomozte nám vystoupit z bubliny kmenových čtenářů a šiřte naše informace mezi svůj okruh známých. Víme, že je to těžké: lidi prostě CHTĚJÍ dnes věřit blbostem.

Tak třeba se to nepodaří: Možná už pětadvacet let Britských listů stačilo. Existovaly paradoxně v době, kdy bylo mnoho co kritizovat, nicméně nebyla zdaleka tak děsivá a nebezpečná jako teď. Tak možná budou v této temnící se době racionální hlasy umlčeny.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Jan Čulík
šéfredaktor



 

Rusko se topí v odpadcích

7. 6. 2019

čas čtení 1 minuta

Roman Judakov ukazuje na páchnoucí horu odpadu tyčící se nad ruským hlavním městem a říká: "Podívejte se na naši pyramidu!", napsal Romain Colas.

Zapojte se, je vás třeba

Diskutujte na Britských listech

18. 4. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

Vážení čtenáři Britských listů, rozhodli jsme se zpřístupnit těm, kdo pravidelně přispívají na provoz jednoho z mála nezávislých médií v ČR diskuse pod články. Rozhodli jsme se tak učinit proto, aby lidé, kteří mají velký podíl na více než dvacetileté existenci Britských listů, měli možnost vyjádřit se přímo k jejich obsahu a přispět svým úhlem pohledu. Od omezení na platící čtenáře si slibujeme též minimalizaci nenávistných, bigotních a scestných komentářů, které vytvářejí z internetových diskusí skládku mentálního odpadu. Sledovat diskuse a hodnotit příspěvky v nich bude mít nicméně možnost každý návštěvník.

Není to ale zabezpečení, které by výskyt digitální pitomosti či zneužití pro propagandistické účely dokázalo eliminovat úplně. Budeme proto diskuse redigovat a příspěvky, které budou obsahovat nepřijatelný materiál (e.g. rasistické výzvy, urážky ad hominem, výzvy násilného charakteru, replikaci prokazatelně konspiračních bludů), budou bez pardonu odstraňovány.

Přístup k diskusím je jednoduchý. Pokud budete mít zájem o diskuse, zaregistrujte se v systému a proveďte vybranou platbu (dle doby trvání přístupu k diskusím). Platby probíhají prostřednictvím systému GoPay. Poté budete mít přístup k diskusím na dobu, kterou jste si předplatili. V případě technických problémů se prosím obracejte na programátora Britských listů Michala Panocha: michal@panoch.net.

Prosíme pravidelné přispěvatele Britským listům, aby možnosti využili a aby přenesli své platby do nového systému, jenž jim umožní přístup k diskusím. Zároveň vyzýváme ostatní čtenáře, aby tuto možnost zvážili. Víme, že Britské listy čte řada velmi zajímavých lidí a velmi oceníme, pokud se podaří na webu Britských listů vytvořit silnou komunitu lidí, kterým vyhovuje kritický přístup a unavuje je digitální spad. Zajímavé příspěvky v diskusích budeme redakčně zpracovávat a vydávat jako samostatné texty. 

Vážení čtenáři, věříme, že se naše rozhodnutí ukáže jako správné a že diskuse přispějí jak k pluralitě relevantních názorů, tak k dlouhodobé udržitelnosti Britských listů. 

Nevzdávejte Venezuelu

7. 6. 2019

čas čtení 2 minuty

Série selhavších pokusů katalyzovat povstání proti venezuelskému diktátorovi Nicolási Madurovi zanechala opozici i USA v izolaci. Během hodin následujících po oznámení přechodného prezidenta Juana Guaidóa o rebelii z 30. dubna se dezerce klíčových režimních insiderů neuskutečnily. Po selhavším povstání a Guaidóově podpoření jednání s Madurovým režimem začalo být bolestně zřejmé, že opoziční i washingtonští politici nechápou, co motivuje venezuelské ozbrojené síly, napsali Ryan C. Berg a Thiago de Aragão.

Ukrajina: Věrchovná rada odmítla prezidentovo odvolání šéfů obrany, zahraničí a rozvědky

7. 6. 2019

čas čtení < 1 minuta

Předlohy zákonů o odvolání ministrů obrany Stěpana Poltoraka, zahraničí Pavla Klimkina a šéfa rozvědky SBU Vasyla Gricaka nezískaly v ukrajinském parlamentu dostatek hlasů. Pro zákon o odvolání Klimkina předložený prezidentem Vladimirem Zelenským hlasovalo 141 poslanců, namísto potřebných 226. Pro odvolání ministra obrany se vyslovilo jen 67 poslanců.

Second servis

6. 6. 2019 / Beno Trávníček Brodský

čas čtení 1 minuta


Hrozně bych si přál, aby se ten samet na podruhé povedl. Aby, až k němu dojde, z něho nevzešly obdobné nové struktury, jak je známe. Aby po dlouhých letech, kdy mnozí z nás ani netušili co to vlastně je správný stát pro lidi, přišla intenzivní snaha to napravit. Euforie je fajn věc a slouží dobře k zametání zahnojených schodů, ale nejdůležitější je, jak víme, co bude dál.

Zdá se, že časem procházejí velmi jednoduchá a všeobecně srozumitelná kritéria (tj. kontrolovatelné indikátory) solidní společnosti, která je možné shrnout možná do pěti základních bodů:

Další rána pověsti ČR: Čeští vládní činitelé se setkali s ostrakizovanou Aun Schan Su Ťij. Pak vydala s Orbánem protimuslimské prohlášení

6. 6. 2019

čas čtení 2 minuty

 
Ostrakizovaná Aun Schan Su Ťij nalezla středoevropské spojence. Spolu s Orbánem brojí proti imigraci


Někdejší údajná bojovnice za demokracii a lidská práva Aun Schan Su Ťij ztratila v poslední době globálně svou dobrou pověst, když se odmítla kriticky vyjádřit k brutálnímu vraždění a etnickým deportacím muslimských Rohingyů v Myanmaru. Nyní Aun Schan Su Ťij nalezla spojence ve Viktoru Orbánovi.

Katastrofální jistota premiéra, že čeští úředníci budou hájit jeho finanční zájmy

5. 6. 2019 / Boris Cvek

čas čtení 8 minut

Premiérova reakce včera ve Sněmovně na předběžný audit Evropské komise, který zkoumal systém přidělování dotací z unijních peněz v ČR, byla spektakulární. Když to shrneme, lze říci, že podle Babiše se jedná o útok (cizáků) na Českou republiku, na české národní zájmy, na české právo, ale – pozor! – čeští úředníci a experti nás ochrání.

Babiš, aneb Lekce z postkomunismu

5. 6. 2019 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty

Milovan Djilas ještě v roce 1957 seděl v jugoslávském kriminále, když na Západě vyšla jeho kniha Nová třída: Analýza komunistického systému. Podle Djilase byli novou třídou příslušníci komunistické nomenklatury, kteří navzdory režimní ideologii a propagandě kolektivně představovali to, čemu dnešní angličtina přidělila označení "beneficial owner". Právě oni - nikoli z řídkých frází utkaný přelud "vládnoucí dělnické třídy" - v praxi podle svého uvážení užívali (formálně) národního majetku, disponovali s ním a těšili se z něj. - Djilasova kniha jednou provždy rozvrátila marxistickou iluzi, podle níž je nerovnost v moderní společnosti založena na institutu soukromého vlastnictví a s jeho odstraněním automaticky vymizí.

Dánští nacionalisté drtivě prohráli všeobecné volby

6. 6. 2019

čas čtení 4 minuty

Foto: Mette Frederiksen, šéfka dánských sociálních demokratů

Dánští nacionalisté tvrdě prohráli středeční všeobecné volby. Zvítězili sociální demokraté, které vede jednačtyřicetiletá Mette Frederiksen. Získali 25,9 procent voličských hlasů. Přislibili voličům více sociálních dávek, které se budou financovat vyššími daněmi, částečně směřujícími na finanční průmysl. Frederiskenová bude nejmladší premiér v historii Dánska a bude teprve druhou ženou v čele dánské vlády.

Guardian: V Praze proti Babišovi protestovalo 120 000 lidí

5. 6. 2019

čas čtení 2 minuty



Napodruhé píše v úterý v  Guardianu Robert Tait z Prahy: Šlo o největší politický protest od pádu komunismu. Demonstranti mávali českými vlajkami a vlajkami Evropské unie. Bylo zaplněno celé Václavské náměstí, kde se před třiceti lety konaly euforické demonstrace, které způsobily pád komunismu v bývalém Československu.

Demonstranti drželi transparenty s nápisem "Demisi". Někteří z nich přicestovali ze vzdálených míst a zuřili, že Babiš setrvává ve funkci, navzdory sílícím skandálům ohledně zneužívání fondů Evropské unie.

Juncker se s Babišem "nehodlá bavit"

5. 6. 2019

čas čtení < 1 minuta


Trump orwellovsky tvrdí, že ho Angličané nadšeně vítali. Chová se v Londýně jako blázen.

5. 6. 2019

čas čtení 3 minuty

 

Donald Trump: Pořád mi říkali, že proti mě budou v Británii konat obrovské demonstrace, ve skutečnosti to bylo obráceně. Velké davy, které zkorumpovaná média nechtějí ukázat, se shromáždily na podporu USA a mě. Byly obrovské a nadšené, naproti tomu organizované protidemonstrace selhaly!

Když si kliknete na tento Trumpův tweet, zjistíte, že pod něj lidi dali desítky fotografií z velkých protitrumpovských demonstrací.



Komerční televize ITV vysílala ve středu ráno rozhovor Pierse Morgana s Trumpem. V něm Trump přiznal, že hovořil s princem Charlesem, který se silně angažuje v boji proti globálnímu oteplování. Trump řekl,  že ho Charles přesvědčoval o tom, že globální oteplování je reálné, asi 75 minut. Trump řekl: "Charlesovi opravdu jde o klimatické změny a já si myslím, že to je výborné. To, co opravdu chce a o co se opravdu vřele zajímá, je budoucnost. Chce zajistit, aby měly příští generace klima, které bude dobré klima, a ne katastrofa, a já souhlasím."

Trump v Irsku: Myslel si, že Irové chtějí na hranici se Severním Irskem postavit zeď jako on na hranici s Mexikem

5. 6. 2019

čas čtení 1 minuta

Trump v Irsku ohledně severoirské hranice řekl irskému premiéru, že USA mají u Mexika taky zeď

"Myslím, že věci tady v Irsku dopadnou všechny velmi dobře, také pro vás s vaší zdí, vaší hranicí," řekl Trump před novináři po příletu do Irské republiky. "My máme také problém s hranicí v USA, a vy máte problém tady. Ale dovídám se, že to všechno dopadne velmi dobře."

Irský premiér Leo Varadakar pak vysvětlil, že se právě snaží NEMÍT zeď na hranici se Severním Irskem, že se tu hranici po případném brexitu snaží udržet otevřenou. Trump to přijal a pokračoval: "Ano, ano. Tak, jak to teď funguje, je to dobré, a vy se budete snažit to tak udržet. Vím, že je to v souvislosti s brexitem velmi sporný problém. Jsem si jist, že to dopadne velmi dobře. Vím, že jsou na to velmi soustředěni."

Na otázku, zda je podle Trumpa brexit problémem pro Irskou republiku, Trump odpověděl:

Myslím, že to bude dobrou věcí. Velkou věcí bude vaše hranice a doufejme, že se to vyřeší a myslím si, že se to vyřeší. Mnoho dobrých mozků uvažuje o tom, jak to udělat. A bude to v pořádku. Myslím, že nakonec to bude velmi, velmi dobré pro Irsko. Ten problém hranice se vyřeší."


Jak spaghetti westerny ovlivnily moderní film

5. 6. 2019

čas čtení 3 minuty

Film, který způsobil, že jsem začal uvažovat o natáčení, film, který mi ukázal, jak režisér dělá co dělá, jak může kontrolovat film prostřednictvím své kamery, je Tenkrát na Západě, uvedl Quentin Tarantino. Bylo to téměř jako filmová škola ve filmu. Skutečně to ilustrovalo, jak coby filmař dosáhnout vlivu. Jak dát své práci podpis. Zjistil jsem, že jsem zcela fascinován a myslím si: "Takhle to uděláš". Skončilo to vytvořením estetiky v mé mysli.

Proč by právě Boris Johnson mohl nejspíše zastavit brexit

5. 6. 2019

čas čtení 1 minuta

Od té doby, co Theresa Mayová ustoupila intenzivnímu tlaku Konzervativní strany a podala svou rezignaci, mnoho lidí se ptá: "Je nejhorší premiérkou v živé paměti?" Po zhlédnutí seznamu potenciálních kandidátů na vedení konzervativců a vyslechnutí jejích návrhů to svádí dodat "zatím", napsala Sue Wilsonová.

Evropská unie poskytla Faragovi 24 hodin na to, aby vysvětlil proč nedeklaroval 450 000 liber daru od Arrona Bankse

5. 6. 2019

čas čtení 2 minuty

 

Nigel Farage dostal od Evropského parlamentu 24 hodin na to, aby osobně vysvětlil, proč neuvedl rozsáhlé finanční dary od probrexitového milionáře Arrona Bankse, majitele pojišťovnického impéria, jehož vyšetřuje britský Národní úřad pro trestné činy. Obsílku, aby se dostavil do Evropského parlamentu, obdržel Farage pouhé dvě hodiny před tím, než cestoval do londýnské rezidence amerického velvyslance na setkání s Donaldem Trumpem.

Polsko: Opozice uvažuje o federalizaci země

5. 6. 2019

čas čtení 1 minuta

Skupina expertů blízkých hlavní opoziční straně Občanská platforma (PO) zvažuje možnost poskytnout vojvodstvím velké pravomoci, které by v důsledku znamenaly konec Polska coby unitárního státu.

Hospodaření OSBL za duben 2019

23. 5. 2019

čas čtení 2 minuty

V dubnu 2019  přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 46 611,84 Kč, výdaje však byly 88 231.50 Kč. Prosíme o větší finanční podporu.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu. 

Potřebujeme normálně cca 80 000 Kč měsíčně na provoz. STAČILO BY, KDYBY Z 218 000 UNIKÁTNÍCH ČTENÁŘŮ BL ZA KAŽDÝ MĚSÍC JICH PŘISPÍVALO KAŽDÝ MĚSÍC 400 ČÁSTKOU 200 KČ.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.


41717