Polsko: Opoziční Občanská platforma připravena fúzovat s liberály

7. 6. 2019

čas čtení 2 minuty
Největší opoziční strana Občanská platforma (PO) připravuje fúzi s menší liberální stranou Modern.


PO a Modern plánují společné zasedání svých vedení, kde bude zřejmě přijato rozhodnutí o vstupu poslanců strany Modern do parlamentního klubu Občanská platforma - Občanská koalice (PO-KO).

PO na takovém scénáři dlouho pracovala, ale narazila na odpor svého slabšího partnera. Obě strany se spojily v místních volbách a poté řada poslanců Modernu vstoupilo do poslaneckého klubu PO-KO. Nicméně více než polovina jich zůstala v klubu původním.

Rozhodnutí o volebním spojenectví s PO bylo v Modernu přijato vloni, když preference klesaly. Strana se podílela na Evropské koalici (KE), ale dostala se v ní do poněkud marginálního postavení. Ani jeden z jejích kandidátů se nedostal do Evropského parlamentu.

Předsedkyně Modernu Katarzyna Lubnauerová tvrdí, že strana chce stavět na úspěchu v místních volbách z října 2018.

Stranu Modern v roce 2015 založil Ryszard Petru, blízký spojenec bývalého ministra financí a šéfa centrální banky Leszka Balcerowicze. Motivem byl nesouhlas ekonomických liberálů s růstem daňové zátěže a penzijní politikou bývalé vlády Občanské platformy.

V parlamentních volbách v roce 2015 strana získala takřka 8 % hlasů, tzn. asi 30 poslanců. Zatímco si Občanská platforma po ztrátě moci lízala rány, Modern ji v průzkumech přeskočila a očekávala, že se stane hlavní opoziční stranou.

Avšak zasáhl ji skandál týkající se lídra Ryszarda Petrua. Uprostřed opozičních protestů zahrnujících okupaci dolní komory Sejmu během Vánoc v roce 2015 byl Petru spatřen v letadle, jak míří na dovolenou na jihu se stranickou kolegyní Joannou Szmidtovou. Oba byli v manželství, ale s někým jiným.

Prudký propad v průzkumech přiměl Petrua k rezignaci. Koncem roku 2017 jej nahradila Katarzyna Lubnauerová. Na jaře 2018 ze strany odešel a založil novou, které se ovšem nepodařilo přitáhnout voliče.

Strana Modern má také údajně vážné finanční problémy. Je zadlužena v důsledku volební kampaně v roce 2015 a celková částka je odhadována na 1,5 milionu zlotých. Kvůli porušení pravidel financování volební kampaně nezískala státní příspěvek ve výši 18,6 milionů zlotých.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6032

Diskuse

Obsah vydání | 11. 6. 2019